2 °C Budapest
Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi betegszabadság jár, a betegszabadság hány százalék juttatás?

Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi betegszabadság jár, a betegszabadság hány százalék juttatás?

2021. december 4. 14:08

Mivel a 2019-ben megindult koronavírus járványtól a jelenlegi kilátások szerint 2022-ben sem tudunk megszabadulni, idén is kiemelt fontosságú téma a betegszabadság és a táppénz mértéke. Na de mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, mi a betegszabadság lényege a betegszabadság törvény szerint?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A betegszabadság egy olyan alapvető egészségügyi juttatás, ami minden magyar dolgozót megillet, aki megfelel a betegszabadság törvény aktuális követelményeinek. Cikkünkben eláruljuk, mi a betegszabadság táppénz különbség, mekkora a betegszabadság mértéke (a betegszabadság hány százalék), vagyis mennyi a betegszabadság összege, amit egy munkavállaló betegség idején, távollétében is megkap. Mennyi betegszabadság jár egy évben a dolgozóknak, és mi történik, ha ez az időtartam nem elég egy betegségből való felépülésre?

Mi a betegszabadság?

A betegszabadság az alapellátások egyike, ami keresőképtelenség esetén minden magyar dolgozónak jár, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik (bármilyen alkalmazotti jogviszony, állami, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony). Fontos, hogy a keresőképtelenséget orvosi igazolással támasszuk alá (fekvő- vagy járóbeteg egyaránt), amelyet be kell nyújtanunk a munkahelyünkön a juttatás folyósításáért.

Mikor válik valaki keresőképtelenné?

A keresőképtelenség fogalma nagyon egyszerű: akkor válik valaki keresőképtelenné, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudja elvégezni a munkáját, amelyből a megélhetése származik. A táppénz és betegszabadság törtvény a következő eseteket jelöli meg a keresőképtelenség indoklására: keresőképtelen az, aki…

  • betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják;
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap / akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, / aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható;
  • aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő.

Mennyi betegszabadság jár?

A betegszabadság ideje alatt a dolgozó a munkáltató költségére tartózkodik otthon a betegsége okán létrejött keresőképtelensége miatt, ami évente maximum 15 munkanap lehet. Ez idő alatt a munkáltató a távolléti díj 70%-át köteles kifizetni az alkalmazottnak. Amennyiben év közben munkahelyet váltottunk, úgy a betegszabadság is időarányosan jár a dolgozónak (pl. félévnyi munkára a betegszabadság fele jár).

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegszabadság és a táppénz 2022 között van néhány alapvető különbség: betegség esetén automatikusan betegszabadság jár, a munkáltató költségére, amit mindaddig jogában áll a dolgozónak igénybe venni, amíg keresőképtelenségét igazolni tudja. Ha letelt a 15 nap betegszabadság, onnantól jár a táppénz, aminek a mértékét az határozza meg, hogy milyen táppénz kód kategóriájába tartozunk (50-100% közötti juttatás).

További különbség, hogy míg a betegszabadság (ahogy a nevében is benne van) betegségre érvényes, addig a táppénz más keresőképtelenségi állapotra is kivehető – gyakori eset például a kisgyermek betegségéből adódó szülői keresőképtelenség. Na de nézzük, mennyi betegszabadság jár 2022 évében számokban kifejezve!

Betegszabadság kalkulátor 2022: Mennyi a betegszabadság összege?

Egy példával élve, hogy előre tudjunk kalkulálni egy betegszabadsággal: amennyiben egy hétre jelezzük a betegségünkből fakadó keresőképtelenséget (5 munkanap) egy nettó 300.000 Forintos fizetés esetén, úgy a 70% a munkabérünk ¼ részére vonatkozik, így abban a hónapban körülbelül 277.500 Forintot fogunk keresni (számításaink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi a betegszabadság során folyósított juttatás összege).

Betegszabadság koronavírus esetén

Összességében elmondhatjuk, hogy a betegszabadság egy olyan alapellátás, ami a távolléti díj 70%-át takarja, amit a munkáltató maximum 15 napon keresztül folyósít betegsége miatt keresőképtelenné vált alkalmazottjának. Amennyiben koronavírusra vagy hasonló megbetegedésre utaló tüneteket érzékelünk magunkon (például hőemelkedés, az ízérzékelés tompulása), haladéktalanul jelezzük a problémát munkáltatónknál és háziorvosunknál, és végeztessünk el magunkon egy hivatalos PCR tesztet.

Pozitív koronavírus teszt esetén, ha a tünetek enyhék, és van rá lehetőségünk, kérjünk home office-t a karantén idejére, hogy se a munkáltató működését, se a munkavállaló anyagi helyzetét ne érje veszteség. Ha a koronavírus erősebb tünetekkel jelentkezik (például lázzal), akkor a betegszabadság 2022 a megoldás, ami aránylag még mindig az egyik legjobb megoldás a kritikus napokra. A betegszabadság időtartama valószínűleg elegendő lesz a kb. két hétig tartó karanténra, azonban, ha a koronavírus tünetei súlyosbodnak, vagy a fertőzés nem múlik, mindenképpen térjünk vissza az orvoshoz, és intézkedjünk a táppénz igénylése kapcsán, ha szükséges.

Habár a betegszabadság 2021 évében és idén nem ment keresztül jogszabályi változásokon, érdemes utánanéznünk a korábbi évek során megkötött szabályoknak is, mint például a betegszabadság 2020 évi feltételei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?