Eltűnt a süllyesztőben a nyugdíjalapok vagyona

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 16:00

Az elmúlt hét végén tapasztalt tőzsdei mélyrepülés Angliában különös aggodalomra adott okot, mivel a vállalati nyugdíjalapok 12 milliárd fontos többlete nemhogy nem maradt meg, olyan gyorsan olvadt el, hogy egyből 15 milliárd fontos veszteségbe torkollott.

Egészen pontosan ebben az esetben azokról a brit nyugdíjalapokról van szó, melyeket az egyes vállalatok tartanak fent saját munkavállalóik számára. Így ezek az alapok saját portfoliójukban jóval magasabb részvényaránnyal dolgoznak, mint a hazai magánnyugdíjpénztárak, így nálunk egyelőre nem fenyeget ilyen mértékű veszély.

Forrás: PSZÁF

A hazai nyugdíjpénztárak portfoliójának felépítésében a konzervatív megközelítés dominál, túlnyomó részt a hitelezési kockázattól mentes állampapírok dominálják azokat.

A brit alapok 15 milliárd fontos veszteségéből egyedül a múlt héten 10 milliárd font keletkezett, a további részvénypiaci esés pedig nem segíthet a helyzeten. A negatív egyenleg egyik fő okozója a FTSE-100-as indexe, ám az sem teszi kellemesebbé a munkaadók helyzetét, hogy a bankok már egymásnak, illetve vállalati ügyfeleiknek is megtagadták a hitelnyújtást a múlt hét során.

A pénzintézetek már több milliárd dollárt veszítettek az amerikai másodlagos (subprime) piaci hitelek refinanszírozásán, ráadásul a hitelek kamata is szárnyalásba kezdett. Ez azt jelenti a bajba került vállalatok számára, hogy csupán jelentős kockázati prémium mellett volna lehetséges a hitelfelvétel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem