0 °C Budapest
Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi betegszabadság jár, a betegszabadság hány százalék juttatás?

Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi betegszabadság jár, a betegszabadság hány százalék juttatás?

2021. december 4. 14:08

Mivel a 2019-ben megindult koronavírus járványtól a jelenlegi kilátások szerint 2022-ben sem tudunk megszabadulni, idén is kiemelt fontosságú téma a betegszabadság és a táppénz mértéke. Na de mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, mi a betegszabadság lényege a betegszabadság törvény szerint?

A betegszabadság egy olyan alapvető egészségügyi juttatás, ami minden magyar dolgozót megillet, aki megfelel a betegszabadság törvény aktuális követelményeinek. Cikkünkben eláruljuk, mi a betegszabadság táppénz különbség, mekkora a betegszabadság mértéke (a betegszabadság hány százalék), vagyis mennyi a betegszabadság összege, amit egy munkavállaló betegség idején, távollétében is megkap. Mennyi betegszabadság jár egy évben a dolgozóknak, és mi történik, ha ez az időtartam nem elég egy betegségből való felépülésre?

Mi a betegszabadság?

A betegszabadság az alapellátások egyike, ami keresőképtelenség esetén minden magyar dolgozónak jár, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik (bármilyen alkalmazotti jogviszony, állami, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony). Fontos, hogy a keresőképtelenséget orvosi igazolással támasszuk alá (fekvő- vagy járóbeteg egyaránt), amelyet be kell nyújtanunk a munkahelyünkön a juttatás folyósításáért.

Mikor válik valaki keresőképtelenné?

A keresőképtelenség fogalma nagyon egyszerű: akkor válik valaki keresőképtelenné, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudja elvégezni a munkáját, amelyből a megélhetése származik. A táppénz és betegszabadság törtvény a következő eseteket jelöli meg a keresőképtelenség indoklására: keresőképtelen az, aki…

  • betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják;
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap / akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, / aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható;
  • aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő.

Mennyi betegszabadság jár?

A betegszabadság ideje alatt a dolgozó a munkáltató költségére tartózkodik otthon a betegsége okán létrejött keresőképtelensége miatt, ami évente maximum 15 munkanap lehet. Ez idő alatt a munkáltató a távolléti díj 70%-át köteles kifizetni az alkalmazottnak. Amennyiben év közben munkahelyet váltottunk, úgy a betegszabadság is időarányosan jár a dolgozónak (pl. félévnyi munkára a betegszabadság fele jár).

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegszabadság és a táppénz 2022 között van néhány alapvető különbség: betegség esetén automatikusan betegszabadság jár, a munkáltató költségére, amit mindaddig jogában áll a dolgozónak igénybe venni, amíg keresőképtelenségét igazolni tudja. Ha letelt a 15 nap betegszabadság, onnantól jár a táppénz, aminek a mértékét az határozza meg, hogy milyen táppénz kód kategóriájába tartozunk (50-100% közötti juttatás).

További különbség, hogy míg a betegszabadság (ahogy a nevében is benne van) betegségre érvényes, addig a táppénz más keresőképtelenségi állapotra is kivehető – gyakori eset például a kisgyermek betegségéből adódó szülői keresőképtelenség. Na de nézzük, mennyi betegszabadság jár 2022 évében számokban kifejezve!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi a betegszabadság összege?

Egy példával élve, hogy előre tudjunk kalkulálni egy betegszabadsággal: amennyiben egy hétre jelezzük a betegségünkből fakadó keresőképtelenséget (5 munkanap) egy nettó 300.000 Forintos fizetés esetén, úgy a 70% a munkabérünk ¼ részére vonatkozik, így abban a hónapban körülbelül 277.500 Forintot fogunk keresni (számításaink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi a betegszabadság során folyósított juttatás összege).

Betegszabadság koronavírus esetén

Összességében elmondhatjuk, hogy a betegszabadság egy olyan alapellátás, ami a távolléti díj 70%-át takarja, amit a munkáltató maximum 15 napon keresztül folyósít betegsége miatt keresőképtelenné vált alkalmazottjának. Amennyiben koronavírusra vagy hasonló megbetegedésre utaló tüneteket érzékelünk magunkon (például hőemelkedés, az ízérzékelés tompulása), haladéktalanul jelezzük a problémát munkáltatónknál és háziorvosunknál, és végeztessünk el magunkon egy hivatalos PCR tesztet.

Pozitív koronavírus teszt esetén, ha a tünetek enyhék, és van rá lehetőségünk, kérjünk home office-t a karantén idejére, hogy se a munkáltató működését, se a munkavállaló anyagi helyzetét ne érje veszteség. Ha a koronavírus erősebb tünetekkel jelentkezik (például lázzal), akkor a betegszabadság 2022 a megoldás, ami aránylag még mindig az egyik legjobb megoldás a kritikus napokra. A betegszabadság időtartama valószínűleg elegendő lesz a kb. két hétig tartó karanténra, azonban, ha a koronavírus tünetei súlyosbodnak, vagy a fertőzés nem múlik, mindenképpen térjünk vissza az orvoshoz, és intézkedjünk a táppénz igénylése kapcsán, ha szükséges.

Habár a betegszabadság 2021 évében és idén nem ment keresztül jogszabályi változásokon, érdemes utánanéznünk a korábbi évek során megkötött szabályoknak is, mint például a betegszabadság 2020 évi feltételei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?