13 °C Budapest

A szó kötelez: nagy árat fizethetsz a könnyelműségért

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 10:00

Egy nemrégiben megszületett ítélet szerint létezik a szóbeli szerződés intézménye, főként ha arra bizonyítékokat is fel tudnak sorakoztatni a szerződő felek. Az Egri Városi Bíróság ugyanis elsőfokon kimondta, hogy a két helyi tanár között megkötött szóbeli megállapodás alapján az alperes kártérítés megfizetésére köteles - írja a Népszabadság.

A botrányba fulladó ügy évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor a felperes a nyereményakcióban való részvétel kedvéért elkezdte tömegével vásárolni az adott termékeket, a nagyobb nyerési esély érdekében pedig családtagjait és kollégáit is bevonta a nyereményszelvények beküldésébe.

A játékosok között született szóbeli megállapodás szerint, mindenki megtarthatta a kisebb ajándékokat, a fődíj azonban a játékszervező tanárt illette. Néhány hónappal ezelőtt egy ilyen megállapodás keretében játszott az egyik frissen leszerződött, helyi tanárnő is az egyik müzligyártó által meghirdetett nyereményjátékban, a fődíjra pedig az ő nevét sorsolták ki.

A díjat át is vette, és a felperes tudta nélkül értékesítette. A Peugeot 206 cabrió típusú személygépkocsiért ezután indult meg a per, amelyben az egri bíróság a felperes és az alperes között megköttetett szóbeli szerződésre hivatkozva kártérítés, adó- és illetéktartozás megfizetésére kötelezte az alperest.

A bíróság szerint a szóbeli megállapodással létrejött egy megbízási szerződés, melynek a tanárnő nem tett eleget. A felperesnek szerencséje is volt, mert rögzített egy olyan hangfelvételt, amelyen a tanári kar a nyereményautó "eltulajdonításával" vádolja az azóta már távozott kolléganőt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?