Close up of a waiter cleaning the tables in the hotel restuarant

Elképesztően megsínyli a magyar vendégltás a háborút: zsebbe nyúlós lesz a nyara a hazai utazóknak

2022. március 22. 10:19

Éppen csak elkezdték kiheverni a koronavírus okozta visszaesést a vendéglátóipar, de máris itt van az újabb csapás az orosz-ukrán háború formájában. A nemzetközi turizmus napról napra bizonytalanabbá válik, miközben a megtöbbszöröződött rezsiköltségek és az alapanyagok folyamatos drágulása csak hab a tortán. Az idén is a belföldi vendégkör mentheti meg a szektort, akinek óriási költségeket kell pluszban magára vállalni.

Hatalmas költségnöveléssel kell az idén számolnia a vendéglátóiparnak, ugyanis a közeli háború miatt nem csak a nemzetközi turizmus vált bizonytalanná, de sok elengedhetetlen alapanyag ára is drasztikusan megnövekedett. A drágulás nagy részét viszont továbbra is kénytelenek lenyelni az éttermek. Ahogyan a Világgazdaságnak is jelezte Kovács László, a Magyart Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, eddig se hárították át az indokolt mértékben az áremelést az éttermek a fogyasztókra. Tény, hogy volt egy 10-15 százalékos drágulás a szektorban, de ez közel sem volt akkora, amennyire a vállalkozások önköltsége emelkedett az elmúlt időszakban.

Az ágazat fő problémája, hogy egyrészről egyre többet kell fizetniük a rezsiért, illetve a különböző alapanyagokért, másrészről pedig drasztikusan megnövekedtek a munkabérköltségek. Ezek pedig az árképzés legfontosabb elemei, és mindegyik párhuzamosan drágul.

A munkaerő mára már nem is pénzkérdés. Többnyire a béralkuig sem jutnak el a munkaadók, nincs jelentkező az állashirdetésekre. Akik elhagyták az ágazatot, nem akarnak visszatérni. Több tízezer munkavállaló hiányzik a vendéglátásból

– mutatott rá a másik fő problémára a VG cikkében Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke. A fentieken felül Damoklész kardjaként lebeg a szektor feje felett az üzemanyagár sapka esetleges levétele is, ugyanis, ha ez bekövetkezik májusban a szállítási költségek is hirtelen a többszörösére emelkedhetnek.

Ezek alapján Kovács László szerint akár 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is indokoltnak tűnhet a nyár elejére. Az ágazatban dolgozók tisztában vannak viszont azzal, hogy egy ekkora áremelést nehéz lenne beadagolni az embereknek, annak ellenére is, hogy a lélektani határ elmozdulhat idővel.

Egyelőre mindenki erősen ellenáll az áremelési kényszernek, hiszen nem akarják átlépni azt az árszintet, amely miatt már csökkenne a forgalmuk, de a 25-30 százalékos emelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek – tette hozzá az MVI elnöke, aki szerint az elmúlt években összegyűlt lakossági megtakarítások jelenleg még elég fedezetet nyújtanak a fogyasztási szint fenntartására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdés jelenleg az, hogy a nemzetközi helyzet, a háború miatt megcsappanó ukrán gabona-és takarmánynövény-export, az esetleg elzáródó orosz gázcsapok, az akadozó acéltermelés és az egyéb hatások, mint a forint gyengülése, nyomán elkerülhetetlenné válik-e az áremelés, és ha igen az mennyire fogja visszavetni a fogyasztást.

A nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne belföldön tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart

– hangsúlyozta az ipartestület elnöke, aki kiemelte, hogy megközelítőleg családtagokkal együtt félmillió ember megélhetése függ a szektortól. Egy, a bevételi szempontból kevésbé mért oldala a történetnek az a SZÉP-kártya kereskedelmi forgalomban való használhatósága, azaz, hogy mennyivel csökkentette ez a vendéglátás- és szállásoldalon az ebből remélt forgalmat.

Gendur András is úgy véli, hogy az idén, ha nem is egyszerre, hanem fokozatosan, de elkerülhetetlen lesz végeredményében az átlagosan 30 százalékos emelkedés. A szakemberek szerint ez a street foodot és a házhozszállítást kevésbé fogja érinteni, leginkább a minőségi vendéglátásban fogjuk megérezni az áremelést. Őket sokkal jobban meg fogja viselni ez az árspirál, a túlélésre pedig azoknak a vállalkozásoknak van a leginkább esélye, akiknek nincs hitelmoratóriumos adósságuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06