Hogy néz ki a bolhacsípés emberen? Tudd meg, a bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el!

Hogy néz ki a bolhacsípés emberen? Tudd meg, a bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el!

2022. szeptember 10. 21:02

Ahol házi állatok vannak, ott gyakran megjelenik a bolha is, ami alapvetően nem az ember élősködője, ám könnyen előfordulhat, hogy jobb híján mi is e gyakori rovar áldozatává válunk. Na de hogyan néz ki a bolhacsípés emberen? Mutatjuk, hogyan ismerhető fel a bolhacsípés képek alapján, mi a teendő bolhacsípés csípések ellen!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a bolhacsípésről: milyen állat a bolha, hol szedhetjük össze ezt a vérszívó élősködőt és mit tegyünk, ha meg akarunk szabadulni tőle? Hogy néz ki a bolhacsípés kép alapján (a bolhacsípés képek alapján is egyszerűen beazonosítható), milyen a bolhacsípés érzésre (pl. kutya bolhacsípés emberen), kinézetre, vannak-e a bolhacsípésnek veszélyei? A bolhacsípés mikor múlik el, hogyan történik a bolhacsípés kezelése, mivel érdemes a bolhacsípés helyét kezelni?

Amit a közönséges bolháról tudni kell

A bolhák az emlősökön és a madarakon élősködő rovarok igen népes családját alkotják, világszerte mintegy kétezer fajtájukat tartjuk számon, ebből közel száz Magyarországon is megél. A bolhák jellegzetes tulajdonsága, hogy repülni képtelen, ám kiváló ugrórovarokról van szó, ha szemfülesek vagyunk, akár szabad szemmel is láthatjuk őket „pattogni”. A bolhák aprócska, vérszívó élősködők, testhosszuk 1-4 mm között mozog, színük barna, formájuk oldalról lapított, szívószájszervük alkalmazkodott életmódjukhoz.

A nőstény bolhák többnyire az állat fészkében élnek (pl. rókalyukban szinte hemzsegnek), ide rakják le petéiket is (azok, ha a gazdaállat szőrében kerülnek lerakásra, szintén kihullanak). A „fészek” nem feltétlenül a vadonban vagy a háziállatok óljában van, szobakutyák és macskák esetén a bolhák elbújhatnak pl. a padló repedéseiben, sőt, a mi ágyunkban is.

Hogy lehet a bolhát összeszedni?

A bolhák gazdatestről gazdatestre ugranak, valójában nagyon könnyű őket „elkapni”, mindez nem feltétlenül függ össze az állat ápoltsági szintjével. A háziállatok a bolhát többnyire más, idegen állatoktól kapják el – behozhatják az udvarba rágcsálók, rókák, repülő madarak, elkaphatják idegen macskától, kóborkutyától is.

A bolhacsípés emberen rendszerint akkor jelenik meg, ha egy kiskedvenc lesz bolhás, akinek otthonunkba, akár hálószobánkba is bejárása van (pl. kinti-benti macska, kutya bolhacsípés emberen is megjelenhet). A bolháknak rengeteg fajtája van – számontartunk például külön kutyabolhát, macskabolhát, sőt, emberbolhát is (Plurex irritans), ám az állati bolhák gyakrabban előfordulnak embereken.

Miért nehéz a bolhától megszabadulni?

A kifejlett bolhák vérrel táplálkoznak, lárváik a gazdatest fészkében élnek és szerves törmeléket vesznek magukhoz. Szaporodási időszakban a bolhák rendkívüli mértékben táplálkoznak, annyi vért vesznek magukhoz, amennyit meg sem tudnak emészteni, így azt emésztetlen alvadék formájában ürítik a bőrfelszínre. A bolhák gyorsan szaporodnak: az aprócska petékből 2-12 nap alatt kikelnek a lárvák, akik további 9-15 nap alatt, vedlések kíséretében bebábozódnak, majd 4-14 nap alatt felnőtt állatokká fejlődnek.

A bolhák szívós állatok, a bábállapot bizonyos körülmények között hónapokon át is eltarthat, az egyedek pedig 3-4 éven keresztül is életben maradhatnak, mialatt folyamatosan sokasodnak. A bolháktól nem egyszerű megszabadulni: egyrész mentesíteni kell tőlük a fertőzött állatok bundáját, másrészt azok lakhelyét is teljesen ki kell takarítani (ez nagy feladat például egy tyúkól esetében). Amennyiben együtt alszunk az állattal, aki elkapta a bolhát, a saját használati tárgyainkat is alaposan ki kell mosni, a hermetikus elzárás nem elegendő.

Miért viszket a bolhacsípés?

Ugyanúgy, ahogy az ágyipoloska esetében, a bolhacsípés során a bolha nyála váltja ki a kellemetlen, égő, viszkető érzést a támadott bőrfelületen – mindenkinél más a bolhacsípés intenzitása, van, aki például alig veszi észre. Bizonyos esetekben a bolhacsípés allergiás reakciót is kiválthat, ami a bolhacsípés tüneteinek felfokozottságával járhat, akár csalángöb is kialakulhat a bőrön.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Veszélyes a bolhacsípés?

Többnyire nem, viszont bizonyos esetekben a bolhacsípés köztes gazdája lehet galandférgeknek, szalagférgeknek, vagy terjeszthetik a macskakarmolásos betegség kórokozóját. A bolhacsípéssel kapcsolatos leggyakoribb probléma az allergiás reakció, amit a bolha nyála vált ki. A bolhák egyik fajtája, a keleti patkánybolha (Xenopsylla cheopis) felelős a történelem során az emberiséget megtizedelő pestisjárványokért, ami, habár nálunk nem jellemző, Közép-Ázsia országaiban ma is jelentős veszély.

Hogy néz ki a bolhacsípés?

A bolhacsípés apró, kipirosodott foltok formájában jelentkezik, ritkábban csalánkiütésszerű göb is kialakulhat a bolhacsípés helyén. A bolhák a gazdatest közelében igyekeznek minél rövidebb idő alatt, minél többet táplálkozni, ezért jellemzően több szúrással is találkozhatunk egy adott területen. A bolhacsípés kifejezetten a bokák környékén, illetve combmagasságig jellemző, ha viszont máshol, például a törzsünkön találunk kis csípéseket, könnyen lehet, hogy bolhacsípés helyett ágyipoloska csípésről van szó.

Bolhacsípés
Bolhacsípés

Érdemes elemeznünk a csípéseket bolhacsípés képek segítségével (a bolhacsípés képek mellett vizsgáljuk meg, ilyen az ágyi poloska, a hangyacsípés vagy éppen a pókcsípés), hiszen megannyi, különféle vérszívó rovarral találkozhatunk nap mint nap, melyek teljesen más formájú és súlyosságú csípéseket eredményezhetnek.

A bolhacsípés mennyi idő alatt múlik el?

Gyakori kérdés, hogy a bolhacsípés mikor múlik el, szükséges-e a bolhacsípés kezelése, hiszen első ránézésre ijesztő lehet a pöttyökkel borított bőrfelszín látványa. A bolhacsípés (pl. macska vagy kutya bolhacsípés emberen) magától elmúlik, a csípést követő 3-4 napon belül. Habár a bolhacsípés kellemetlen érzéssel jár, nem szabad őket elvakarni, mert a bőrfelszínen ejtett mikrosérülésektől felülfertőződhet a terület.

A bolhacsípés kezelése: mit használjunk bolhacsípés ellen?

Alapvetően a bolhacsípés kezelés nélkül is gyógyul, ám, ha allergiás reakciót váltott ki vagy elvakartuk, érdemes bekennünk valamilyen egyszerű, vény nélkül is kapható bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, bőrfertőtlenítő krémmel. A bolhacsípés kezelése történhet bőrnyugtató gyógynövényes borogatással, krémmel is: a bolhacsípés okozta bőrirritáció csökkenthető például aloe verával, kamillával, de a borsmenta és az eukaliptusz illóolajai is segíthetnek a bolhacsípés mihamarabbi elmulasztásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm