0 °C Budapest

600 mrd Ft-nyi devizahitelt vettünk fel három negyedév alatt

Pénzcentrum
2006. január 2. 10:43

A befektetési jegyek számítottak a legkedveltebb megtakarítási formának a háztartások körében a harmadik negyedévben. A Nemzeti Bank által ma publikált statisztikák szerint mintegy 214.4 mrd Ft értékben vásároltak a háztartások ilyen instrumentumokat. Míg az év elején a háztartások pénzügyi megtakarításainak 4.7%-a állt ilyen papírokban, addig szeptember végére 7.8%. Tovább duzzadt a devizahitel állomány, az első három negyedévben a bővülés nagyságrendileg 600 mrd Ft.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az MNB által közölt statisztikák szerint a harmadik negyedévben jelentősen nőtt a háztartások befektetési jegyekben tartott pénzügyi megtakarításainak állománya. A bővülés megközelítette a 240 mrd Ft-ot, melyből 214.4 mrd Ft volt a tényleges vásárlás. Ezzel a befektetési jegyek aránya a pénzügyi megtakarításokon belül megközelítette a 8%-ot.

Érdemben, 194.7 mrd Ft-tal nőtt a biztosításokban tartott megtakarítás is, itt nagyobb részben a nyugdíjpénztári befizetések (138.8 mrd Ft), kisebb részben az életbiztosítások (52.5 mrd Ft) álltak a folyamatok mögött.

Említést érdemel a befektetések között, hogy a háztartások jelentős mértékben értékesítettek portfóliójukból államkötvényeket. A statisztikák szerint ennek mértéke meghaladta a 70 mrd Ft-ot. Feltételezhető, hogy sokan a közvetlen állampapír tartás helyett a közvetett formát (befektetési jegy) választották. Hasonló, 70 mrd-os csökkenés történt a betéteknél is a tranzakciók alapján.

A megtakarításokon túl a kötelezettségeknél adevizahitelek jelentős növekedése volt jellemző. A harmadik negyedévben kb. 257 mrd Ft-tal, az első három negyedévben több mint 600 mrd Ft-tal nőtt a háztartások által felvett devizahitelek állománya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összességében a pénzügyi megtakarítások növekedése továbbra is meghaladta a kötelezettségekét, ugyanakkor az érdemi folyamatokat tekintve (a kamatbevételeket levéve) metakarítás nettó értékben igazán nem keletkezett. A háztartások a harmadik negyedévben csökkentették betét- és állampapír állományukat, a részvénypiacon jellemzően passzívak voltak, míg jelentős mennyiségben vásároltak befektetési jegyet. Az eladósodási folyamat folytatódik, mely továbbra is elsősorban devizahiteleket jelent. Míg a forinthiteleknél az első 9 hónapban a növekedés alig haladta meg a 80 mrd-ot, addig a devizánál 606 mrd Ft-ot tett ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20