Mental illness - depression. work exhausted sick

Rengeteg magyar dolgozó mondhat le fizetése egy részéről 2023 telén: ezzel kevesen számoltak

2023. december 1. 13:02

Hivatalosan is átlépte az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a járványküszöböt, a téli szünetig pedig arra lehet számítani, hogy egyre nő majd a betegek száma országszerte. 2023 szeptemberéig jelentősen kevesebb volt a táppénzes napok száma idén a megelőző évekhez képest, viszont a tél fordulatot hozhat ebben. A pandémiát követően a 2023/2024-es járványszezon lehet az első, amely visszatérhet a korábbi kerékvágásba: már nem kiszámíthatatlan hullámokban szökhetnek az egekbe a betegszámok, hanem feltételezhető, hogy a vírusfertőzések ismét a téli időszakban lesznek a leggyakoribbak. Év végén különösen kellemetlenül érintheti a dolgozókat egy betegség, mivel a szabadságok, betegszabadságok már jellemzően elfogyhattak, így marad a táppénz. Ez pedig 30-50 százalékos fizetéskiesést is jelenthet.

A népegészségügyi központ által közöltek szerint az influenzás esetek száma túllépte a múlt héten a járványküszöböt, az akut légúti fertőzéses esetek pedig idén először a múlt haladták meg a tavalyi esetszámokat. A megyei bontásból kiderül, melyik megyékben fordul orvoshoz lakosságarányosan a legtöbb beteg, a friss szennyvízvizsgálatokból pedig azt lehet tudni, hogy a nagyvárosainkban mennyire lehet magas a betegszám. Mindezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy a téli szünetig, karácsonyig jelentősen növekedhet még a betegek száma. Ahogy a pandémiát megelőző években megszokhattuk, a szünet és az ünnepek alatt visszaeshet az orvoshoz fordulók száma. Miután a gyerekek sem adják át egymásnak a fertőzést az iskolákban, év elején lassan indulhat majd újra a betegszámok felfutása, és a múlt évhez hasonlóan február első felében tetőzhet a járvány.

A magyar dolgozók minden évben reménykednek, hogy megúszhatják a járványszezont megbetegedés nélkül, azonban a fertőzést nehéz elkerülni. Ilyenkor igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni egészségünk támogatásáért, viszont sokszor ez sem elég és ágynak dönt bennünket egy-egy betegség. Év végén viszont jellemzően már elfogytak a felhasználható szabadságok, sokaknak pedig már a betegszabadsága is. Számukra nincs más megoldás, mint táppénzre menni, ha megbetegszenek.

Az elmúlt években, 2022-es évet megelőzően 8,6-9 millió munkanapot töltöttek a dolgozók betegszabadságon, és 25,4-29 millió napot táppénzen. A múlt évben 9,7 millióra nőtt a betegszabadságon töltött napok száma, a táppénzes napoké 28,1 millió volt a KSH adatai szerint. A naponta átlagosan táppénzen lévők havi számából látszik, mikor jöttek és vonultak el az elmúlt években a nagyobb járványhullámok. A tavalyi görbe már jobban hasonlított a pandémiát megelőző évek táppénzes napjainak alakulásához, de a koronavírus járvány hatásai nem múltak még el nyomtalanul. A 2023/2024-es szezonban viszont már a 2018/2019-es évhez hasonlóképpen alakulhat majd a táppénzes napok száma.

A menetrend pedig a következő: a betegszámok ősszel kisebb mértékben megugranak karácsonyig, majd év elején újra nagyobb ütemű terjedés következik be, mely februárban tetőzik és többnyire áprilisig lecseng. Viszont a táppénzes napok számának kiugrása inkább ősszel-télen jellemző, amikor a betegszabadságok, rendes szabadságok elfogytak már. Év elején ismét a szabadságaikat fogyasztják a dolgozók, ha betegek, és inkább májusra, a nyári hónapra jellemző, hogy ismét emelkedik a táppénzen lévők száma.

Ha pedig azt vizsgáljuk, hány napot töltöttek a magyar dolgozók táppénzen 2023-ban eddig, akkor látható, hogy a 2022-ben már augusztus végén annyi táppénznél tartottunk, mint amennyi idén csak szeptemberben végéig gyűlt össze. Ez azért is lehet így, mert a 2022-es év elején kiugróan sokan voltak táppénzen még a pandémia sújtotta évekhez képest is, 2023-ban pedig sokkal inkább hasonlítottak a számok a 2019-es évihez az első három hónapban:

2018-2022 között az év utolsó 3 hónapjában gyűlt fel a táppénzes napok 27,5-32 százaléka. Ha ez idén is így alakul, akkor még közel 7 millió táppénzes nap juthat az utolsó negyedévre. A dolgozóknak viszont nagyon nem hiányzik az adventi időszakra táppénz, hiszen ez akár 30-50 százalékkal kevesebb pénzt jelenthet nekik a kieső napokra. Az egyébként is jellemzően karcsúbb januári hónapot még kevesebb pénzzel indítani biztosan sokaknak kellemetlen lenne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez azonban azt eredményezheti, hogy sokan inkább betegen is tovább dolgoznak. Az még a jobbik eset, ha otthon maradnak home officeban a fertőző időszakukban, de aki ezt nem teheti meg, az betegen körbefertőzi még a munkatársait is. Már meghaladtuk azt az időszakot, amikor úgy néztek arra, aki tüsszentett egyet az irodában, mint a véres rongyra és minden dolgozót hazaküldtek, aki beteg volt. Általában a munkaadók is úgy gondolkodnak: inkább dolgozzon valaki betegen, mint sehogy.

Azt azonban többnyire figyelmen kívül hagyják, hogy az egészségünk érdekében abszolút ellenjavallt betegen dolgozni. Nemcsak fizikai, hanem szellemi munkavégzés esetében sem jó betegen dolgozni: nem gyógyulunk meg rendesen és egy akut fertőzésből súlyosabb szövődmény alakulhat ki. Ráadásul egy-egy betegség sokszor épp a kiégést, kimerültséget jelzi, amikor már tényleg muszáj lenne a dolgozóknak letenniük a munkát. Arról nem is szólva, hogy betegen a munkavégzés közel sem olyan hatékony, mint egészségesen, pihenés nélkül elhúzódhat a felépülés. Eközben pár nap pihenővel a gyógyulásra koncentrálva az egészségünk és a teljesítményünk is hamarabb lehet újra 100%-os.

Csak álom a 100%-os táppénz?

Rengetegen csak a saját kárukon tanulják meg, hogy az egészség mindennél előbbre való, és apránként feláldozzák azt a munka oltárán. Azért dönt úgy sok dolgozó, hogy betegen sem megy táppénzre, mert ha egy heti béréből levonnak 30 százalékot betegszabadság, vagy 40-50 százalékot a táppénzes napok miatt, akkor a havi bérük 7,5-12,5 százalékkal kevesebb lesz. Ez sok tízezer forintnyi kiesést jelenthet, éppen a karácsony utáni időszakban, amikor egyébként is elég laposan a pénztárcák.

Van azonban mód arra, hogy bebiztosítsák magukat a munkavállalók arra az esetre, ha kiesne a jövedelmük betegségük idejére. Egyrészt élet- és egészségbiztosítások esetén választható olyan szolgáltatás a csomagokban, amely keresőképtelenség idején, baleset vagy betegség esetén az adott időre járó táppénzt kiegészíti. Másrészt, ha van egészségpénztári megtakarítása valakinek, igényelheti a megtakarításai kifizetését ilyen jogcímen is:

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem