13 °C Budapest
Woman suffering from chest pain heart attack. Healthcare and medical concept.

Lecsapnak a rettegett halálokok: tüdőbaj, szívinfarktus is előfordulhat a hőségben

2022. augusztus 9. 13:31

Az ingerlékenységen, fejfájáson és alvászavaron túl komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak a frontok, ilyenkor növekszik a szívinfarktus, tüdőembólia, sőt még a koraszülés előfordulása is. Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg amikor a kánikulai napok után hirtelen több Celsius fokot esik a hőmérő higanyszála.

Már hosszú hetek óta tart a folyamatos hőség, amelyet csak ritkán szakítanak meg rövid hidegfrontok. Bár a hőség sem kedvez az egészségünknek, a hirtelen időjárás-változások közepette a szervezetünk még inkább ki van téve a sőlyos, helyenként akár halálos kockázatoknak, így nagyon fontos, hogy aki érzékenyebb ezekre, az sokkal jobban figyeljen oda saját magára és az érintett családtagokra - írja a Semmelweis Egyetem egy új kutatásának eredményit ismertetve. De a kismamáknak is aggódniuk kell, ugyanis a frontok akár koraszülést is okozhatnak.

Hidegfront esetén is sok a veszély

Hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az arra érzékenyeknél asztmás roham, gyomor-, epe-, vesegörcs, hasi panaszok, mellkasi fájdalom, tüdőembólia,  és a koszorúerek összehúzódása miatt, többször fordul elő szívinfarktus. A kismamák esetében a hőmérsékletesés hatással lehet a méhösszehúzódásra, ezért a koraszülések száma is megnövekszik a hőmérséklet drasztikus csökkenése után

– sorolja dr. Torzsa Péter egyetemi tanár. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője hozzáteszi: a reumatológiai megbetegedésben szenvedők több mint háromnegyede ugyancsak szenved az időjárás-változástól, hiszen ekkor erősödő ízületi fájdalmakkal kell szembenézniük. Rajtuk kívül a magas vérnyomásban, immunbetegségekben szenvedőket és a hormonális problémákkal küzdőket is jobban megviselik a hőmérséklet-változással járó erősödő tünetek.

Ez történik, ha jön a melegfront

A melegfront esetén az erek tágulnak, ezért olyankor a vérnyomás inkább csökken, a pulzus emelkedik, a depressziós tünetek fokozódhatnak, gyakoribban a migrénes panaszok, illetve veszélyeztetettebbek a zöld hályogban szenvedők, mert az emelkedő szemnyomás rohamhoz vezethet. Fontos, hogy az érintettek kövessék a szemész szakorvos által javasolt kezelést, és ne hagyják ki a szemcseppek használatát.

A hideg és melegfrontra is egyaránt igaz, hogy ekkor levertek, ingerlékenyek, feszültek vagyunk, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt a nő a balesetveszély nemcsak az utakon, hanem akár a munkahelyen is. Ilyenkor, vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt

– figyelmeztet a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Torzsa Péter kitért arra is, hogy hidegfront estén a tünetek inkább a hőmérséklet-változás után, míg melegfrontnál előtte jelennek meg. Ezekre különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegek (szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális betegek, cukorbetegek, daganatos betegségekben szenvedők) hajlamosak. Kettős fronthatáskor kombináltan jelentkezhetnek a tünetek, és fokozódhat a nyugtalanság, ingerlékenység. Fontos, hogy a krónikus betegek gyógyszerei megfelelően legyenek beállítva (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén), így esetükben csökkenhet a frontérzékenység okozta tünetek megjelenése.

A hirtelen hőmérséklet-változásokat nem tudjuk teljes mértékben kiküszöbölni, ám a szervezetünk ellenállóságát fokozhatjuk velük szemben. Tanuljunk meg stresszkezelő technikákat, például az autogén tréninget, jógázzunk, sportoljunk rendszeresen, hiszen ennek is stresszoldó hatása van.
Mozogjunk a szabadban, ezzel is tudjuk kondicionálni a testünket arra, hogy minél jobban elviseljük a hőmérséklet-ingadozásokat. Segíthet az egészséges táplálkozás és a jó emésztés, ehhez szükséges a minél több zöldség-gyümölcs fogyasztása, a vitaminok (főként a C és a B), ásványi anyagok (cink, magnézium), igyunk naponta 2-3 liter folyadékot, sétáljunk sokat a szabadban, aludjunk legalább 7 órát

– tanácsolja a professzor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem