27 °C Budapest

Kártyán nyert hitel

Pénzcentrum
2006. június 6. 12:00

Ki ne szerette volna már átlépni a korlátait és többet költeni mint amennyi a bankszámláján található. A bankok erre is találtak ki megoldást, a neve: hitelkártya. Amennyiben kihasználjuk ezt a lehetőséget és ügyesen "forgatjuk" a plasztik-lapocskát még az is előfordulhat, hogy kamatmentesen költhetjük a bank pénzét.Amikor a mindennapi életben tartós fogyasztási cikkek megvásárlásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez hitelre van szükségünk, fogyasztási kölcsönt veszünk igénybe. Drágák, viszont mégis kelendőek ezek a fajta hiteltermékek, kiváltképpen azok, amelyeknél a bank eltekint a fedezettől.

Mi az?

A fogyasztási hitelek igénybe vételének egyik formája lehet a hitelkártya. A hitelkártya annyiban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, ami néhány tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet, s ezt használhatja fel az ügyfél vásárlásra és készpénzfelvételre (a vásárlás ingyenes, de a készpénzfelvételért díjat kell fizetni). Ezen kártyák nagy előnye, hogy a bankok egy bizonyos ideig - akár 51 napig - ingyen hitelezik a kártyabirtokost, ugyanis az elköltött összeget nem kell azonnal visszafizetni, s a bankok által előre meghatározott napig kamatot sem kell fizetni. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A kártya futamideje 1-3 év, az éves kártyadíj pedig 4.000-15.000 Ft között árazódik.

Mennyibe kerül?

A rugalmasságnak viszont ára van. A hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.), az alábbi módon alakul jelenleg a hazai piacon.Mielőtt belevágsz, jó, ha tudod!

A kedvező, kamatmentes lehetőség csupán áruvásárlás esetén áll fenn, a készpénzfelvételre mindenképpen a meghirdetett kamatot kell fizetni. A hitelkártyák lényege, hogy az elköltött összeget nem kell azonnal megfizetni, s a bankok által előre meghatározott periódusig - általában a költést követő hónap 15-20. napjáig - a vásárlásra felhasznált összeg után kamatot sem kell fizetni, amennyiben a teljes összeg visszafizetjük. Ha azonban valaki valamilyen oknál fogva nem fizeti vissza teljes tartozását, a bankok a felhasznált hitelkeretre a szerződésben előre jelzett, igen magas költséget számolnak fel, amelynek nagysága közel azonos az áruvásárlási kölcsön kamatával. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A 6-7 hetes kamatmentes periódus végén azonban a felhasznált keret meghatározott hányadát, hitelkártyák esetén általában 5-10 százalékát, terheléses kártyák esetén pedig az egész összeget mindenképp vissza kell fizetni a hitelintézetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?