1 °C Budapest

Magyarország bajban az Economist szerint

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 14:00

Az Economist Intelligence Unit cikke szerint Kelet-Európát is elérte a világ részvénypiacain tapasztalható vihar, összeroskadni látszik a régió, ezt mutatja a tőzsdeindexek zuhanása, illetve a valuták gyengélkedése. Úgy tűnik, különösen igaz ez hazánkra is.

A cseh PX50-es például az augusztus 16-i kereskedési napi záróértéket tekintve majd 1000 pontot veszített értékéből egy hét alatt. A lengyel WIG-20 index az említett napon 5 százalékot esett, míg az egy hónappal megelőző értékhez képest 13 százalékot. Az egyes országok valutáit is érintette a válság, igaz ezen a területen kevésbé drámai a változás.

A legrosszabbul mégis Magyarország teljesített, az augusztus 16-i záróár 25 895 volt, szemben az egy héttel korábbi 28 043-as értékkel. A forint euróval szembeni kurzusa az említett időpontban elérte a 260-as szintet, amely tavaly október óta nem fordult elő.

Az Economist elemzése három fő területet gyűjt össze, melyek kockázatot jelenthetnek országunk gazdasága számára. Az első területet a valuta jelenti, hiszen a forint árfolyamának emelkedése veszélybe keverheti a 3 százalékos inflációs célkitűzést.

Hogy milyen módon? Amennyiben 1 euróért többet kell fizetni, az azt jelenti számunkra (a belföldieknek), hogy az importált, vagyis behozott termékekért többet kell majd fizetni. Ez az importár-infláció pedig átgyűrűzhet az egyéb belföldi termékekre is.

Az MNB véleménye szerint a célkitűzés 250-255 forintos euróárfolyam mellett volna megvalósítható. Ugyanakkor az eddigi monetáris szigorítások kedvezőtlen hatással bírtak a gazdasági növekedésre, amely már az első negyedéves adatokban is tükröződött. Míg a régióban átlagosan 7 százalékos GDP-növekedés volt tapasztalható, addig nálunk 2,7 százalékos volt csupán az emelkedés.

A második kockázatot a fiskális politika szavahihetőségének sérülékenységéből fakad. Annak ellenére hogy az idei évi hiányra vonatkozó előrejelzések már kétszer csökkentésre kerültek, a júliusi adatok meghaladták a várakozásokat, amely újfent alááshatja a kormány hitelességét. Emellett a GDP 66 százalékát kitevő államadósság súlyos terheket róhat az adósság költségeinek megemelkedése esetén az államháztartásra.

A harmadik területet a háztartások eladósodottságának szintje képezi. A magyar pénzügyi szférát domináló Nyugat-Európai hátterű bankokat is érzékenyen érinti az amerikai másodlagos (subprime) jelzálogpiac összeomlása. Amennyiben az egyes intézmények hitelezési politikájában szigorításra kerül sor, az igencsak problémás pontot jelentene a magasan eladósodott háztartások számára.

A háztartások a csökkenő reálbérek hatását hitelfelvétellel próbálják simítani, s az eddig kedvező kondíciók miatt legfőképpen a svájci frankban történő hitelfelvételt kedvelik.


A helyzet iróniáját az adja az Economist szerint az adja, hogy már néhány éve igencsak sérülékeny Magyarország az egyes pénzügyi krízishelyzetekre, azonban mindeddig a piacok "nagylelkű" hozzáállásának köszönhetően eddig nem keletkezett belőle probléma.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 08:55
Annak még a látszatát is kerülni szeretnénk, hogy áldozatok lennénk. Nem vagyunk sem a magunk, sem m...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Holdblog  |  2022. december 2. 06:35
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat szeretném bemutatni, ame...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52