11 °C Budapest
Young man with flu like symptoms

Betegszabadság 2023: mutatjuk, mennyi betegszabadság jár, a munkabér hány százalékát folyósítják!

2023. január 15. 14:05

A magyar dolgozóknak alanyi jogon járó egészségügyi juttatása a betegszabadság, amit betegség esetén tudunk kivenni, hogy nyugodtan kiheverhessük egészségügyi problémáinkat, mások veszélyeztetése nélkül. Nézzük, mit mond a betegszabadság kalkulátor 2023 évére vonatkozólag, betegszabadság mennyi jár egy dolgozónak, mit mond ki a betegszabadság törvény a betegszabadság mértéke kapcsán! Mennyi a betegszabadság 2023 évi összege, hogyan tervezzünk a betegszabadság időtartama alatt a fizetésünkkel?

A betegszabadság, mint egészségügyi juttatás minden évben meghatározott időintervallumra vonatkozólag jár a magyar dolgozóknak. Járjunk utána, mi a betegszabadság, mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, a betegszabadság hány százalék, illetve nézzük meg azt is, hogy mennyi a betegszabadság összege! Mit mond ki a betegszabadság kalkulátor 2023 évében, mik a betegszabadság táppénz igénylési tudnivalók?

Mi a betegszabadság lényege?

A táppénz mellett a betegszabadság 2023 évében is a magyar dolgozók egyik alapvető egészségügyi juttatása. A betegszabadság törvény kimondja (a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó személyekre egyformán érvényes - 1997. évi LXXXIII. törvény), hogy minden magyar dolgozó jogosult meghatározott mennyiségű betegszabadság kivételére, amennyiben keresőképtelenségét (fekvőbeteg, járóbeteg egyaránt) képes igazolni, hogy zavartalanul folyósíthassák a juttatást. A betegszabadság igénylése kapcsán semmi esetre se feledkezzünk meg a papírmunkáról: a keresőképtelenség igazolásáért forduljunk háziorvosunkhoz, szakorvosunkhoz!

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegszabadság és a táppénz kifejezések – habár a gyakorlatban sokszor összetévesztjük őket – nem ugyanazt a juttatást takarják. Betegség esetén a dolgozónak automatikusan a betegszabadság jár (a keresőképtelenséget igazolni kell), amit jogában áll a munkáltató költségére igénybe venni. A táppénz akkor jár, ha a betegszabadság ideje letelt – hogy mennyi a táppénz összege a továbbiakban, azt a táppénz kódok határozzák meg.

Szintén fontos különbség a táppénz és a betegszabadság 2023 évi szabályai között, hogy míg a betegszabadság kimondottan a dolgozó betegségére vonatkozik, addig a táppénz más keresőképtelenségi esetekre is járhat (tipikus példa erre a megbetegedett gyermek otthoni ápolása). Betegszabadság alatt nem kapjuk meg a teljes fizetésünket, vagyis célszerű számolnunk azzal, hogy a hosszabb távollét jelentős anyagi kieséssel járhat.

Betegszabadság 2023: mennyi betegszabadság jár egy évben?

A betegszabadság mértéke, mennyisége egységesen kerül meghatározásra: a betegszabadság 2023 évében változatlanul évi maximum 15 munkanap, ezalatt a dolgozó a munkáltatója költségén tartózkodik otthonában (vagy egészségügyi intézményben). Azt, hogy mennyi betegszabadság jár egy dolgozónak, befolyásolhatja a munkahelyváltás: évközbeni munkahelyváltás esetén a törtévre vonatkozó betegszabadság jár az új munkahelyen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Betegszabadság kalkulátor 2023: a betegszabadság hány százalék?

Amellett, hogy a betegszabadság törvény rögzíti, hány nap a betegszabadság, azt is kimondja, hogy a betegszabadság hány százalék, avagy mennyi a betegszabadság összege a munkától távol töltött munkanapok idején. A betegszabadság törvény kimondja, hogy ilyenkor a távolléti díj 70%-át köteles a munkáltató alkalmazottjának kifizetni.

Mikor válik valaki keresőképtelenné?

A betegszabadság kalkulátor 2023 évében is rögzíti, hogy évente 15 munkanapnyi betegszabadság jár a dolgozónak a munkáltató költségére, aki a távolléti díj 70%-át folyósítja számára. A betegszabadságot kimondottan a dolgozó betegsége idejére lehet igénybe venni, azonban a táppénz és betegszabadság törvény a keresőképtelenségnek egyéb eseteit is rögzítik, amelyekre betegszabadság helyett táppénz vehető igénybe. Nézzük, melyek a keresőképtelenség esetei!

A táppénz és a betegszabadság törvény értelmében keresőképtelennek minősül az a dolgozó…

  • aki betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult;
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap; akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek; aki járványügyi/állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható;
  • aki a méltányossági alapon adható táppénz tekintetében a szülő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm