17 °C Budapest

Kártyán nyert hitel

Pénzcentrum
2006. június 6. 12:00

Ki ne szerette volna már átlépni a korlátait és többet költeni mint amennyi a bankszámláján található. A bankok erre is találtak ki megoldást, a neve: hitelkártya. Amennyiben kihasználjuk ezt a lehetőséget és ügyesen "forgatjuk" a plasztik-lapocskát még az is előfordulhat, hogy kamatmentesen költhetjük a bank pénzét.Amikor a mindennapi életben tartós fogyasztási cikkek megvásárlásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez hitelre van szükségünk, fogyasztási kölcsönt veszünk igénybe. Drágák, viszont mégis kelendőek ezek a fajta hiteltermékek, kiváltképpen azok, amelyeknél a bank eltekint a fedezettől.

Mi az?

A fogyasztási hitelek igénybe vételének egyik formája lehet a hitelkártya. A hitelkártya annyiban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, ami néhány tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet, s ezt használhatja fel az ügyfél vásárlásra és készpénzfelvételre (a vásárlás ingyenes, de a készpénzfelvételért díjat kell fizetni). Ezen kártyák nagy előnye, hogy a bankok egy bizonyos ideig - akár 51 napig - ingyen hitelezik a kártyabirtokost, ugyanis az elköltött összeget nem kell azonnal visszafizetni, s a bankok által előre meghatározott napig kamatot sem kell fizetni. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A kártya futamideje 1-3 év, az éves kártyadíj pedig 4.000-15.000 Ft között árazódik.

Mennyibe kerül?

A rugalmasságnak viszont ára van. A hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.), az alábbi módon alakul jelenleg a hazai piacon.Mielőtt belevágsz, jó, ha tudod!

A kedvező, kamatmentes lehetőség csupán áruvásárlás esetén áll fenn, a készpénzfelvételre mindenképpen a meghirdetett kamatot kell fizetni. A hitelkártyák lényege, hogy az elköltött összeget nem kell azonnal megfizetni, s a bankok által előre meghatározott periódusig - általában a költést követő hónap 15-20. napjáig - a vásárlásra felhasznált összeg után kamatot sem kell fizetni, amennyiben a teljes összeg visszafizetjük. Ha azonban valaki valamilyen oknál fogva nem fizeti vissza teljes tartozását, a bankok a felhasznált hitelkeretre a szerződésben előre jelzett, igen magas költséget számolnak fel, amelynek nagysága közel azonos az áruvásárlási kölcsön kamatával. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A 6-7 hetes kamatmentes periódus végén azonban a felhasznált keret meghatározott hányadát, hitelkártyák esetén általában 5-10 százalékát, terheléses kártyák esetén pedig az egész összeget mindenképp vissza kell fizetni a hitelintézetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?