17 °C Budapest
Prescription Drugs pills medicine health pharmacy vitamin

Ijesztő népbetegség terjed a magyarok körében: marékszám szedik rá ezeket a tablettákat

2022. október 5. 13:01

Fordulatot hozott a járvány az antidepresszánsok szedésében, mind a világban, mind Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint 3,1 százalékkal nőtt 2020-ban a többek között depresszió és kényszerbetegségek esetén alkalmazott szerek fogyasztása hazánkban, 2021-re viszont 2 százalékkal csökkent a megelőző év fogyasztásához mérten. Egyes országokban viszont egyáltalán nem, máshol sokkal drasztikusabban emelkedett az ezer főre jutó napi dózis; sok helyen az emelkedés továbbra is tart. Ennyire lesújtotta volna a magyarokat a pandémia? Mutatjuk, mi változott egy évtized alatt, illetve 2019 óta.

Az OECD adatai szerint 2011-ben 27,3 meghatározott napi adagnyi (DDD) antidepresszáns jutott 1000 lakosra Magyarországon, 2021-ben már 29,8 napi adag. Egy bő évtized alatt az nem olyan jelentős emelkedés, főként más országok antidepresszáns-szedési szokásainak változása tükrében. Ami viszont kedvezőtlen képet fest a hazai mentális egészségi állapotról: 2019-ről 2020-ra csaknem egy egységgel nőtt az antidepresszánsok fogyasztása Magyarországon. Hasonló mértékben nőtt a fogyasztás a németeknél, dánoknál, olaszoknál, kiugró emelkedés Chilében, Dél-Koreában, Lettországban és Törökországban mutatkozott. A norvégok, szlovákok, szlovének, franciák fogyasztása csak mérsékelten emelkedett, míg a hollandoké egyenesen csökkent a járvány idején.

Az alábbi ábrán látható, hogy az ezer főre jutó elfogyasztott antidepresszáns mennyiségében Izland, Portugália és Kanada vezet az OECD által vizsgált országok közül. Legkevesebb ilyen szert a lettek, a koreaiak és a magyarok szednek be. 2011-ben még nem voltunk a sereghajtók között, azóta viszont a litvánok, costa ricaiak, észtek, chileiek elkezdtek jóval több antidepresszánst szedni, így megelőztek minket.

Az is látható a grafikonon, hogy Izland korábban is első volt, viszont azóta jelentős mértékben nőtt is az antidepresszánsok fogyasztása az északi országban. Dániában viszonylag magas a fogyasztás a többi országhoz képest (84,6 napi dózis/ezer fő), azonban az egyáltalán nem emelkedett, hanem némileg még csökkent is egy évtized alatt. Ezzel egyedüli ország a listában, ahol visszaesés mutatkozott.

Átlagosan 38,5 százalékkal nőtt a fogyasztás a vizsgált országokban, ahol elérhető a 2011-es és 2021-es, vagy legalábbis 2020-as adat. Ehhez képest a magyar 9,2 százalékos növekedés nem jelentős, Ausztriában is 10,9, Hollandiában 13,7 százalékkal nőtt a fogyasztás. Ehhez képest Dél-Koreában duplájára emelkedett, Észtországban 127,4 százalékkal, Chilében pedig csaknem 260 százalékkal nőtt az antidepresszáns-fogyasztás.

A járvány rányomta a bélyegét a mentális egészségre

Amíg egyes országokban alig történt elmozdulás az antidepresszánsok fogyasztásában a pandémia első és második évére, máshol drasztikusan nőtt a gyógyszerezés. Chilében, Dél-Koreában, Lettországban, Törökországban és Costa Ricán 2019-ről 2020-ra jelentősen emelkedett az ezer lakosra jutó napi dózis. Magyarországon az emelkedést tekintve középmezőnyben vagyunk, viszont a többi országgal ellentétben, ahol van már 2021-es adat, nálunk csökkenni tudott 2021-re az antidepresszánsok fogyasztása.

Bár nem csak depresszió kezelésére alkalmazzák ezeket a szereket, mégis ez a legelterjedtebb kórkép, amire kezelőorvos felírhatja hazánkban az ilyen pirulákat. Ezért a depresszió tüneteivel küzdők számának emelkedése, úgy feltételeztük, egyenes arányosságot mutathat az antidepresszáns-fogyasztás növekedésével. Magyar adatot erre vonatkozóan nem találtunk, azonban ugyancsak az OECD-nek vannak statisztikái más országokról, amelyek közül néhányban antidepresszáns-szedésre vonatkozó statisztika is készült:

Az nem kérdés, hogy nőtt-e a depresszióval diagnosztizált és depresszió tüneteit mutató lakosok száma, nem egy országban duplájára és triplájára is. Néhány országban az antidepresszáns-szedés is jelentősen nőtt ezzel korrelálva. A görögöknél például csaknem 5-ször annyian tapasztaltak depressziós tüneteket 2020 elején, mint a járványt megelőzően, és az antidepresszáns fogyasztás is jelentősen, 7,9 százalékkal nőtt. Az természetes, hogy nincs egyenes arányosság: aki depresszióra utaló tüneteket tapasztal, nem feltétlen nyúl azonnal a gyógyszeres kezeléshez, ez nem is javasolt vagy szükséges minden esetben. Az első lépés, a pszichoterápia, mely sokszor gyógyszerek nélkül is eredményre vezet.

Az adatokban látható kiugró emelkedések azonban beszédesek, nem mindenhol ugyanaz a tendencia. Kanadában is 6,9 százalékkal nőtt az antidepresszáns-fogyasztás 2019-ről 2020-ra, a depressziós tünetek előfordulása viszont "mindössze" 2,5-szeres volt. Ezzel szemben például a svédeknél még ennél is gyakoribbak voltak a depressziós tünetek, az antidepresszáns-szedés viszont csak 2,6 százalékkal nőtt. Ezeknek az eltéréseknek számos oka lehet az eltérő egészségügyi szabályozásoktól kezdve, hogy mennyire könnyen lehet gyógyszerhez jutni, a lakosság gyógyszerekhez való viszonyán keresztül egészen az árakig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Költséges betegség a depresszió

Magyarországon a depresszió kezelése a gyógyszerköltségtől függetlenül drága dolognak számít a járulékos kiadások miatt. Aki depresszióval küzd ugyanis, sokkal gyakrabban van táppénzen, kiesik a munkából, nem tud úgy teljesíteni, vagy akár egyáltalán dolgozni sem. Kevés a terapeuta is, a Portfolio korábbi elemzése szerint nagyjából 600 pszichiáter érhető el Magyarországon, miközben csak a depressziót tekintve évente kb. 700 ezer beteg érintett. Az állami ellátásban, csakúgy mint magánban, nehéz szakembert találni, így sok esetben nemcsak a terápia, hanem már az utazás maga is költséges. Nem is beszélve olyan járulékos hatásokról, mint a depresszióval jellemzően együtt járó rossz pénzügyi döntések.

A lakosság számára sem egyszerű megoldást találni a depresszióra, amelyben nem segítenek a betegség költségvonzatai, ugyanakkor az állam számára is költséges a depressziós társadalom. Az említett elemzés szerint Magyarországon is a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka. Statisztikák szerint a depresszióban szenvedő munkavállalók heti szinten átlagosan 5,6 munkaórát veszítenek el, mely jelentősen csökkenti a termelékenységet. Így a gazdasági veszteség is óriási, a GDP 1%-át is elérheti. Tehát a mentális egészség megőrzése, helyreállítása az államnak is fontos érdeke lenne.

Forrás: Magyar Pszichiátriai Társaság

Rengeteg magyar lehet érintetett

Ahogy Európa számos országában, Magyarországon is a felnőtt lakosság 15%-a tapasztalja meg élete során az unipoláris major depressziót - a Magyar Pszichiátriai Társaság közlése szerint. Egy év alatt 7,1% válik érintetté e betegségben, tehát éves szinten közel 700 ezer magyar szembesül a depresszióval, és 4% súlyos következményekkel, mely mindenképp kezelést igényel. Bár arra nincs magyar adat arra vonatkozóan, nőtt-e a járvány alatt a depresszió tüneteit észlelők száma, globálisan az előfordulási gyakoriság csak a világjárvány első évében 25 százalékkal nőtt, ez hazánkban is igaz lehet, ha nem még súlyosabb a helyzet.

Ha történetileg tekintjük át az antidepresszáns-fogyasztás alakulását, azt láthatjuk, hogy Magyarországon 1995-től - a legkorábbi adatközléstől - 2003-ig nagy léptékű emelkedés volt évre évre. 2004-ben volt egy enyhe visszaesés, azonban 2005-ben és 2006-ban ismét nagy mértékű növekedés látható. A 2010-es évről 2011-re történő 3,4 százalékos növekedést legközelebb csak a 2019-ről 2020-ra történt 3,1 százalékos emelkedés közelítette meg:

Egy évtized alatt 11,2 százalékkal nőtt az antidepresszánsok fogyasztása 2012-ről 2021-re Magyarországon, ez pedig azt jelzi, hogy a gyógyszeres terápiában részesülők számával párhuzamosan a betegek száma is emelkedhetett. Egyenes arányosságot természetesen nem lehet feltételezni, hiszen önmagában a gyógyszerfogyasztási szokások, a hozzáférés a pszichoterápiához, egyéb kezelésekhez szintén változtak ez idő alatt. Az viszont biztos, hogy a depresszió egyre nagyobb gondot jelent a lakosság, a társadalom számára mind egészségügyi, mind gazdasági értelemben. Ezt pedig csak elmélyíthette a koronavírus világjárvány, a jelenlegi gazdasági válság pedig bizonyosan nem jó irányba változtat ezen a tendencián.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem