A legtöbben azt sem tudják, mire való

Pénzcentrum
2006. május 22. 15:00

Hiába nő hazánkban a bankkártyák száma és hiába ingyenes legtöbb helyen a plasztiklapokkal történő vásárlás, a végrehajtott műveletek több mint fele még mindig ATM-es készpénzfelvétel. A műanyaglap használatának egyéb lehetőségeire lassan ébrednek rá a hazai ügyfelek.

Hiába nő hazánkban a bankkártyák száma és hiába ingyenes legtöbb helyen a plasztiklapokkal történő vásárlás, a végrehajtott műveletek több mint fele még mindig ATM-es készpénzfelvétel. A műanyaglap használatának egyéb lehetőségeire lassan ébrednek rá a hazai ügyfelek - derül ki az MNB statisztikáiból.


A bankkártyák száma dinamikusan nőtt az elmúlt években, a magyarok kártyahasználati szokásai azonban nem sokat javultak, írja a Világgazdaság. A kártyás tranzakciók 51 százalékát a bankjegykiadó automatáknál (ATM) végrehajtott készpénzfelvételek adták, további négy százalékot pedig a POS-termináloknál történt hasonló műveletek. A plasztik lapos vásárlások értéke tavaly 32 százalékkal nagyobb - 792 milliárd forint -, mint egy évvel korábban. Árnyalja a képet, hogy a külföldiek jóval többször használják e művelet lebonyolítására kártyáikat, mint a magyarok.


Az elmúlt öt év alatt a kártyák száma közel a másfélszeresére emelkedett, jelenleg 7,5 milliót tartanak nyilván, az ezekkel lebonyolított műveletek értéke 92, mennyisége pedig 70 százalékkal nőtt. A kártyahasználat havi gyakorisága viszont az elmúlt évben megtorpant. A banki szakemberek szerint a lakosok fizetési szokásain kellene változtatni, a kártyát elfogadó helyek számának növekedése csak részben javítana a helyzeten, olvasható a Világgazdaságban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?