Elképesztő kilátások: újra beköszönt az olcsó élet 2024-ben Magyarországon?

Elképesztő kilátások: újra beköszönt az olcsó élet 2024-ben Magyarországon?

2023. november 28. 16:32

A globális inflációs nyomás enyhülése mellett a fejlett gazdaságok GDP-növekedése lassult az elmúlt fél évben. A CIB Bank elemzői szerint ezzel párhuzamosan a magyar gazdaság fokozatosan kilábalni látszik a válságból, a 2024-es növekedési kilátások ugyanakkor még visszafogottnak tűnnek. A monetáris szigor fenntartása mellett az Európai Központi Bank és a FED a kamatemelési ciklusuk lezárására készül. A geopolitikai események jelentős bizonytalanságot jelentenek a jövőbeli inflációs és növekedési kilátások szempontjából.

Az első negyedévben a vártnál jobban teljesítettek a fejlett gazdaságok: az euróövezet elkerülte a visszaesést, és az amerikai gazdaság alapfolyamatai is erősek tudtak maradni. Az év közepétől azonban a globális növekedés alacsonyabb fokozatra kapcsolt: a visszafogottabb kereslet, a kínai gazdasági aktivitás csökkenése, a monetáris szigorítások időben elnyúló hatása lassuló GDP-t eredményezett. A lendület visszaesésének mértéke azonban régiónként eltérő volt: az euróövezet a recesszió szélére sodródott, az Egyesült Államok gazdasága ellenálló maradt. Az év egészében a globális GDP-növekedési ütem 2,5% körül alakulhat, ez 2024-ben 2%-ra csökkenhet.

Enyhülő inflációs nyomás

Az elmúlt hónapokban a fejlett gazdaságokban folytatódott és egyre kiterjedtebbé vált a dezinfláció. A globális energia- és élelmiszerárak normalizációja, a beszállítói láncok feszültségeinek oldódása mellett a gyengébb belső kereslet is segítette az infláció lassulását. A fogyasztói árindexek azonban még mindig meghaladják az általános jegybanki célokat. Az infláció mérséklődése a következő időszakban is folytatódhat, de már érdemben lassabb ütemben, mint a mögöttünk álló időszakban.

A tengerentúlon azonban fenntartható módon legkorábban 2025-re érhető el az inflációs cél. A mérséklődés ütemével kapcsolatos bizonytalanságok miatt a nagy jegybankok várhatóan tartósan fenntartják a szigorú monetáris politikát. Bár nagy valószínűséggel nem csak az EKB, de az amerikai Federal Reserve System (FED) is lezárta kamatemelési ciklusát, az első kamatcsökkentések időpontja továbbra is bizonytalan. Az EKB legkorábban a második negyedévben, míg a FED csak a harmadik negyedévben vághat bele a lazítási ciklusba.

A 2024-es globális növekedési és inflációs kilátások szempontjából a geopolitikai események jelentik a legnagyobb kockázatot.

Jövőre pozitív növekedési ütem várható Magyarországon

A harmadik negyedéves GDP első becslésének publikálását követően kijelenthetjük, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben elérte a mélypontot, majd megindult egy lassú, fokozatos kilábalás. A harmadik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva 0,9%-os bővülést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), éves szinten azonban még így is 0,3%-kal zsugorodott a bruttó hazai termék. Az első három negyedévben 1,2%-kal esett vissza a kibocsátás, ezt pedig az utolsó három hónap már nem lesz képes teljes egészében ellensúlyozni. 2023 egészében így 0,5% körüli csökkenés várható. 2024-ben erőre kaphat a gazdaság, a teljes éves növekedés azonban visszafogott, 3% körüli lehet.

Az elemzők szerint az uniós megállapodás kimenetele kulcsfontosságú a beruházási trendek szempontjából. Egy pozitív fordulat, akár egy részleges megállapodás, ami lehetővé teszi az uniós források 2023-as beáramlását, lökést adhat az állami és a magánberuházásoknak is. Ennek ellenére a korlátozott költségvetési lehetőségek miatt a következő évben az állami beruházások továbbra is csökkenhetnek.

A gazdasági visszaesés a munkaerőpiacon csak mérsékelten éreztette hatását, a magyar gazdaságot gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság jellemzi. A képzett munkaerő hiánya a következő években is érezteti hatását. A munkanélküliségi ráta az elmúlt negyedévekben fokozatosan feljebb kúszott, de érdemben nem emelkedett 4% fölé. A következő negyedévekben a gazdasági aktivitás erősödésével párhuzamosan a munkanélküliségi ráta újra csökkenő pályára állhat, 2024 átlagában 3,6%-os ráta várható.

A feszes munkaerőpiac és a minimálbér, valamint a garantált bérminimum 15%-os, illetve 10%-os emelése jövőre egyértelműen infláció feletti bérdinamikát hoz magával, segítve a háztartások vásárlóerejének helyreállítását. 2023-ban a nemzetgazdaság egészében 10% körüli mértékben nőhetnek az átlagkeresetek, ami 4-5%-os reálbér-emelkedésnek felel meg.

Javuló külső egyensúlyi pozíció

A fogyasztási és beruházási célú import mérséklődése és az energiahordozó-árak normalizációja gyors javulást eredményezett az ország külső egyensúlyi pozíciójában. Az első három negyedévben a külkereskedelmi mérlegben 6,85 milliárd eurós többlet halmozódott fel, 2023 egészében pedig a 8 milliárd eurót is meghaladhatja a szufficit. A külkereskedelmi mérleg látványos javulása a folyó fizetési mérlegben is megmutatkozik. A tavalyi évben a deficit meghaladta a GDP 8%-át, idén azonban már minimális többlettel zárhat a folyó mérleg, ami 2024-ben tovább emelkedik. Külső sérülékenységünk tehát érdemben mérséklődik.

Lassabb ütemre vált a dezinfláció, a jegybanki cél jövőre még nem teljesül

A januári csúcsról először lassabban, majd az őszi hónapokban – a magas bázis által is segítve – intenzívebb ütemben mérséklődött az infláció. A legfrissebb adatok már erőteljes és egyre szélesebb alapokon nyugvó dezinflációt mutatnak. Az éves fogyasztói árindex októberben árnyalatnyival 10% alá került, az évet pedig 7% alatti szinten zárhatja. Az éves átlagos infláció azonban így is 17,8% körül alakulhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A dezinfláció 2024-ben is folytatódhat, de már jóval lassabb ütemben. A kilátások szempontjából a forintárfolyam, a globális energiahordozó-árak alakulása, a feszes munkaerőpiac, az erőteljes bérkiáramlás és az év eleji átárazások mértéke felfelé mutató kockázatot jelent. Minden valószínűség szerint 2024 átlagában 5% körül, kissé e szint alatt alakul a pénzromlási ütem, a 2-4%-os jegybanki célsávba azonban csak 2025-ben csúszik vissza az éves árindex. Az inflációs cél fenntartható módon való elérésére 2025 második felében számíthatunk.

Normalizálódó kamatok forinterősödés nélkül

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ország kockázati megítélésének pozitív változásával és a csökkenő pályára álló inflációval párhuzamosan májusban megkezdte a kamatszint lassú, fokozatos normalizálását. Ennek eredményeképpen szeptemberben az alapkamat és az egyhetes betéti kamat közötti rés 13%-on bezárult. Októberben 12,25%-ra, novemberben pedig 11,5%-ra csökkent az irányadó kamat. Decemberben egy újabb, 75 bázispontos kamatvágás várható.

A 2024-es év kamatpályáját az infláció lefutása mellett a globális kockázati hangulat, az ország kockázati megítélése és ezzel párhuzamosan a forintárfolyam alakulása határozhatja meg. Az előretekintő iránymutatás szerint a következő hónapokban a Monetáris Tanács adatvezérelt üzemmódban marad, lépésről-lépésre, a bejövő adatok alapján és a pénzpiaci stabilitásra kiemelt figyelmet fordítva határozza meg az aktuális lépéseket.

Az idei év első részében az alapvetően támogató külső hangulatban az ország sérülékenységeinek mérséklődése és a magas kamatkülönbözet érdemben támogatta a forint árfolyamát. Az euró árfolyama nyár elejére átmenetileg 365 forint közelébe süllyedt, itt azonban megtorpant a felértékelődés. Július elejétől a keresztárfolyam a CIB Bank szakértői által korábban előrejelzett 370-395 közötti sávban mozgott; november közepén az alsó határhoz közelebb.

Az őszi erősödési hullám mögött a szakértők szerint a külső hangulat és a hazai fundamentumok javulása állt. Rövidtávon nem kizárt a hazai deviza további mérsékelt erősödése. 2024-re előretekintve számottevő és tartós forintgyengülésre nem kell számítani. Ugyanakkor megítélésünk szerint az euró-forint esetében 3-6 hónapos időtávon a felfele mutató kockázatok dominálnak. Az elmúlt hetekben a piac csak a jó hírekre koncentrált, miközben globálisan továbbra is rengeteg kockázat azonosítható

– mondták a CIB szakértői.

Hangsúlyozták: az egyértelműen pozitív folyamatok mellett – mint az infláció csökkenése, a külső egyensúlyi pozíció javulása – a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny, például a költségvetés helyzete és az uniós források körüli bizonytalanságok miatt. Ezért, ha bármilyen ok miatt csökken a kockázati kedv a globális piacokon, a hazai gyengeségek és a hónapról hónapra egyre kevésbé vonzó kamatdifferencia hatása gyengébb irányba lökheti az árfolyamot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem