27 °C Budapest
Glass bottles of vegan plant milk and almonds, nuts, coconut, hemp seed milk on grey concrete background. Banner with copy space. Dairy free milk substitute drinks and ingredients.

A szójatej fogyasztása miatt megnő a férfiak melle?

2024. április 21. 15:33

A közösségi médiában terjedő állításokkal ellentétben szakértők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a szójatej fogyasztása férfiaknál mellnövekedést vagy feminizációt okozna. A szója fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat mindkét nem számára, minimális kockázattal.

A közösségi médiában terjedő állításokkal ellentétben szakértők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a szójatej fogyasztása férfiaknál mellnövekedést vagy feminizációt okozna- írja a The Washington Post. Donald Hensrud, a Mayo Clinic College of Medicine táplálkozástudományi és megelőző orvostudományi docense kijelentette, hogy nem talált megbízható bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a szójatejnek nőiesítő hatása lenne férfiakra.

A szója és más hüvelyesek által tartalmazott izoflavonok - fitoösztrogének - bár az emberi ösztrogénhez hasonló szerkezetűek, eltérő biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek és nem okoznak káros ösztrogénhatásokat a szervezetben. David Jenkins, a Torontói Egyetem Temerty Orvosi Karának professzora megerősítette, hogy nem látott adatokat, amelyek alátámasztják a szójatej vagy más szójatermékek férfiaknál történő feminizációt elősegítő hatását. Sőt, Jenkins

ajánlja betegeinek a szójabevitelt mindkét nem esetében.

Korábbi tanulmányokban ugyan felmerült néhány esetben nőiesítő hatások kapcsolata magas szójafogyasztással férfiaknál, de ezek az esetek rendkívül magas bevitelt mutattak és nem tekinthetők általánosnak. Hensrud kiemeli, hogy ezek az esetek kivételesek voltak és nem reprezentálják az általános tapasztalatokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gynecomastia - férfiaknál előforduló mellnövekedés - más okokra is visszavezethető lehet. Emellett erős bizonyítékok támasztják alá a szójabevitel egészségügyi előnyeit. Kutatások azt is megmutatták, hogy a szójatej és más szójatermékek fogyasztása csökkentheti a mellrák kockázatát nőknél és pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre is.

Fontos megemlíteni, hogy bár a szójatej feldolgozott élelmiszer lehet hozzáadott cukrokkal és ízesítőkkel, sok egészségügyi előnyt kínál. Aki azonban szójaallergiában szenved, kerülnie kell annak fogyasztását. A szója gazdag B-vitaminokban, rostokban, káliumban és magnéziumban is. Kiemelendő továbbá, hogy ellentétben néhány más növényi fehérjeforrással, a szójafehérje tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem