6 °C Budapest
Budapest, Hungary, April 23, 2016: Aerial view of socialist era prefabricated panel blocks in Hungarian capital.

Még nincs vége a drágulásnak: ennyivel emelkedhetnek a lakásárak Magyarországon

2021. szeptember 21. 12:03

Mit bírnak még el a lakásvásárlók? Egyre szigorúbb a szabályozás, drágul a kivitelezés, lassan lejár a moratórium, illetve az állami ingyen milliók és ösztönzők időszaka. Mi lesz a hazai lakáspiacon? Merre mennek az árak? Hogy alakulnak a bérleti díjak? Van bármi esély, hogy itthon is kialakuljon a bérlakásszektor, bővítve ezzel a bérlési lehetőségeket, vagy nincs is rá szükség, hisz Magyarországon már kiirthatatlan a tulajdonlási kényszer? Ezekről, és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek a lakáspiaci panel résztvevői a 2021-es Property Investment Forumon.

A járvány először a személyes találkozások megtorpanásán keresztül a lakáspiacot is érintette, de azóta erős a kereslet és zajlanak a vásárlások. Hogyan látják az ingatlanpiac és a lakáspiac helyzetét az elmúlt másfél évben, és mik a várakozásaik? – tette fel a kérdést a moderátor, Nagy Gergely, az OTP Csoport budapesti régiós ügyvezető igazgató-helyettese.

Banai Ádám, az MNB monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezetője szerint gyorsan túljutott a válságos időszakon a lakáspiac. Eddig a budapesti árnövekedés volt erősebb, most a vidéki, ami következhet abból, hogy felértékelődik a vidéki életmód és abból is, hogy a fővárosban már elrugaszkodtak az árak. A hitelezésben is dinamikus a növekedés, nemcsak volumenben, hanem szerződésszámban egyaránt. Az alku lehetősége elég alacsony a lakáspiacon, ami szintén arra enged következtetni, hogy a járvány, csak időszakos megtorpanást okozott.

Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere elmondta, hogy jó minőségű és jó lokációjú fejlesztésekre eddig is volt, és ezután is lesz kereslet a piacon. Hozzátette, hogy az új építésű lakópiacon jelenleg nagy árkülönbségek vannak, ami nemcsak a lokációból fakadhat.

Azok a projektek, amelyek valamely kiemelt környezetben, vagy csomópontban helyezkednek el, jelentős árszigetet fognak tudni a jövőben kialakítani. Ez is egy tendencia lehet a piacon, ugyanis az ilyen elhelyezkedésű lakásokat megtartják a vevők hosszú távon.

Nagy Gergely arról is kérdezte a beszélgetés résztvevőit, hogy szerintük milyen a befektetői étvágy és a szabályozói környezet. Szükség van valamilyen változtatásra a piacon? Banai Ádám szerint az egyik legfontosabb a kiszámíthatóság és a stabilitás, hiszen már önmagában is sok tényező tud volatilitást okozni a lakáspiacon.

A kiszámíthatóságot emelte ki Szörcsök Gabriella is, mint mondta:

Az ingatlanfejlesztés egy lassú mamut, hosszú a kifutása, legalább 5-6 éves átlátható időszakra van szükség, hogy lehessen tervezni.

Dr. Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója szerint most egyértelműen a lakáspiac az egyik erős húzóágazat. Kiemelte, hogy a stabilitáson felül kedvező lenne, ha gyorsan tudna megújulni a magyar lakásállomány. Az állami beavatkozásokról elmondta, hogy az egyik ilyen terület az az intézményi befektetők helyzetbe hozása, enélkül ugyanis nehezen tudna elindulni a bérlakáspiac:

Kifejezetten jót tenne a magyar piacnak ha bérlakásszektor beindulna. Megfontolható lenne, hogy az állam próbálja meg lábra állítani ezt a szektort.

Mi kell a bérlakáspiac kialakulásához?

"Lehet olyan szabályozói környezetet teremteni, hogy működjön ez szegmens" - mondta el Banai Ádám, majd hozzátette, hogy a cseh piacon, ahol ez életképes, egyrészt van egy régiós intézményi befektetői kör, másrészt jelentősen különbözik egymástól a bérleti díj és egy hiteltörlesztésnek a havi összege. Itthon ez a két szám szinte ugyanakkora. Ezen túl szükség lenne egy tiszta jogi környezetre is, hogy egy hosszú távú befektető belevágjon, de a bérbevevőnek is vonzó legyen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szörcsök Gabriella azt emelte ki, hogy ha a jogi környezetét megnézzük, akkor az látható, hogy túl nehéz egy bérlőt utolérni, ha problémássá válik. Akár az ingatlan visszavétele is egy komplikált ügy lehet. Másrészt a bérlői oldalon a jövedelmi szinteknek emelkednie kellene, hogy jobb minőségű ingatlanok bérlését engedhessék meg maguknak az emberek.

A befektetők hozamelvárásához is fel kellene zárkóznia a bérlakások bérleti díjainak, enélkül nincs befektető, aki belevágna.

- tette hozzá az Atenor értékesítési menedzsere.

A moderátor ezt követően az építési költségekről érdeklődött a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinél. Schrancz Mihály elmondta, hogy 15%-os áremelkedést tapasztaltak az építőanyagoknál, valamely anyagár már csökken, de például az alumínium elképesztő mértékben emelkedik. Összességében az építőipari anyagok ára a szakértő véleménye szerint már nem fog drasztikusan emelkedni.

A lakásárak alakulásáról ugyanaz a vélemény: nincs olyan tényező, ami lefelé hatna

Schrancz Mihály szerint infláció felett lesz az áremelkedés. A bérleti díjakban nagy áremelkedés nem várható, visszatérhetünk a Covid előtti helyzethez.

Banai Ádám az árak kapcsán elmondta, hogy nagyon rugalmatlan a kínálat abban, hogy árat csökkentsen, még a 2008-as válságnál sem volt durva csökkentés. Egy idő óta folyamatos a reálbérek emelkedése, a hitelek olcsók, és még mindig az egyik legjobb befektetési termék lehet a lakás. Ugyanakkor egy-egy nagyvárosban, valamint Budapesten elrugaszkodtak az árak egy átlagos keresetet figyelembe véve, persze van az a réteg, aki meg tudja fizetni.

Szörcsök Gabriella szerint a budapesti lakáspiac méltó helyre került a régióban az árak tekintetében, és ez várhatóan nem fog megtorpanni, hanem folytatódik tovább. Az árnövekedési potenciál fejlesztői szemszögből nézve képes lesz kompenzálni az építőanyagok áremelkedését.

A közönség is szavazott a lakásárak kérdésében, valamivel több, mint 70%-uk vár kis mértékű növekedést, ami infláció körüli szintű lesz. 20%-uk pedig jelentős, további növekedést prognosztizál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem