17 °C Budapest
Young man with broken leg in plaster cast sitting on sofa in his apartment.

Táppénz kalkulátor 2023: mutatjuk, mi a táppénz kódok jelentése, hány százalék a táppénz 2023 évében!

2023. január 15. 10:02

Magyarországon minden, a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó dolgozó alapvető egészségügyi juttatása a betegszabadságra és a táppénzre való jogosultság. Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, mi a táppénz jelentése, a táppénz hány százalék 2023 évében? Mennyi táppénz jár a magyar dolgozóknak a táppénz kódok függvényében a táppénz kalkulátor 2023 évi szabályai szerint?

Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a táppénz 2023 évi szabályaival kapcsolatban: mennyi táppénz jár a magyar dolgozóknak a táppénz kalkulátor 2023 évi szabályai szerint, a táppénz hány százalék a táppénz kódok függvényében, mikor jár valakinek munkáltatói táppénz? Nettó táppénz kalkulátor 2023: mennyi a táppénz összege, a táppénz hány százalék baleset, a gyermek betegsége vagy szülés esetén? Veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2023: mutatjuk, mennyi táppénz jár a veszélyezetetett kismamáknak, ha állapotuk nem engedi meg a munkavégzést? A táppénz kifizetése mennyi idő alatt valósul meg?

Táppénz vagy betegszabadság? Nem mindegy!

Habár a gyakorlatban sokan hajlamosak vagyunk összekeverni a két kifejezést, valójában a betegszabadság és a táppénz nem ugyanazt a juttatást jelenti. A betegszabadság alapvetően a dolgozó saját megbetegedésére vonatkozik – évente maximum 15 munkanapon keresztül folyósítható a juttatás, a munkáltató költségére; a betegszabadság összege egységesen a dolgozó távolléti díjának 70%-a. Alapvető különbség a két juttatás között, hogy a betegszabadsággal ellentétben a táppénz a betegségen felül a keresőképtelenség egyéb eseteire is vonatkozik.

Amennyiben a 15 munkanapig tartó betegszabadság időtartama letelik, ám a dolgozó továbbra is keresőképtelen, a betegszabadság automatikusan táppénzre vált át. A táppénz 2023 évében a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul egy bonyolultabb juttatás: azt, hogy hány százalék a táppénz, avagy mennyi a táppénz összege, azt a táppénz kódok határozzák meg (9 táppénz kód osztja fel a keresőképtelenség eseteit a táppénz jogosultság szempontjából). Mind a táppénz, mind a betegszabadság igénybevételére jogosult minden magyar dolgozó, aki a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik.

Táppénz igénylés 2023: mi kell hozzá?

A táppénz igénylése kapcsán fontos tudnunk, hogy a juttatás folyósításához mindenképpen szükséges a keresőképtelenség igazolása, amivel alátámaszthatjuk, hogy tényleg jogosultak vagyunk a táppénz összegére. A táppénzre irányuló igényünket jelezni kell a munkáltatónál, aki a kérelmünket 5 napon belül továbbítja a kormányhivatal irányába, ezt követően az ügyintézési határidő alapesetben 8, ritkábban 21 nap. A táppénz igénylése visszamenőleg is lehetséges (utólagos táppénz 2023), az orvosi vizsgálatra történő jelentkezéstől visszamenőleg 5 napra. Egészségügyi dokumentációval alátámasztott, indokolt esetekben a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napra visszamenőleg is igazolhatja a táppénzt, kivételes esetekben pedig maximum 6 hónapra visszamenőleg lehet táppénzt igényelni.

Mik a keresőképtelenség esetei?

A táppénz törvény értelmében keresőképtelennek minősül az a dolgozó…

  • aki (saját) betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult;
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • aki a méltányossági alapon adható táppénz tekintetében a szülő;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap; akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek; aki járványügyi/állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben nem foglalkoztatható.

Meddig lehet táppénzt igényelni?

Gyakori kérdés, hogy mennyi a táppénz időtartama, hiszen a juttatás teljesen máshogy működik, mint a betegszabadság. Míg a betegszabadság munkanapokra vonatkozik, addig a táppénz összege naptári napokra jár, éppen ezért a táppénz mértéke is alacsonyabb. A táppénz 2023 évében is limitált ideig igénybe vehető juttatás: a táppénz igénylésre való jogosultság maximum 1 éven keresztül állhat fenn, ez alatt az időintervallum alatt a keresőképtelen jogosult a naptári napokra kapja a juttatást.

A táppénz összege csak akkor jár egy magyar dolgozónak, ha az igénylési feltételeknek megfelelően van fennálló TB-jogviszonya, fizeti az egészségbiztosítási járulékot, illetve képes igazolni a keresőképtelenségét – a keresőképtelenség igazolásáért forduljunk háziorvosunkhoz, szakorvosunkhoz! Nem jár táppénz akkor, ha a munkavállaló a keresőképtelensége ideje alatt teljes fizetését megkapja; ha saját jogán nyugdíj folyósításában részesül, ha a biztosítás szünetel, ha a keresőképtelenség elmúlt, illetve a keresőképtelenség igazolás lejártát követő szabadnapokra, pihenőnapokra sem jár már a táppénz összege.

Táppénz kalkulátor 2023: hány százalék a táppénz?

Szintén fontos kérdés, hogy mennyi táppénz jár a dolgozóknak, hiszen abszolút nem mindegy, hogy mennyi a táppénz összege, ha valaki hosszabb időre kiesik a munkából például üzemi baleset vagy veszélyeztetett terhesség miatt. Nos, a táppénz mértéke kapcsán elmondhatjuk, hogy általánosságban a napi átlagkereset 50-60%-a jár a táppénzen töltött naptári napokra, azonban kivételes esetben, ha a táppénz kódok is indokolják, az átlagkereset 100%-át is megkaphatja a dolgozó (üzemi baleset).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nézzük, mi a táppénz kódok jelentése, hogyan sorolják be törvényileg a keresőképtelenség eseteit a táppénzre való jogosultság szempontjából!

Táppénz kódok 2023

  • 1-es táppénz kód (Üzemi baleset): nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti (100%-os táppénz);
  • 2-es táppénz kód (Foglalkoztatási megbetegedés): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti;
  • 3-as táppénz kód (Közúti baleset): van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 4-es táppénz kód (Egyéb baleset): van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
  • 5-ös táppénz kód (Beteg gyermek ápolása): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 6-os táppénz kód (Szülés): nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 7-es táppénz kód (Hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból, azaz karantén): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  • 8-as táppénz kód (Egyéb betegség): van betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz;
  • 9-es táppénz kód (Veszélyeztetett terhesség): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Nettó táppénz kalkulátor 2023: mennyit adózunk a táppénzből?

A fentiekben megállapított táppénz összege bruttó érték, amelyre vonatkozik a 15%-os személyi jövedelemadófizetési kötelezettség. Így, hogy tudjuk, hány százalék a táppénz, amiből az SZJA-t is levonják, látjuk, hogy mekkora anyagi kiesést is jelent egy dolgozó számára az, ha hosszabb ideig kell táppénzen lennie – célszerű a betegség vagy a keresőképtelenség egyéb okának megszűnte után mihamarabb visszatérni a munkába.

A táppénz kifizetése mennyi idő?

A táppénz nem úgy kerül folyósításra, mint a fizetésünk: a táppénz igényléséhez szükséges dokumentumok beérkezésétől számítva 8 napos ügyintézési határidővel kell számolnunk (hiba esetén 21 napig tolódhat). Amennyiben a keresőképtelenség állapota 8 napon túlnyúlóan fennáll, a táppénz folyósítása 8 naptári naponta történik (de kérhető a táppénz kifizetése a munkabérrel együtt is, amit külön nyilatkozattétellel jelezhetünk).

Veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2023

Fontos, hogy a terhességi táppénz kalkulátor 2023 évi szabályait külön kiemeljük, hiszen évente kismamák ezrei szorulhatnak rá az ún. „terhességi táppénz” juttatására. A veszélyeztetett terhességi táppénznek külön kódja van: a 9-es táppénz kód megállapítja, hogy veszélyeztetett terhesség esetén nincs betegszabadság, ellenben a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár (1/3 munkáltatói táppénz). A táppénz összege 50-60%.

A táppénzzel való visszaélés következményei

Bizonyos esetekben a munkáltatóban felmerülhet a gyanú, miszerint az alkalmazottja visszaél az egészségügyi juttatással és fizetett szabadságként kezeli a táppénzes időszakot – ilyenkor a munkáltató kérheti a táppénz felülvizsgálatát a járási hivataltól. Egyéb esetben, például, ha valaki táppénzen van, mellette mégis kereső tevékenységet végez, akár 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki rá. Munkavállalóként igyekezzünk a betegszabadság és a táppénz intézményét tiszteletben tartani: csak akkor igényeljünk táppénzt, ha tényleg rászorulunk, ne pedig az alapszabadság kiegészítésére használjuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem