8 °C Budapest
Vérfagyasztó adatok érkeztek: szörnyű egészségügyi veszélyben vannak a magyar gyerekek

Vérfagyasztó adatok érkeztek: szörnyű egészségügyi veszélyben vannak a magyar gyerekek

2023. május 29. 16:03

Brutális adatokat közölt a magyar gyerekek egészségügyi ellátottságáról az Eurostat. Mint a friss adatokból kiderül, a covid kitörése utáni évben egészségügyi ellátást négy, fogászati ellátást pedig hét százaléka nem kap a 16 éven aluli korosztálynak. Pedig a fogászati ellátást nem is lenne szabad halogatni, mert már így is túl sok volt az olyan kisgyermek, akinél altatásban kellett elvégezni a tovább nem halogatható fogászati műtéteket. Tényleg csak pénzkérdés lenne, hogy a gyerekek megkapják az ellátást?

Magyarországon komoly problémák mutatkoznak a gyermekek egészségügyi ellátásában az Európai Unió más országaival összehasonlítva - ez derült ki az Eurostat friss adatsorából. Az is kiderült, hogy még jövedelemkülönbségek mentén is mérhető, hogy a gyerekeknek milyen az egészségügyi ellátottságuk. Egy tanulmány pedig nemrég leszögezte: borzalmasan rosszul állnak a szegényebb családok gyerekei, hiszen ellátottság tekintetében fel sem vehetik a versenyt a gazdagabb családokkal.

Aki szegény, ne lássák el?

Az egész Európai Unióban komoly problémát jelent, hogy sok gyerek nem jutnak el időben fogorvoshoz. Az egészségügyi egyenlőtlenségek az egész kontinensen jelen vannak, és a fogorvosi ellátás területén is megmutatkoznak - ez most alaposan ki is derült az Eurostat friss adataiból, amelyek a 2021-es évet veszik górcső alá.

2021-ben a gyermekes háztartásokban élő 16 év alatti gyermekek 3,6%-ának volt kielégítetlen egészségügyi szükséglete, ami 2 százalékpontos növekedést jelent a legutóbbi, 2017-es jelentéshez képest (1,6%). Ez az arány magasabb (5,3%) volt az egy felnőttes háztartásban élő gyermekeknél, de valamivel alacsonyabb, 3,4% a két vagy több felnőttes háztartásokban. Ezeket az adatokat szemléltetjük a lenti grafikonon.

Az EU-tagországok közül Lengyelországban (7,3%) és Lettországban (6,4%) a legmagasabb a gyermekes háztartásban élő, kielégítetlen egészségügyi szükségletű gyermekek aránya, ezt követi Magyarország és Románia (mindkettő 4,7%), valamint Spanyolország (4,6%). Ezzel szemben a legalacsonyabb arányról Ausztriában (0,3%) és Luxemburgban (0,4%) számoltak be, ezt követi Horvátország (0,9%), valamint Málta, Litvánia és Ciprus (mindegyik 1,5%-kal).

Több ezer gyermeknek nem volt megfelelő fogászati ​​ellátása

A vizsgált évben, vagyis 2021-ben a fogászati ​​ellátás helyzete hasonló, bár kissé rosszabb volt, mint a kielégítetlen egészségügyi szükségletek, mivel a gyermekes háztartásban élő gyermekek 4,4%-a nem részesült a szükséges fogászati ​​ellátásban, ami 1,8 százalékpontos növekedés 2017-hez képest. Az összes uniós országra vonatkozó adatok szerint 11-en regisztrálták a kielégítetlen fogászati ​​ellátási igényű gyermekek arányát az uniós átlag felett. Ez az arány magasabb volt az egy felnőttes háztartásokban, ahol a gyerekek 7,1%-a nem részesült a szükséges fogászati ​​ellátásban. Eközben a két vagy több felnőttes háztartásban élő gyermekek 4,0%-ának volt kielégítetlen fogászati ​​ellátási szükséglete.

2021-ben az EU-tagországok közül Lettországban regisztrálták a legnagyobb arányban a gyermekes háztartásban élő, kielégítetlen fogászati ​​ellátást igénylő gyermekeket (7,7%), ezt követi Spanyolország (7,1%), Magyarország (7,0%), Szlovénia (6,8%) és Portugália (6,4%).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A skála alján a legalacsonyabb százalékkal Luxemburg (0,6%), Horvátország (0,8%), Svédország (1,1%), valamint Ausztria és Olaszország (mindkettő 1,2%-kal) végeztek. Érdemes megfigyelni, hogy két szomszédunk itt is a legjobbak között van. Az alacsony jövedelmű családok számára gyakran nehéz hozzáférni az egészségügyi szolgáltatásokhoz, és ez alól a fogorvosi ellátás sem kivétel. Az okok sokfélék lehetnek: például a pénzügyi korlátok, a hosszú várólisták vagy a szűkös fogorvosi kapacitások.

A sürgősségi foghúzásos műtétek között hazánkban kiemelkedően súlyos arányt képviselnek az egészen kis gyerekek altatásos műtétei. Amint egy friss tanulmány megjegyzi: 2019-ben a PTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján a fogászati okból altatott páciensek 16 százaléka 3 éves vagy fiatalabb egészséges kisgyermek volt. A műtéti fogeltávolítások amellett, hogy a gyerekekre nézve kockázatokkal járnak, nagyon drágák is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem