11 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Súlyos bírságot kapott a Raiffeisen: nem kegyelmezett a jegybank, komoly szabálytalanságokat találtak

2022. augusztus 1. 13:29

Az MNB utóvizsgálata nyomán 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az – közel két évvel a jegybank korábbi kötelezései után – továbbra sem szüntetett meg több, a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzését szolgáló hiányosságot. Több szempontból is jogsértő volt a bank szűrőrendszere, a már bejelentett ügyfelekre vonatkozó megerősített eljárás, a bejelentési gyakorlat és a területhez kötődő belső szabályrendszer is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utóvizsgálatot folytatott le a Raiffeisen Bank Zrt.-nél (Raiffeisen Bank) a hitelintézet pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének ellenőrzésére. A jegybank azt ellenőrizte, hogy a hitelintézet maradéktalanul teljesítette-e 2020. évi (figyelmeztetésekkel, kötelezésekkel, rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezéssel és 20 millió forint bírsággal záruló) célvizsgálatát lezáró határozatában foglalt előírásokat. Az utóvizsgálat a 2020. október 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Már szóltak, de hiába

Az utóvizsgálat feltárta, hogy a hitelintézet több esetben nem teljesítette az MNB korábbi határozatában foglaltakat. A Raiffeisen Bank belső ellenőrző és információs rendszere (szűrőrendszere) több szempontból sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A bank több, a jogszabályban szereplő kötelező szűrési feltételt nem vezetett be, emiatt nem szerezhet tudomást egyes, az illetékes hatóság (pénzügyi információs egység, azaz a NAV PEI) felé is bejelentendő pénzmosásgyanús ügyletekről. Hiányosságokat tárt fel az MNB a Raiffeisen Bank már korábban bejelentett ügyfeleire vonatkozó megerősített eljárásnál is. A bank nem alkalmazta a kötelező szűrést egyes, e körbe tartozó ügyfeleinél, ennek nyomán pedig nem elemezte és értékelte az ezen ügyfelekhez kapcsolódó ügyleteket.

Sok volt a szabálytalanság

Hiányosnak bizonyult a Raiffeisen Bank szűrőrendszere annak nem megfelelő paraméterezése miatt is, ugyanis a Raiffeisen Bank nem a fennálló kockázatokkal arányosan határozta meg vonatkozó szűrési feltételeit, küszöbértékeit, így a szűrőrendszere nem biztosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatos ügyfél és szokatlan ügylet kiszűrését és a bejelentések elvárt haladéktalan megtételéhez szükséges információt.

A Raiffeisen Bank emellett több szempontból sem tett eleget a pénzügyi információs egység felé történő teljes körű és haladéktalan bejelentési kötelezettségének. Utóbbival összefüggésben a hitelintézet belső eljárásrendje nem tartalmazta teljeskörűen az egyes belső bejelentések kezelésére és a NAV PEI felé történő továbbítására vonatkozó szabályokat, illetve a megtett bejelentések sem feleltek meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feltárt jogsértések miatt az MNB összességében 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre. A bírság összege kapcsán súlyosbító körülménynek minősült, hogy a hitelintézet nem hajtotta végre a jegybank korábbi határozatában előírt kötelezettségeket, illetve, hogy a pénzmosási kockázatok feltárása szempontjából alapvető fontosságú, komoly kockázatot hordozó hiányosságok voltak ismételten megállapíthatók. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a Raiffeisen Bank intézkedéseket tett a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében. Az MNB a pénzügyi piaci szereplők vizsgálatánál kiemelten ellenőrzi a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatos szabályok betartását is, amelyre a jegybank a jövőben is kiemelt figyelmet fordít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm