A legtöbben azt sem tudják, mire való

Pénzcentrum
2006. május 22. 15:00

Hiába nő hazánkban a bankkártyák száma és hiába ingyenes legtöbb helyen a plasztiklapokkal történő vásárlás, a végrehajtott műveletek több mint fele még mindig ATM-es készpénzfelvétel. A műanyaglap használatának egyéb lehetőségeire lassan ébrednek rá a hazai ügyfelek.

Hiába nő hazánkban a bankkártyák száma és hiába ingyenes legtöbb helyen a plasztiklapokkal történő vásárlás, a végrehajtott műveletek több mint fele még mindig ATM-es készpénzfelvétel. A műanyaglap használatának egyéb lehetőségeire lassan ébrednek rá a hazai ügyfelek - derül ki az MNB statisztikáiból.


A bankkártyák száma dinamikusan nőtt az elmúlt években, a magyarok kártyahasználati szokásai azonban nem sokat javultak, írja a Világgazdaság. A kártyás tranzakciók 51 százalékát a bankjegykiadó automatáknál (ATM) végrehajtott készpénzfelvételek adták, további négy százalékot pedig a POS-termináloknál történt hasonló műveletek. A plasztik lapos vásárlások értéke tavaly 32 százalékkal nagyobb - 792 milliárd forint -, mint egy évvel korábban. Árnyalja a képet, hogy a külföldiek jóval többször használják e művelet lebonyolítására kártyáikat, mint a magyarok.


Az elmúlt öt év alatt a kártyák száma közel a másfélszeresére emelkedett, jelenleg 7,5 milliót tartanak nyilván, az ezekkel lebonyolított műveletek értéke 92, mennyisége pedig 70 százalékkal nőtt. A kártyahasználat havi gyakorisága viszont az elmúlt évben megtorpant. A banki szakemberek szerint a lakosok fizetési szokásain kellene változtatni, a kártyát elfogadó helyek számának növekedése csak részben javítana a helyzeten, olvasható a Világgazdaságban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22