8 °C Budapest
Young Caucasian woman scratching hands after wake up in the morning. Beautiful attractive girl lying on bed in bedroom suffering from itching arm skin allergic reaction from insect bites, dermatitis.

Éjszakai pókcsípés: milyen egy pókcsípés képek alapján, milyen pók csíphetett meg?

2023. május 6. 18:00

Veled is előfordult már, hogy éjszaka hirtelen, szúró fájdalomra ébredtél? Vagy netán reggel vetted észre a kellemetlen meglepetést? Könnyen lehet, hogy egy pókcsípés okozza a bosszantóan viszkető, égő érzést a bőrödön! Na de hogy néz ki egy pókcsípés, milyen egy pókcsípés az emberi bőrön? Milyen egy pókcsípés, milyen tüneteket produkálunk, ha megcsíp minket álmunkban egy pók? A pókcsípés mikor múlik el, mivel kezeljük a csípést?

Cikkünkben minden hasznos és érdekes információt összegyűjtöttünk a pókcsípés kapcsán: eláruljuk, hogy néznek ki a pókcsípés tünetei képekkel, hogyan azonosítható be a pókcsípés kép alapján. Mitől következik be az éjszakai pókcsípés: a pók megtámad minket vagy csak önmagát védi? Járjunk utána, hogy nez ki a pókcsípés, és a pókcsípés mikor múlik el, hogyan történik a pókcsípés kezelése házilag! Amellett, hogy megtudhatod, a pókcsípés hogy nez ki, azt is leírjuk, milyen pókfajok élnek Magyarországon, amelyek hajlamosak minket megcsípni!

Tévhit, hogy a pókok esznek belőlünk

A pókok mérges rágóiknak köszönhetően biológiailag alkalmasak a csípésre (a tévhitekkel ellentétben a méhek, darazsak szúrnak, nem csípnek!), így teljesen normális jelenségnek számít, ha néha-néha minket is megcsípnek. Alapvetően hasznos állatokról van szó, amiktől a legtöbben (ha csak nincsenek zavaró mértékben elszaporodva) akár még el is férünk a lakásban – ha mégsem, akkor lehetőleg kerüljük a megölésüket, inkább tegyük ki őket az ablakon! A pókok, habár igenis meg tudnak minket csípni, szinte soha nem támadnak az emberre (az éjszakai pókcsípés is csak azért történik, mert forgolódás közben véletlenül megnyomjuk őket), hiszen nem vagyunk a zsákmányállatuk, sőt, minket tartanak rájuk nézve veszélyes fajnak.

Szongáriai cselőpók
Szongáriai cselőpók

Milyen „csípős” pókok élnek Magyarországon?

A pókok a pókszabásúak rendjébe tartozó, ragadozó életmódot folytató ízeltlábúak (nem rovarok!), akik a környező növényekről igen gyakran betévednek a lakásokba is – mondhatni ők is otthonaink „alapkellékeit” képzik, hiszen szinte kivétel nélkül minden otthonban akad belőlük egy-kettő. A világon számtalan erős mérgű pókfaj él, amelyeknek igen veszélyes, akár halált okozó csípése is lehet, azonban Magyarországon szerencsére nem élnek ilyen élőlények, úgyhogy mi megússzuk néhány napnyi égő, viszkető érzéssel. A legtöbb magyar pók harapásának, azaz „csípésének” nincs egy darázscsípésnél nagyobb ereje, sokan közülük pedig nem is csípnek (ilyen például a kaszáspók).

Elhanyagolhatóan kicsi az esélye (kb. 0% a valószínűsége, hogy egy egzotikus mérges pók, például egy fekete özvegy, egy hegedűpók vagy egy brazil vándorpók halálos csípésének áldozatává válunk), de találkozhatunk Afrikából, Ausztráliából, Dél-Amerikából behurcolt vagy fogságban tenyésztett, szabadon engedett példányokkal is, melyek esetében a pókcsípés valóban veszélyes lehet – ilyen esetekben haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Darázspók
Darázspók

Éjszakai pókcsípés: a pók nem támad, csak védekezik

A pókok a természetben neurotoxikus mérgekkel bénítják le és ölik meg áldozataikat (más fajok ragasztószerű anyagot „köpnek”, nem mérget használnak). Ezek az idegrendszerre ható, szövetkárosító mérgek a mi bőrünkre is kifejtik hatásukat, viszont mi – a hazai kevésbé mérges pókok csípésétől – a legsúlyosabb esetekben is legfeljebb heves szívdobogást, égő bőrpírt, ritkán végtagzsibbadást érzékelhetünk (a pókcsípés tüneteiről a későbbiekben írunk részletesen). Az éjszakai pókcsípés oka egyszerűen az, hogy a pók rosszkor volt rossz helyen, bemászott az ágyba, mi véletlenül ráfekszünk, megnyomjuk, ő pedig megijed tőlünk és védekezés gyanánt belénk csíp. A pók nem iszik embervért – legfeljebb akkor, ha elkapja a korábban belőlünk táplálkozó szúnyogot -, zsákmányállatai a kisebb mászó vagy repülő rovarok.

Sárga dajkapók
Sárga dajkapók

A pókcsípés tünetei: milyen a pókcsípés?

Olvasóink részérő a gyakori kérdések közé tartozik, hogy milyen egy pókcsípés, milyen a pókcsípés megjelenése – nos, a pókcsípés kép alapján egyszerűen felismerhető, a pókcsípés tünetek képekkel könnyedén illusztrálható jelenségek. A pókoknak ún. „kétcentrumos” csípése van, azaz a pókcsípés helyén a pók rágója (a pók méregmirigy nyílásai is a rágókon találhatók) után 2 darab kis piros pöttyöt láthatunk, közvetlenül egymás mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy a fentiekben is írtuk, a Magyarországon élő pókok csípése egyáltalán nem veszélyes, azonban, ha véletlenül allergiaszerű tüneteket (a pókcsípés nem okoz anafilaxiát), izzadást, szédülést tapasztalnánk (a pókméreg alapvetően nem allergizál úgy, mint a méhek, darazsak mérge), mindenképpen forduljunk orvoshoz. Amennyiben a pókcsípés helyén a normál pókcsípés tünetektől eltérően bőrkeményedést, gennyesedést, hólyagosodást, orbáncot, kékülést tapasztalunk, mindez szapora szívveréssel, érzékelési- vagy mozgászavarral társul, akkor kérjünk orvosi segítséget (máskülönben a pókcsípés szövődményei bőrelhaláshoz, hegesedéshez vezethetnek).

Pókcsípés ellen házilag: hogyan kezeljük a pókcsípést?

Alapvetően egy pókcsípés után nem kell orvoshoz fordulnunk, hiszen az egyszerű haza fajok csípése egyáltalán nem veszélyes (a pókcsípés ritkán okoz szövődményeket). Arra a kérdésre, hogy a pókcsípés mikor múlik el, egyszerű választ adhatunk: a pókcsípés magától elmúlik néhány nap alatt, azonban fontos, hogyha viszket, nem szabad elvakarni, mert vakarás közben a bőrfelületen keletkező mikrosebek felülfertőződhetnek.

A pókcsípés okozta viszketés, bőrpír, égő érzés egyszerűen csillapítható hideg borogatással, de szénporral (porrá tört széntabletta), kurkumával és aloe verával is kezelgethetjük, mindemellett nyugodtan használjunk bármilyen vény nélkül kapható acetilszalicilsav vagy betametazon tartalmú készítményt. Amennyiben súlyos pókcsípés következik be, a beteg nem a megszokott, egyszerű tüneteket produkálja, szteroidos, antibiotikumos kezelés is történhet, bőrelhalás esetén pedig sebészi beavatkozással oldják meg a problémát (aggodalomra semmi ok, a hazai pókok csípése nem okoz ilyen súlyos problémát).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm