11 °C Budapest
Rep purse filled with Hungarian Forint.

Ennyiért jut kezeléshez, műtéthez soron kívül a magyar elit: nem titok, itt az árlista

2021. október 3. 07:02

Nagyösszegű támogatást biztosítanak a kórházaknak, hogy csökkentsék a járvány során végeláthatatlanná nőtt műtéti várólistákat. Vannak olyan beavatkozások, amelyekre már év elején is több mint egy év volt a tervezett várakozási idő országos átlagban, mostanra viszont másfél vagy két évet is várhatnak a páciensek. Sokszor a régóta halogatott műtét miatt hosszabb, nehezebb a felépülés, illetve az életminőség is romlik. Egy el nem végzett egyszerű szürkehályog műtét következménye depresszió és baleset is lehet. 

Egyre több magyar beteg nyitott már a magánkórházi vizsgálatokra, kezelésekre, műtétekre, viszont az átlag számára még elérhetetlen áron vannak ezek a szolgáltatások. A járvány miatt megnőtt várólisták miatt azonban sokan elgondolkodhattak, hogy magánban végeztessenek el egy műtétet ahelyett, hogy várnak másfél évet. A Pénzcentrum utána jár, mennyibe kerülnek az olyan műtétek, amelyekre jelenleg a legtöbbet kell várni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának bejelentése szerint a kormány kiemelt, 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek várólistáinak rövidítésére. Kásler Miklós miniszter utasítására készült el az a szakmai javaslat, amelynek alapján a várólisták drasztikus rövidítése várható. Az, hogy várólisták ennyire megnőttek, egyenes következménye a járvány terjedésének meggátlása és kezelése érdekében hozott korlátozásoknak. A harmadik hullám után május 13-tól kezdődtek újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások. 

Az egészségügyi szakemberek arra vonatkozó jóslatai is beigazolódni látszanak, miszerint a várólisták akkor nőnek meg igazán, amikor a járvány lecsillapodik. Ugyanis jellemzően korlátozások idején a betegek sem fordultak panaszaikkal orvoshoz, így nem is kerültek a várólistákra egészen addig, amíg ezt a járványhelyzet lehetővé nem tette. Ahogy azzal a Pénzcentrum is részletesen foglalkozott, év elejéről nyárra drasztikusan meghosszabbodtak a kórházi várólisták egyes műtétek esetén. Ez a tendencia bizonyos beavatkozások esetén ősszel is folytatódott.

A szaruhártya műtétek esetében, amelyek átlagos várakozási idő alapján a várólisták hosszát tekintve az élen állnak, csökkenés mutatkozott január óta, akárcsak a szívbillentyű beültetés esetén. A térd- és csípőprotézis műtétekre viszont egyre többet és többet kell várniuk a betegeknek, akárcsak a gerincműtétre, nagyobb ortopédiai beavatkozásra váróknak.

Szürkehályog műtétre januárban még 9443-an várakoztak, szeptember végére 166192-re nőtt a várakozók száma. Térdprotézisre év elején még 6237 fő várakozott, jelenleg számuk 8638. Csípőprotézisre januárban 5085-en várakoztak, ez a szám nőtt 9 hónap alatt 7408-ra. Miközben május 13-tól lehetőség van már az elektív műtétek végzésére, a várólisták egyre hosszabbak. Bár Kásler Miklós miniszter szerint a kiemelt támogatás célja, hogy a várólisták drasztikusan rövidüljenek.

Azok számára azonban, akik akár már a járvány kezdete óta várnak, az elmúlt másfél évben folyamatos epegörcseik voltak, vagy csak tovább romlott az állapotuk (hiszen csípő- és térdprotézisnél minél hamarabb kezelik a problémát, annál jobb az esélye a rehabilitációnak is), élnek folyamatos fájdalomban, stb. A szürkehályog műtétek pedig jelentős életminőség javulást hozhatnak - míg a kezeletlen szürkehályog depressziót, és a látáscsökkenés miatt baleseteket okozhat. Idős korban pedig egy kisebb esés is könnyen csonttörést okozhat.

Mélyen a zsebébe nyúlhat, aki nem akar várni

Azok, akik megunták a várakozást, még mindig választhatják a magánegészségügyet. Magánorvoshoz a lakosság négytizede jár legalább évente, főként fogorvoshoz és nőgyógyászhoz fordulnak ilyen formában, viszont a járvány hatására egyre dönthetnek a magánút mellett. Eddig magánorvoshoz jellemzően a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek jártak, ezen utóbbi csoport nagyjából negyede legalább félévente ment.

