Elit hitelkártyák - épphogy meg nem szólalnak?

Pénzcentrum
2007. július 5. 16:00

Egyre inkább arról szólnak a hírek, hogy a lakosság nagy része bajban van hitelkártya adósságának törlesztésével, így aztán a Forbes szerint szinte természetesnek tekinthető, hogy az egyes bankok olyan ügyfélszegmensek felé veszik az irányt, ahol kevesebb gond akad a fizetéssel, nevezetesen a gazdagok, pontosabban a nagyon gazdagok felé indulnak.

Legalábbis Amerikában az elitkártyák piacán egyre több, különösebbnél különösebb kedvezményeket kínáló - magánrepülőgépekhez való hozzáférés, személyes vásárlási szolgáltatások - termék.

Júniusban csatlakozott a körhöz a Bank of America (BA), az Accolades nevet viselő kártyájával, melyet az American Express hálózatán keresztül bocsátanak ki. A hitelkártyához számos kedvezmény ját, így például prémium koncertjegyek, légiutazási pontgyűjtő programok, sőt az éves díjat elengedi a bank azon vásárlóinak, akik igénybe veszik a private banking üzletág befektetési és vagyonkezelési szolgáltatásait.

A kártya kibocsátása egyébként éppen akkor történt meg, mikor a Charlotte bank a U.S. Trustot vásárolta fel, amely egy a szupergazdag réteg számára kínál privát-banki szolgáltatásokat. A BA hitelezési és banki üzletági igazgatója szerint természetesen ez csak véletlen egybeesés lehet.

Mindenesetre a U.S. Trust még mindig megelőzi mind a BA-t, mind a JPMorgant, valamint a Citibankot a privát bankok rangsorában. Az ultra gazdagok számára nyújtott szolgáltatások területét sokáig a JPMorgan és a nagy brókerházak dominanciája jellemezte. A szereplők számának növekedésével pedig egyre nehezebbé válik az érvényesülés, ezért aztán az egyes bankok brókercégek kénytelenek érdekes, különleges kedvezményeket, funkciókat kitalálni.

Az elit hitelkártyák piacán ugyan a késedelmi kamatokból és díjakból nem lehet nagyot "kaszálni", azért nem maradnak szegényen a kibocsátók sem, ugyanis még mindig le lehet vonni az egyes tranzakciók után is díjat. Az American Express hálózatában történő tranzakciók után általában 4 százalékos díjat kell fizetni, vagyis egy 60 ezer dolláros (~10 millió forintos) kocsiért 2400 dollár (~434 ezer forint) üti a kibocsátó markát. Ha ennek még csak a felét is tartja meg a kibocsátó (a másik felét a különleges kedvezményekre költi), akkor is elég szép summára tehet szert.

Természetesen csupán az, hogy valakinek sok pénze van, még nem jelenti egyenesen azt, hogy jól jár egy ilyen hitelkártyával, hiszen bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Így például az Amex Black kártya éves díja 2500 dollár, és évente minimum 250 ezer dollárt kell elkölteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?