5 °C Budapest
Budapest, Hungary, April 23, 2016: Aerial view of socialist era prefabricated panel blocks in Hungarian capital.

Még nincs vége a drágulásnak: ennyivel emelkedhetnek a lakásárak Magyarországon

2021. szeptember 21. 12:03

Mit bírnak még el a lakásvásárlók? Egyre szigorúbb a szabályozás, drágul a kivitelezés, lassan lejár a moratórium, illetve az állami ingyen milliók és ösztönzők időszaka. Mi lesz a hazai lakáspiacon? Merre mennek az árak? Hogy alakulnak a bérleti díjak? Van bármi esély, hogy itthon is kialakuljon a bérlakásszektor, bővítve ezzel a bérlési lehetőségeket, vagy nincs is rá szükség, hisz Magyarországon már kiirthatatlan a tulajdonlási kényszer? Ezekről, és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek a lakáspiaci panel résztvevői a 2021-es Property Investment Forumon.

A járvány először a személyes találkozások megtorpanásán keresztül a lakáspiacot is érintette, de azóta erős a kereslet és zajlanak a vásárlások. Hogyan látják az ingatlanpiac és a lakáspiac helyzetét az elmúlt másfél évben, és mik a várakozásaik? – tette fel a kérdést a moderátor, Nagy Gergely, az OTP Csoport budapesti régiós ügyvezető igazgató-helyettese.

Banai Ádám, az MNB monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezetője szerint gyorsan túljutott a válságos időszakon a lakáspiac. Eddig a budapesti árnövekedés volt erősebb, most a vidéki, ami következhet abból, hogy felértékelődik a vidéki életmód és abból is, hogy a fővárosban már elrugaszkodtak az árak. A hitelezésben is dinamikus a növekedés, nemcsak volumenben, hanem szerződésszámban egyaránt. Az alku lehetősége elég alacsony a lakáspiacon, ami szintén arra enged következtetni, hogy a járvány, csak időszakos megtorpanást okozott.

Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere elmondta, hogy jó minőségű és jó lokációjú fejlesztésekre eddig is volt, és ezután is lesz kereslet a piacon. Hozzátette, hogy az új építésű lakópiacon jelenleg nagy árkülönbségek vannak, ami nemcsak a lokációból fakadhat.

Azok a projektek, amelyek valamely kiemelt környezetben, vagy csomópontban helyezkednek el, jelentős árszigetet fognak tudni a jövőben kialakítani. Ez is egy tendencia lehet a piacon, ugyanis az ilyen elhelyezkedésű lakásokat megtartják a vevők hosszú távon.

Nagy Gergely arról is kérdezte a beszélgetés résztvevőit, hogy szerintük milyen a befektetői étvágy és a szabályozói környezet. Szükség van valamilyen változtatásra a piacon? Banai Ádám szerint az egyik legfontosabb a kiszámíthatóság és a stabilitás, hiszen már önmagában is sok tényező tud volatilitást okozni a lakáspiacon.

A kiszámíthatóságot emelte ki Szörcsök Gabriella is, mint mondta:

Az ingatlanfejlesztés egy lassú mamut, hosszú a kifutása, legalább 5-6 éves átlátható időszakra van szükség, hogy lehessen tervezni.

Dr. Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója szerint most egyértelműen a lakáspiac az egyik erős húzóágazat. Kiemelte, hogy a stabilitáson felül kedvező lenne, ha gyorsan tudna megújulni a magyar lakásállomány. Az állami beavatkozásokról elmondta, hogy az egyik ilyen terület az az intézményi befektetők helyzetbe hozása, enélkül ugyanis nehezen tudna elindulni a bérlakáspiac:

Kifejezetten jót tenne a magyar piacnak ha bérlakásszektor beindulna. Megfontolható lenne, hogy az állam próbálja meg lábra állítani ezt a szektort.

Mi kell a bérlakáspiac kialakulásához?

"Lehet olyan szabályozói környezetet teremteni, hogy működjön ez szegmens" - mondta el Banai Ádám, majd hozzátette, hogy a cseh piacon, ahol ez életképes, egyrészt van egy régiós intézményi befektetői kör, másrészt jelentősen különbözik egymástól a bérleti díj és egy hiteltörlesztésnek a havi összege. Itthon ez a két szám szinte ugyanakkora. Ezen túl szükség lenne egy tiszta jogi környezetre is, hogy egy hosszú távú befektető belevágjon, de a bérbevevőnek is vonzó legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szörcsök Gabriella azt emelte ki, hogy ha a jogi környezetét megnézzük, akkor az látható, hogy túl nehéz egy bérlőt utolérni, ha problémássá válik. Akár az ingatlan visszavétele is egy komplikált ügy lehet. Másrészt a bérlői oldalon a jövedelmi szinteknek emelkednie kellene, hogy jobb minőségű ingatlanok bérlését engedhessék meg maguknak az emberek.

A befektetők hozamelvárásához is fel kellene zárkóznia a bérlakások bérleti díjainak, enélkül nincs befektető, aki belevágna.

- tette hozzá az Atenor értékesítési menedzsere.

A moderátor ezt követően az építési költségekről érdeklődött a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinél. Schrancz Mihály elmondta, hogy 15%-os áremelkedést tapasztaltak az építőanyagoknál, valamely anyagár már csökken, de például az alumínium elképesztő mértékben emelkedik. Összességében az építőipari anyagok ára a szakértő véleménye szerint már nem fog drasztikusan emelkedni.

A lakásárak alakulásáról ugyanaz a vélemény: nincs olyan tényező, ami lefelé hatna

Schrancz Mihály szerint infláció felett lesz az áremelkedés. A bérleti díjakban nagy áremelkedés nem várható, visszatérhetünk a Covid előtti helyzethez.

Banai Ádám az árak kapcsán elmondta, hogy nagyon rugalmatlan a kínálat abban, hogy árat csökkentsen, még a 2008-as válságnál sem volt durva csökkentés. Egy idő óta folyamatos a reálbérek emelkedése, a hitelek olcsók, és még mindig az egyik legjobb befektetési termék lehet a lakás. Ugyanakkor egy-egy nagyvárosban, valamint Budapesten elrugaszkodtak az árak egy átlagos keresetet figyelembe véve, persze van az a réteg, aki meg tudja fizetni.

Szörcsök Gabriella szerint a budapesti lakáspiac méltó helyre került a régióban az árak tekintetében, és ez várhatóan nem fog megtorpanni, hanem folytatódik tovább. Az árnövekedési potenciál fejlesztői szemszögből nézve képes lesz kompenzálni az építőanyagok áremelkedését.

A közönség is szavazott a lakásárak kérdésében, valamivel több, mint 70%-uk vár kis mértékű növekedést, ami infláció körüli szintű lesz. 20%-uk pedig jelentős, további növekedést prognosztizál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 10:29
Idén először úgynevezett árnyékkormányinfót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Kál...
Holdblog  |  2023. február 1. 06:11
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el! (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?