17 °C Budapest

A szó kötelez: nagy árat fizethetsz a könnyelműségért

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 10:00

Egy nemrégiben megszületett ítélet szerint létezik a szóbeli szerződés intézménye, főként ha arra bizonyítékokat is fel tudnak sorakoztatni a szerződő felek. Az Egri Városi Bíróság ugyanis elsőfokon kimondta, hogy a két helyi tanár között megkötött szóbeli megállapodás alapján az alperes kártérítés megfizetésére köteles - írja a Népszabadság.

A botrányba fulladó ügy évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor a felperes a nyereményakcióban való részvétel kedvéért elkezdte tömegével vásárolni az adott termékeket, a nagyobb nyerési esély érdekében pedig családtagjait és kollégáit is bevonta a nyereményszelvények beküldésébe.

A játékosok között született szóbeli megállapodás szerint, mindenki megtarthatta a kisebb ajándékokat, a fődíj azonban a játékszervező tanárt illette. Néhány hónappal ezelőtt egy ilyen megállapodás keretében játszott az egyik frissen leszerződött, helyi tanárnő is az egyik müzligyártó által meghirdetett nyereményjátékban, a fődíjra pedig az ő nevét sorsolták ki.

A díjat át is vette, és a felperes tudta nélkül értékesítette. A Peugeot 206 cabrió típusú személygépkocsiért ezután indult meg a per, amelyben az egri bíróság a felperes és az alperes között megköttetett szóbeli szerződésre hivatkozva kártérítés, adó- és illetéktartozás megfizetésére kötelezte az alperest.

A bíróság szerint a szóbeli megállapodással létrejött egy megbízási szerződés, melynek a tanárnő nem tett eleget. A felperesnek szerencséje is volt, mert rögzített egy olyan hangfelvételt, amelyen a tanári kar a nyereményautó "eltulajdonításával" vádolja az azóta már távozott kolléganőt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?