17 °C Budapest
Hogy néz ki a bolhacsípés emberen? Tudd meg, a bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el!

Hogy néz ki a bolhacsípés emberen? Tudd meg, a bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el!

2022. szeptember 10. 21:02

Ahol házi állatok vannak, ott gyakran megjelenik a bolha is, ami alapvetően nem az ember élősködője, ám könnyen előfordulhat, hogy jobb híján mi is e gyakori rovar áldozatává válunk. Na de hogyan néz ki a bolhacsípés emberen? Mutatjuk, hogyan ismerhető fel a bolhacsípés képek alapján, mi a teendő bolhacsípés csípések ellen!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a bolhacsípésről: milyen állat a bolha, hol szedhetjük össze ezt a vérszívó élősködőt és mit tegyünk, ha meg akarunk szabadulni tőle? Hogy néz ki a bolhacsípés kép alapján, milyen a bolhacsípés érzésre, kinézetre, vannak-e a bolhacsípésnek veszélyei? A bolhacsípés mikor múlik el, érdemes a bolhacsípés helyét kezelni?

Amit a közönséges bolháról tudni kell

A bolhák az emlősökön és a madarakon élősködő rovarok igen népes családját alkotják, világszerte mintegy kétezer fajtájukat tartjuk számon, ebből közel száz Magyarországon is megél. A bolhák jellegzetes tulajdonsága, hogy repülni képtelen, ám kiváló ugrórovarokról van szó, ha szemfülesek vagyunk, akár szabad szemmel is láthatjuk őket „pattogni”. A bolhák aprócska, vérszívó élősködők, testhosszuk 1-4 mm között mozog, színük barna, formájuk oldalról lapított, szívószájszervük alkalmazkodott életmódjukhoz.

A nőstény bolhák többnyire az állat fészkében élnek (pl. rókalyukban szinte hemzsegnek), ide rakják le petéiket is (azok, ha a gazdaállat szőrében kerülnek lerakásra, szintén kihullanak). A „fészek” nem feltétlenül a vadonban vagy a háziállatok óljában van, szobakutyák és macskák esetén a bolhák elbújhatnak pl. a padló repedéseiben, sőt, a mi ágyunkban is.

Hogy lehet a bolhát összeszedni?

A bolhák gazdatestről gazdatestre ugranak, valójában nagyon könnyű őket „elkapni”, mindez nem feltétlenül függ össze az állat ápoltsági szintjével. A háziállatok a bolhát többnyire más, idegen állatoktól kapják el – behozhatják az udvarba rágcsálók, rókák, repülő madarak, elkaphatják idegen macskától, kóborkutyától is.

A bolhacsípés emberen rendszerint akkor jelenik meg, ha egy kiskedvenc lesz bolhás, akinek otthonunkba, akár hálószobánkba is bejárása van (pl. kinti-benti macska). A bolháknak rengeteg fajtája van – számontartunk például külön kutyabolhát, macskabolhát, sőt, emberbolhát is (Plurex irritans), ám az állati bolhák gyakrabban előfordulnak embereken.

Miért nehéz a bolhától megszabadulni?

A kifejlett bolhák vérrel táplálkoznak, lárváik a gazdatest fészkében élnek és szerves törmeléket vesznek magukhoz. Szaporodási időszakban a bolhák rendkívüli mértékben táplálkoznak, annyi vért vesznek magukhoz, amennyit meg sem tudnak emészteni, így azt emésztetlen alvadék formájában ürítik a bőrfelszínre. A bolhák gyorsan szaporodnak: az aprócska petékből 2-12 nap alatt kikelnek a lárvák, akik további 9-15 nap alatt, vedlések kíséretében bebábozódnak, majd 4-14 nap alatt felnőtt állatokká fejlődnek.

A bolhák szívós állatok, a bábállapot bizonyos körülmények között hónapokon át is eltarthat, az egyedek pedig 3-4 éven keresztül is életben maradhatnak, mialatt folyamatosan sokasodnak. A bolháktól nem egyszerű megszabadulni: egyrész mentesíteni kell tőlük a fertőzött állatok bundáját, másrészt azok lakhelyét is teljesen ki kell takarítani (ez nagy feladat például egy tyúkól esetében). Amennyiben együtt alszunk az állattal, aki elkapta a bolhát, a saját használati tárgyainkat is alaposan ki kell mosni, a hermetikus elzárás nem elegendő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miért viszket a bolhacsípés?

Ugyanúgy, ahogy az ágyipoloska esetében, a bolhacsípés során a bolha nyála váltja ki a kellemetlen, égő, viszkető érzést a támadott bőrfelületen – mindenkinél más a bolhacsípés intenzitása, van, aki például alig veszi észre. Bizonyos esetekben a bolhacsípés allergiás reakciót is kiválthat, ami a bolhacsípés tüneteinek felfokozottságával járhat, akár csalángöb is kialakulhat a bőrön.

Veszélyes a bolhacsípés?

Többnyire nem, viszont bizonyos esetekben a bolhacsípés köztes gazdája lehet galandférgeknek, szalagférgeknek, vagy terjeszthetik a macskakarmolásos betegség kórokozóját. A bolhacsípéssel kapcsolatos leggyakoribb probléma az allergiás reakció, amit a bolha nyála vált ki. A bolhák egyik fajtája, a keleti patkánybolha (Xenopsylla cheopis) felelős a történelem során az emberiséget megtizedelő pestisjárványokért, ami, habár nálunk nem jellemző, Közép-Ázsia országaiban ma is jelentős veszély.

Hogy néz ki a bolhacsípés?

A bolhacsípés apró, kipirosodott foltok formájában jelentkezik, ritkábban csalánkiütésszerű göb is kialakulhat a bolhacsípés helyén. A bolhák a gazdatest közelében igyekeznek minél rövidebb idő alatt, minél többet táplálkozni, ezért jellemzően több szúrással is találkozhatunk egy adott területen. A bolhacsípés kifejezetten a bokák környékén, illetve combmagasságig jellemző, ha viszont máshol, például a törzsünkön találunk kis csípéseket, könnyen lehet, hogy bolhacsípés helyett ágyipoloska csípésről van szó.

Bolhacsípés
Bolhacsípés

Érdemes elemeznünk a csípéseket bolhacsípés képek segítségével, hiszen megannyi, különféle vérszívó rovarral találkozhatunk nap mint nap, melyek teljesen más formájú és súlyosságú csípéseket eredményezhetnek.

A bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el?

Gyakori kérdés, hogy a bolhacsípés mikor múlik el, hiszen első ránézésre ijesztő lehet a pöttyökkel borított bőrfelszín látványa. A bolhacsípés magától elmúlik, a csípést követő 3-4 napon belül. Habár a bolhacsípés kellemetlen érzéssel jár, nem szabad őket elvakarni, mert a bőrfelszínen ejtett mikrosérülésektől felülfertőződhet a terület. Alapvetően a bolhacsípés kezelés nélkül is gyógyul, ám, ha allergiás reakciót váltott ki vagy elvakartuk, érdemes bekennünk valamilyen egyszerű, vény nélkül is kapható bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, bőrfertőtlenítő krémmel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?