36 °C Budapest
Woman adding a coin to savings in a piggy bank.

Meghozta az öngondoskodási kedvünket a járvány és az szja-visszatérítés

2022. április 14. 10:32

A pandémia és a nyomában érkező pénzügyi bizonytalanság felértékelte a lakosság szemében az öngondoskodás témáját, és mind a nyugdíjcélú, mind pedig az egészségpénztári befizetések volumene nőtt 2021-ben. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tavaly év végi felmérése szerint a pénztári takarékoskodásnak új lendületet adhat a legtöbb családhoz februárban érkezett szja-visszatérítés: bár a válaszadók többsége adósságaikat szeretné rendezni ebből az összegből, a felhasználásban jelentős szerepet kap a hosszútávú tervek megvalósítása, illetve a pénztári öngondoskodás.

A pénztári megtakarítások az egyik legnépszerűbb öngondoskodási célú befektetési formának számítanak ma Magyarországon, amiben nagy szerepe van annak, hogy ezek az öngondoskodási formák olcsóak, átláthatóak és egyszerűek, afféle ideális belépő termékek a lakosság számára a hosszú távú megtakarítások piacára.

A pénztárak népszerűségét a pandémia sem tudta megingatni, sőt, a számokból az látszik, hogy a különleges helyzet ráirányította a lakosság figyelmét a téma fontosságára.

A hazai öngondoskodók jelentős része nem tévesztette szem elől a céljait, sőt 2021-ben is növelték mind a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításaikat, valamint a rövid és középtávú egészségpénztári befizetéseiket

– közölte lapunkkal Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke. A szövetség a magyarországi nyugdíjpénztári szektor 97 százalékát, valamint egészség- és önsegélyező pénztárak 90 százalékát képviseli. Rajtuk keresztül közvetlenül, mintegy 2 millió pénztártag (de közvetetten mintegy 3 millió fő) érdekeit képviseli, vagyis jó rálátása van a teljes piacra.

Stabil szektor, növekvő befizetések

 „A szektor egészében – a nyugdíjcélú és az egészségcélú megtakarításokat figyelembe véve stabilitásról tudunk beszámolni, sőt, egyes pénztárak esetében emelkedés is tapasztalható. A pandémia kezdete óta leginkább az egészségpénztári szektorban tapasztalható egy intenzívebb taglétszám növekedés, ez is jól mutatja, hogy a lakosság tudatosan használja az egészségpénztári megtakarításait mind prevencióra, mind egyéb egészségügyi szolgáltatásokra. a Az ÖPOSZ tagpénztárai által kezelt vagyon tekintetében pedig jelentős növekedésről beszélhetünk, tíz év alatt megduplázódott a befizetések összege ugyan úgy, ahogy az egy főre eső megtakarítások volumene is.

Ebből is látszik, hogy a magyar lakosság igyekszik saját kezébe venni az irányítást a közép- és hosszútávú céljait tekintve.

A növekedésben ugyanakkor még vannak lehetőségek: a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári és közel ennyi egészségpénztári tag van Magyarországon.

Az ÖPOSZ egyik kiemelt küldetése, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy időben kell elkezdeni az öngondoskodást, ezért nagy hangsúlyt fektet a fiatal korosztály pénzügyi edukációjára. „Azt látjuk, hogy bár a fiatal generáció pénzügyileg már talán tudatosabb, de amikor dolgozni kezdenek, lesz saját bevételük, akkor megfeledkeznek a nyugdíjcélról, pedig az első lépéseket éppen ekkor kellene megtenniük.

Ebben a fejlődésben a munkáltatóknak lehet kulcsszerepe, hiszen akár a cafeteria részeként, akár alanyi jogon biztosított nyugdíjpénztári hozzájárulás sikerrel indíthatja el a munkavállalókat a nyugdíjcélú öngondoskodás útján.

A fiatalok szándékaival kapcsolatban az ÖPOSZ felmérése is segíti a piaci szereplők eligazodását. „Tavaly elvégeztünk egy kutatást, ami rávilágított, hogy a fiatalok számára kifejezetten fontos a pénzügyi biztonság kialakítása és az öngondoskodás. A kutatás eredményei alapján a fiatalok pénzügyileg tudatosak, hiszen többségük a 25 év alattiak számára járó adókedvezményekből származó pluszbevételt a hosszú távú céljai megvalósítására szeretné fordítani.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állami támogatás is sokat segít

Az öngondoskodás elkezdéséhez jó alapot adhat a családosok többségéhez februárban érkezett szja-visszatérítés. Az ÖPOSZ tavaly év végén készített egy előzetes felmérést arról, hogy mire költenék a családosok a visszatérített összeget.

A kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy elsősorban tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint öngondoskodásra szeretnék fordítani a visszajáró személyi jövedelemadót.

Életkor alapján feltűnő, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel költi majd az összeget tartozások kiegyenlítésére. 18 és 39 év között ugyanis a válaszadók 27 százaléka áldoz majd erre a célra, 40 és 59 év között ugyanez az arány 19 százalék, 60 és 65 év között pedig csupán öt százalék. Pontosan 49% mondta, hogy hosszú távú célokra, 28% váratlan helyzetre, 13% nyugdíjpénztárba, 8% pedig egészségpénztárba fektetné be a plusz jövedelmet.

A kutatás emellett arra is kitért, hogy a fiatalok mire költenék az szja-mentesség által szerzett pluszjövedelmet. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a fiatalok többsége is hasonlóan gondolkodik. 49 százalékuk hosszútávú céljai érdekében tenné félre a plusz jövedelmet.

A megkérdezettek több mint negyede pedig a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel.

De az oktatásba, képzésekbe, tanfolyamokba és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokba történő beforgatás is kiemelkedő helyen szerepelt – előbbire a válaszadók 16, utóbbira 13 százaléka gondolt.

2023-ban is profitálhatnak belőle

„Ezek alapján az ÖPOSZ bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság továbbra sem fogja szem elől téveszteni az öngondoskodási céljait és folytatódni fog az elmúlt évek pozitív tendenciája. A 2021-es év végi eredmények szektor szinten legalábbis ezt bizonyították” – vélekedett Nagy Csaba.

„Bár a teljes lakosság 10 százaléka még nem tudja, hogy mire fogja költeni a visszajáró szjaszja-t, biztató látni, hogy a magyar lakosság egyre tudatosabban áll hozzá pénzügyeihez, a válaszadók túlnyomó többsége ugyanis felelősen fog gazdálkodni ezzel az összeggel. A hirtelen költekezések helyett tanácsos az érintett családosoknak inkább nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításaikat növelni a visszajáró adóból, főleg, hogy egészségpénztári megtakarításaik során kedvezményezett megjelölésével nem csak önmagukról, hanem családjuk többi tagjáról is gondoskodhatnak. Kiemelten fontos megemlíteni még, hogy a befizetések után nemcsak hozam realizálható, hanem 20% -os adó-visszatérítést is igénybe lehet venni” – tette hozzá az ÖPOSZ elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 4. 12:52
Több héttel tovább lehet jelentkezni a Paprika Studios televíziós műsorgyártócég és az RTL Magyarors...
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?