26 °C Budapest
Greenhouse house worker talking with a senior man customer. Garden center manager attending the customer.

Már dübörög a globális zöldség-, virágpalánta átverés: ha most vásárolsz, annak csúfos vége lehet

2022. március 22. 16:59

A tavasz és meleg idő kezdetével mindenki szívesen van kinn, akinek pedig kertje vagy erkélye van, az már talán neki is kezdett a magvetésnek és a kiültetésnek. Azonban érdemes arra figyelni, milyen növényeket hagyunk kinn éjszakára is, mert a túl korán kiültetett palánták elfagyhatnak az éjszakai hidegben.

Most már nem csak a naptár szerint van tavasz, hanem valóban itt a jó idő  – a héten már akár 20 fok is lehet. Ahogy egyre jobbra melegebb van, úgy töltenek sokan több időt kinn, és kezdenek bele a tavaszi kerti munkákba. Azonban érdemes odafigyelni, mikor mit ültetünk ki: a túl szorgalmas kertészek munkáját könnyen tönkre teheti a fagykár.

Sok helyen már lehet kapni a tavasszal aktuális kerti eszközöket, a virágmagokat, és pár boltban már árulják a haszonnövények palántáit is. A napközbeni jó időtől sokan azt gondolhatják, hogy nyugodtan ki lehet már ültetni a növényeket. A gond ezzel az, hogy amíg éjszakánként fagypont közeli hőmérsékleteket mérünk, addig egyszerűen túl hideg van kinn a palántáknak.

@megyeriszabolcs

♬ eredeti hang - MegyeriSzabolcs

A hibázás lehetőségét jól mutatja, hogy szakértők is figyelmeztetnek a túl korai kiüteltés veszélyeire: a Pénzcentrum is talált egy TikTok videót, melyben Megyeri Szabolcs kertész ennek a veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ahogy a videóban is elhangzik, itthon egy meglehetősen ellenmondásos rendszer alakult ki: az áruházak és a boltok évről-évre egyre korábban kezdik árulni a haszon- és a dísznövények palántáit.

Ne hagyjuk magunkat becsapni: ezeket csak április végén-május elején lehet kiültetni, ugyanis akkor már elég meleg lesz a növényeknek éjjel is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megyeri a videóban azt is megmutatja, mekkorának kell most lenni a paradicsompalántáknak. A kertész végső soron arra figyelmeztet, hogy paradicsom és más zöldségek palántáit még ne tegyük, mert ezeknek a fóliasátorban van a helye, a kiültetésük pedig egyáltalán nem aktuális, ezért most még nem is biztos, hogy érdemes őket megvenni.

Palánták a boltokban

A szakértő pedig nem lőtt mellé, a Pénzcentrum ugyanis már most is talált megvásárolható palántákat a különböző kiskereskedelmi áruházak akciós újságjaiban. A kertészeti áruházakban és a szupermarketekben ugyanis már ettől a héttől is kaphatóak palánták. A Lidlben például 2 000 forintba kerül az eperpalánta, de ugyanúgy a Spar, az Aldi és az Auchan is elkezdte már árusítani a különböző gyümölcspalántákat, ahogy ez a Pénzcentrum akciós újság-figyelőjéből is kiderül.

Ne hagyjuk azonban, hogy a korai értékesítés vagy az akciók megtévesszenek minket – a gyümölcs- és zöldségpalánták kiültetése csak április végén, május elején lesz aktuális. Addigra már tartósan meleg idő lesz, és éjszakánként sem süllyed nulla fok alá a hőmérséklet, így a kiültetett palántákat sem fenyegeti az esetleges fagykár. Ha tehát valaki elcsábulna, és már most venne palántát, addig amíg tartanak a fagyok, a szakértői útmutatások alapján, egyelőre ne ültesse ki azokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?