7 °C Budapest
Greenhouse house worker talking with a senior man customer. Garden center manager attending the customer.

Már dübörög a globális zöldség-, virágpalánta átverés: ha most vásárolsz, annak csúfos vége lehet

2022. március 22. 16:59

A tavasz és meleg idő kezdetével mindenki szívesen van kinn, akinek pedig kertje vagy erkélye van, az már talán neki is kezdett a magvetésnek és a kiültetésnek. Azonban érdemes arra figyelni, milyen növényeket hagyunk kinn éjszakára is, mert a túl korán kiültetett palánták elfagyhatnak az éjszakai hidegben.

Most már nem csak a naptár szerint van tavasz, hanem valóban itt a jó idő  – a héten már akár 20 fok is lehet. Ahogy egyre jobbra melegebb van, úgy töltenek sokan több időt kinn, és kezdenek bele a tavaszi kerti munkákba. Azonban érdemes odafigyelni, mikor mit ültetünk ki: a túl szorgalmas kertészek munkáját könnyen tönkre teheti a fagykár.

Sok helyen már lehet kapni a tavasszal aktuális kerti eszközöket, a virágmagokat, és pár boltban már árulják a haszonnövények palántáit is. A napközbeni jó időtől sokan azt gondolhatják, hogy nyugodtan ki lehet már ültetni a növényeket. A gond ezzel az, hogy amíg éjszakánként fagypont közeli hőmérsékleteket mérünk, addig egyszerűen túl hideg van kinn a palántáknak.

@megyeriszabolcs

♬ eredeti hang - MegyeriSzabolcs

A hibázás lehetőségét jól mutatja, hogy szakértők is figyelmeztetnek a túl korai kiüteltés veszélyeire: a Pénzcentrum is talált egy TikTok videót, melyben Megyeri Szabolcs kertész ennek a veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ahogy a videóban is elhangzik, itthon egy meglehetősen ellenmondásos rendszer alakult ki: az áruházak és a boltok évről-évre egyre korábban kezdik árulni a haszon- és a dísznövények palántáit.

Ne hagyjuk magunkat becsapni: ezeket csak április végén-május elején lehet kiültetni, ugyanis akkor már elég meleg lesz a növényeknek éjjel is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megyeri a videóban azt is megmutatja, mekkorának kell most lenni a paradicsompalántáknak. A kertész végső soron arra figyelmeztet, hogy paradicsom és más zöldségek palántáit még ne tegyük, mert ezeknek a fóliasátorban van a helye, a kiültetésük pedig egyáltalán nem aktuális, ezért most még nem is biztos, hogy érdemes őket megvenni.

Palánták a boltokban

A szakértő pedig nem lőtt mellé, a Pénzcentrum ugyanis már most is talált megvásárolható palántákat a különböző kiskereskedelmi áruházak akciós újságjaiban. A kertészeti áruházakban és a szupermarketekben ugyanis már ettől a héttől is kaphatóak palánták. A Lidlben például 2 000 forintba kerül az eperpalánta, de ugyanúgy a Spar, az Aldi és az Auchan is elkezdte már árusítani a különböző gyümölcspalántákat, ahogy ez a Pénzcentrum akciós újság-figyelőjéből is kiderül.

Ne hagyjuk azonban, hogy a korai értékesítés vagy az akciók megtévesszenek minket – a gyümölcs- és zöldségpalánták kiültetése csak április végén, május elején lesz aktuális. Addigra már tartósan meleg idő lesz, és éjszakánként sem süllyed nulla fok alá a hőmérséklet, így a kiültetett palántákat sem fenyegeti az esetleges fagykár. Ha tehát valaki elcsábulna, és már most venne palántát, addig amíg tartanak a fagyok, a szakértői útmutatások alapján, egyelőre ne ültesse ki azokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem