16 °C Budapest
Woman adding a coin to savings in a piggy bank.

Meghozta az öngondoskodási kedvünket a járvány és az szja-visszatérítés

2022. április 14. 10:32

A pandémia és a nyomában érkező pénzügyi bizonytalanság felértékelte a lakosság szemében az öngondoskodás témáját, és mind a nyugdíjcélú, mind pedig az egészségpénztári befizetések volumene nőtt 2021-ben. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tavaly év végi felmérése szerint a pénztári takarékoskodásnak új lendületet adhat a legtöbb családhoz februárban érkezett szja-visszatérítés: bár a válaszadók többsége adósságaikat szeretné rendezni ebből az összegből, a felhasználásban jelentős szerepet kap a hosszútávú tervek megvalósítása, illetve a pénztári öngondoskodás.

A pénztári megtakarítások az egyik legnépszerűbb öngondoskodási célú befektetési formának számítanak ma Magyarországon, amiben nagy szerepe van annak, hogy ezek az öngondoskodási formák olcsóak, átláthatóak és egyszerűek, afféle ideális belépő termékek a lakosság számára a hosszú távú megtakarítások piacára.

A pénztárak népszerűségét a pandémia sem tudta megingatni, sőt, a számokból az látszik, hogy a különleges helyzet ráirányította a lakosság figyelmét a téma fontosságára.

A hazai öngondoskodók jelentős része nem tévesztette szem elől a céljait, sőt 2021-ben is növelték mind a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításaikat, valamint a rövid és középtávú egészségpénztári befizetéseiket

– közölte lapunkkal Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke. A szövetség a magyarországi nyugdíjpénztári szektor 97 százalékát, valamint egészség- és önsegélyező pénztárak 90 százalékát képviseli. Rajtuk keresztül közvetlenül, mintegy 2 millió pénztártag (de közvetetten mintegy 3 millió fő) érdekeit képviseli, vagyis jó rálátása van a teljes piacra.

Stabil szektor, növekvő befizetések

 „A szektor egészében – a nyugdíjcélú és az egészségcélú megtakarításokat figyelembe véve stabilitásról tudunk beszámolni, sőt, egyes pénztárak esetében emelkedés is tapasztalható. A pandémia kezdete óta leginkább az egészségpénztári szektorban tapasztalható egy intenzívebb taglétszám növekedés, ez is jól mutatja, hogy a lakosság tudatosan használja az egészségpénztári megtakarításait mind prevencióra, mind egyéb egészségügyi szolgáltatásokra. a Az ÖPOSZ tagpénztárai által kezelt vagyon tekintetében pedig jelentős növekedésről beszélhetünk, tíz év alatt megduplázódott a befizetések összege ugyan úgy, ahogy az egy főre eső megtakarítások volumene is.

Ebből is látszik, hogy a magyar lakosság igyekszik saját kezébe venni az irányítást a közép- és hosszútávú céljait tekintve.

A növekedésben ugyanakkor még vannak lehetőségek: a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári és közel ennyi egészségpénztári tag van Magyarországon.

Az ÖPOSZ egyik kiemelt küldetése, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy időben kell elkezdeni az öngondoskodást, ezért nagy hangsúlyt fektet a fiatal korosztály pénzügyi edukációjára. „Azt látjuk, hogy bár a fiatal generáció pénzügyileg már talán tudatosabb, de amikor dolgozni kezdenek, lesz saját bevételük, akkor megfeledkeznek a nyugdíjcélról, pedig az első lépéseket éppen ekkor kellene megtenniük.

Ebben a fejlődésben a munkáltatóknak lehet kulcsszerepe, hiszen akár a cafeteria részeként, akár alanyi jogon biztosított nyugdíjpénztári hozzájárulás sikerrel indíthatja el a munkavállalókat a nyugdíjcélú öngondoskodás útján.

A fiatalok szándékaival kapcsolatban az ÖPOSZ felmérése is segíti a piaci szereplők eligazodását. „Tavaly elvégeztünk egy kutatást, ami rávilágított, hogy a fiatalok számára kifejezetten fontos a pénzügyi biztonság kialakítása és az öngondoskodás. A kutatás eredményei alapján a fiatalok pénzügyileg tudatosak, hiszen többségük a 25 év alattiak számára járó adókedvezményekből származó pluszbevételt a hosszú távú céljai megvalósítására szeretné fordítani.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állami támogatás is sokat segít

Az öngondoskodás elkezdéséhez jó alapot adhat a családosok többségéhez februárban érkezett szja-visszatérítés. Az ÖPOSZ tavaly év végén készített egy előzetes felmérést arról, hogy mire költenék a családosok a visszatérített összeget.

A kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy elsősorban tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint öngondoskodásra szeretnék fordítani a visszajáró személyi jövedelemadót.

Életkor alapján feltűnő, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel költi majd az összeget tartozások kiegyenlítésére. 18 és 39 év között ugyanis a válaszadók 27 százaléka áldoz majd erre a célra, 40 és 59 év között ugyanez az arány 19 százalék, 60 és 65 év között pedig csupán öt százalék. Pontosan 49% mondta, hogy hosszú távú célokra, 28% váratlan helyzetre, 13% nyugdíjpénztárba, 8% pedig egészségpénztárba fektetné be a plusz jövedelmet.

A kutatás emellett arra is kitért, hogy a fiatalok mire költenék az szja-mentesség által szerzett pluszjövedelmet. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a fiatalok többsége is hasonlóan gondolkodik. 49 százalékuk hosszútávú céljai érdekében tenné félre a plusz jövedelmet.

A megkérdezettek több mint negyede pedig a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel.

De az oktatásba, képzésekbe, tanfolyamokba és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokba történő beforgatás is kiemelkedő helyen szerepelt – előbbire a válaszadók 16, utóbbira 13 százaléka gondolt.

2023-ban is profitálhatnak belőle

„Ezek alapján az ÖPOSZ bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság továbbra sem fogja szem elől téveszteni az öngondoskodási céljait és folytatódni fog az elmúlt évek pozitív tendenciája. A 2021-es év végi eredmények szektor szinten legalábbis ezt bizonyították” – vélekedett Nagy Csaba.

„Bár a teljes lakosság 10 százaléka még nem tudja, hogy mire fogja költeni a visszajáró szjaszja-t, biztató látni, hogy a magyar lakosság egyre tudatosabban áll hozzá pénzügyeihez, a válaszadók túlnyomó többsége ugyanis felelősen fog gazdálkodni ezzel az összeggel. A hirtelen költekezések helyett tanácsos az érintett családosoknak inkább nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításaikat növelni a visszajáró adóból, főleg, hogy egészségpénztári megtakarításaik során kedvezményezett megjelölésével nem csak önmagukról, hanem családjuk többi tagjáról is gondoskodhatnak. Kiemelten fontos megemlíteni még, hogy a befizetések után nemcsak hozam realizálható, hanem 20% -os adó-visszatérítést is igénybe lehet venni” – tette hozzá az ÖPOSZ elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem