8 °C Budapest

Az APEH tudja hol jársz, ha kártyával fizetsz

Pénzcentrum
2007. március 26. 08:30

Évek óta gyakorlatilag alig nő a bankkártyahasználat a hazai kiskereskedelemben. A magyar vásárló inkább elzarándokol az automatához, majd a kasszánál zsebből fizet - sok esetben az adóhatóság figyelmének megkerülése végett.

Már nálunk is minden háztartásban találni bankkártyát. A Magyar Nemzeti Bank 2006-os összesítése szerint 7,7 millió bankkártya volt forgalomban - az üzemanyagkártyákat nem számítva -, ami 10 százalékos növekedés 2005-höz képest - papíron. Ebből ugyanis továbbra is vajmi kevés villan meg az áruházi kasszáknál: a GfK Hungária adatai szerint tavaly a háztartások bevásárlásaik mindössze öt százalékát bonyolították le ily módon, ami az általuk regisztrált kiskereskedelmi élelmiszer-forgalom 13 százalékát jelentette.

S hogy ki használja a bolti kasszánál való fizetésre a plasztikkártyát, az jobbára korosztály, iskolázottság és lakóhely függvénye.De ettől függetlenül az emberek többsége továbbra is alapvetően bizalmatlan a "biztonságosnak" és "készpénzkímélőnek" mondott fizetési móddal szemben. S a tartózkodást az utóbbi években elharapódzott csalások is erősítik.

Jelenleg egyébként több mint harmincezer üzletben lehet a pultnál, pénztárnál bankkártyával fizetni. A nagy áruházak többségében van erre lehetőség, míg a kisebb kereskedésekben kevésbé. Kereskedői vélekedések szerint a készpénzes vevők sokszor érezhetően azért is tartózkodnak a kártyahasználattól, hogy ne legyen nyoma a vásárlásuknak. Hiszen nem lenne szerencsés, ha például egy APEH vagyonosodási vizsgálat során egy minimálbérre bejelentett magánszemélynél egy félmilliós plazmatelevízió vagy heti több tízezres élelmiszerszámla nyomára akadnának ily módon. Bár a kártyás forgalom leszorításának igénye alkalmasint a kiskereskedőre is igaz lehet - hasonlóan "adó-optimalizációs" okokból. A kártyás forgalom ugyanis egyértelműen lekövethető az APEH-revizorok számára, míg a készpénzes fizetéseknél sokszor nem derül ki, ha nem adnak számlát.

Jelenleg ötféle kártyát fogadnak el az áruházakban. A hazai bankok által kibocsátott négyféle kártya közül a Mastercard és a Visa dominál, az előbbi részesedése 65 százalékosra tehető, utóbbié 32-re. S mindkettőt több mint 20 ezer helyen elfogadják. A partnerbankok cserélődése miatt (K&H, majd OTP) nálunk kissé gyengélkedő Amex elfogadóhelyeinek a száma az utóbbi időben indult növekedésnek - nagyjából 13-14 ezer helyen lehet ezzel fizetni. A City Bank által kibocsátott Diners elfogadóhelyeinek száma viszont tavaly némileg visszaesett. S bár hazai bankban nem lehet JBC típusú kártyát igényelni, azt is mintegy 10 ezer helyen használhatják.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem