Syringe with vaccine against covid 19 ready to go. (fake graphic label)

Sokan nem fognak örülni: 2 millió magyar bukhatja oltási igazolványát

2022. január 13. 13:03

Utánanéztünk, hány embert érint a változás, amit Gulyás Gergely jelentett be a mai kormányinfón.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az eddigi védettségi igazolványok február 15-étől oltási igazolvánnyá alakulnak át. Utóbbit pedig már csak az kapja meg, akinek a második oltása óta nem telt el hat hónap,
vagy bár eltelt hat hónap a második oltása óta, de időközben felvette a harmadik oltást.

A kormányzati koronavírus-portálon megnéztük fél évvel ezelőtt, június 13-án azt közölték, hogy addig 5,2 millió ember kapta meg a második oltását. A legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint 3,3 millió ember vette fel a harmadik oltását, ami azt jelenti, hogy

Ez a szám persze folyamatosan nőni fog a következő hetekben, hónapokban, ahogy egyre több magyarnak kerül azok közé, akik fél évnél régebben kapták meg az oltás második dózisát. Mivel pedig a második oltást felvevők száma azóta a 6 milliót is meghaladta, további százezreket fog érinteni a probléma.

Mivel az oltási igazolványnak átkeresztelt védettségi igazolványt, már nem (akár az igazolt koronavírus-fertőzésen való áteséssel szerzett) védettséggel, hanem kizárólag oltással lehet szerezni, azok is elvesztik a védettségi igazolványukat, akik ilyen módon jutottak hozzá.

A fertőzésen átesettek száma a hivatalos statisztikák szerint 510 ezer, azonban ebbe beletartoznak a később az oltás felvevők is. A vírusfertőzésen átesettek, de az oltást fel nem vevők számáról pontos nyilvántartást nem vezet a kormányzat, de százazres nagysrendről beszélhetünk.

Az elmúlt hónapban folyamatosan változatattak azon is, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők milyen többletjogokhoz jutottak és ezzel együtt milyen hátrány érte azokat, akik nem rendelkeztek vele. Utóbbiak például jelenleg is ki vannak tiltva a sportrendezvényekről, a zenés-táncos rendezvényekről, és a zárt térben tartott, illetve az 500 fősnél nagyobb körben tartott kültéri rendezvényekről is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?