Húzzunk hasznot az összeolvadásokból! - ahogy a nagyok csinálják

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 17:18

A hedge fundok sikere azokon a speciális befektetési stratégiákon, módszereken alapszik, amelyeket a törvényi szabályozás, vagy a befektetési politika kötöttségei miatt a hagyományos alapok nem alkalmazhatnak. Ezek között a stratégiák között fontos szerepet töltenek be a speciális vállalati eseményekkel, mint például összeolvadásokkal kapcsolatos arbitrázs lehetőségeket célzó taktikák. A

A hedge fundok sikere azokon a speciális befektetési stratégiákon, módszereken alapszik, amelyeket a törvényi szabályozás, vagy a befektetési politika kötöttségei miatt a hagyományos alapok nem alkalmazhatnak. Ezek között a stratégiák között fontos szerepet töltenek be a speciális vállalati eseményekkel, mint például összeolvadásokkal kapcsolatos arbitrázs lehetőségeket célzó taktikák.

A hedge fundok igyekeznek feltérképezni a piacon a lehetséges felvásárlási célpontokat, hogy a bejelentésre már számottevő pozíciókat alakíthassanak ki bennük. A felvásárlási hírre a célpont részvényárfolyama emelkedésnek indul, és a tranzakció időpontjára megközelíti az felvásárló által ajánlott árat, de nem éri el a tranzakció megvalósulásának bizonytalansága miatt. A hedge fund ezt az ugrásszerű árfolyamnövekedést használja ki, kockáztatva, hogy a felvásárlás meghiúsulása esetén lezuhanó árfolyam miatt veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni.

A stratégia egyik gyakorlati megvalósulásának lehettünk tanúi a nyugdíjas-otthonok építésével foglalkozó Nagy Brittannia-i McCarthy & Stone felvásárlásának bejelentésekor, amin a londoni székhelyű Pendragon Capitals LLP a két hónap alatt közel 40%-ot emelkedett részvényárfolyam következtében kb. 20%-os hasznot könyvelhetett el július végén. A stratégia sikerét elősegítette az is, hogy a McCarthy & Stone-ért több konzorcium is versenybe szállt, egymás ajánlatát felülígérve tovább emelve az árfolyamot.

A Barclays Capital PIA és Permira Advisers LLP először 1000 pennyt ajánlott részvényenként. A verseny azonban folytatódott, és az említett csoport, hogy elhárítsa a milliárdos befektetők, Simon és David Reuben támadását, kénytelen volt 1030 pennys részvényenkénti ajánlatot tenni. Később a Bank of Scotland Corporate, az Aldersgate Investments Limited és a West Coast Capital alkotta konzorcium is 1030 pennys ajánlatott tett, amit azonban a McCarthy & Stone elutasított. A részvények tőzsdei árfolyama közel 37%-ot emelkedett június 2-a óta, amikor a McCarthy & Stone bejelentette az előrelátható felvásárlást, jelenleg 1075 penny körül alakul az árfolyam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amint egy másik cikkben beszámoltunk róla, az idei évben várhatóan újabb csúcsot dönt az M&A láz. Amint a fenti példa is igazolja, érdemes a tranzakcióra esélyes vállalatok papírjait nézegetni, ha valaki nagyobb eséllyel kíván profitra szert tenni. A nagyok is ezt teszik...

EZT OLVASTAD MÁR?