14 °C Budapest

Eltűnt a süllyesztőben a nyugdíjalapok vagyona

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 16:00

Az elmúlt hét végén tapasztalt tőzsdei mélyrepülés Angliában különös aggodalomra adott okot, mivel a vállalati nyugdíjalapok 12 milliárd fontos többlete nemhogy nem maradt meg, olyan gyorsan olvadt el, hogy egyből 15 milliárd fontos veszteségbe torkollott.

Egészen pontosan ebben az esetben azokról a brit nyugdíjalapokról van szó, melyeket az egyes vállalatok tartanak fent saját munkavállalóik számára. Így ezek az alapok saját portfoliójukban jóval magasabb részvényaránnyal dolgoznak, mint a hazai magánnyugdíjpénztárak, így nálunk egyelőre nem fenyeget ilyen mértékű veszély.

Forrás: PSZÁF

A hazai nyugdíjpénztárak portfoliójának felépítésében a konzervatív megközelítés dominál, túlnyomó részt a hitelezési kockázattól mentes állampapírok dominálják azokat.

A brit alapok 15 milliárd fontos veszteségéből egyedül a múlt héten 10 milliárd font keletkezett, a további részvénypiaci esés pedig nem segíthet a helyzeten. A negatív egyenleg egyik fő okozója a FTSE-100-as indexe, ám az sem teszi kellemesebbé a munkaadók helyzetét, hogy a bankok már egymásnak, illetve vállalati ügyfeleiknek is megtagadták a hitelnyújtást a múlt hét során.

A pénzintézetek már több milliárd dollárt veszítettek az amerikai másodlagos (subprime) piaci hitelek refinanszírozásán, ráadásul a hitelek kamata is szárnyalásba kezdett. Ez azt jelenti a bajba került vállalatok számára, hogy csupán jelentős kockázati prémium mellett volna lehetséges a hitelfelvétel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?