A magyar lakosság átlagosan 15 ezer forintot költ havonta egészségügyi kiadásokra, a többségét gyógyszerekre egy felmérés szerint. Ennél valamivel magasabb összeget, 18-19 ezer forintot költenek például a gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a háztartásbeli foglalkoztatottak és a nem dolgozók. Sokan a havi fizetésből finanszírozzák azt, viszont a megkérdezettek negyede erre a megtakarításait használja. 

A koronavírus járvány hatására csökkentek az összegek, amelyek a magyarok magánegészségügyi kiadásaikra szántak - ez valószínűleg a bizonytalan anyagi helyzet következménye volt. Viszont az elmúlt évekre visszatekintve minden ötödik megkérdezett számolt be a szokásos havi kereteket meghaladó, egészségügyi célú kiadásról. 

Egy műtét egy magánklinikán pedig nem kis kiadást jelent.

A várólisták élén állt a szürkehályog, a csípő- és térdprotézis műtét, ezért a megvizsgáltuk, mennyibe kerülne ezeket jelenleg magánúton elvégeztetni. Kevésbé hosszú várakozási időt ígér, viszont annál kellemetlenebb a halogatása a sérvműtéteknek és az epekő eltávolításának. A mindennapokat megkeserítő tünetekkel együtt élni még 8-9 hónapon át (a sérvműtét, epekő laparoszkópia jelenlegi átlagos várakozási ideje ugyanis jelenleg ennyi idő) kínszenvedés lehet, és az életminőséget is jelentősen csökkenti.

A Medicover árlistája szerint a szürkehályog műtét egy fókuszú lencsével 230 ezer forinttól, multifokális lencsével 365 ezer forinttól, és tórikus lencsével 290 ezer forinttól kérhető. A műtét díja a beültetett lencse árát pedig nem is tartalmazza. A Duna Medical Centerben a szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 420 ezer forint, tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 690 ezer forint. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az epekövektől véglegesen az epekő eltávolításával, laparoszkópos műtéttel lehet megszabadulni.A laparoszkópos epehólyag eltávolítás a Szent Magdolna Magánkórházban 400 ezer forint, míg a Medicovernél 450 ezer forinttól érhetől el. A Duna Medicalnál ugyancsak 450 ezer forint az epehólyag eltávolítás, míg a TritonLife Róbert Kórház árlistája szerint 549 forintot kérnek érte. A Budai Egészségközpontban (BHC) a beavatkozás altatásban (egy ápolási nappal, és szövettannal) 600 ezer forint (bár felhívják a figyelmet, hogy az árak tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árajánlatot adnak). A Dr. Rose Magánkórházban pedig

740 ezer forinttól végeznek epehólyag eltávolító műtétet.

A sérvműtétek árát meghatározza, hogy érzéstelenítéssel, vagy altatásban, implantátummal, vagy anélkül végzik-e, és hogy egy- vagy kétoldali beavatkozásra van-e szükség. A Szent Magdolnában a lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel helyi érzéstelenítésben 280 ezer forintba, a hasfali sérvműtét (hálóbeültetéssel) altatásban 325 ezer forintba, az egyoldali laparoszkópos lágyéksérv műtét 450 ezer forintba kerül. A Medicovernél a hasfali sérv műtét díja 340 ezer forintnál kezdődik, a laparoszkópos lágyéksérv műtét pedig 490 ezer forinttól végeztethető el.

A Duna Medical árlistája szerint az egyoldali lágyéksérv műtét hálóval 420 ezer forintba kerül, ugyanez laparoszkóppal 480 ezer forint. A kis hasfalsérv műtét hálóval szintén 420 ezer forintba kerül, a közepes méretű már 540 forintba. Utóbbi beavatkozás laparoszkóppal és kliparkóval már 863 ezer forint. A Budai Egészségközpontban az egyoldali Lichtenstein lágyéksérv műtét 460 ezer altatásban egy ápolási nappal, a hasfali sérv műtét 645 ezer, az egyoldali lágyéksérv műtétje 650 ezer forint.

A TritonLife Róbert Kórházban a lágyéksérv műtétek 479 forintnál kezdődnek, a hasfali sérvműtét áraival kapcsolatban pedig nincs is támpontunk, a díjszabás egyedileg történik. A Dr. Roseban a hasi/hasfali sérv műtét háló beültetéssel 990 forinttól kérhető, az egyoldali lágyéksérv műtét hálóval 790 forinttól.

A Medicovernél a csípőprotézis és térdprotézis beültetés is 850 ezer forintnál kezdődik, viszont az ár nem tartalmazza a protézis költségét. Így feltehetően az összköltség itt is millió felett lehet. A Budai Egészségközpontban (BHC) a térdprotézis műtét 1 millió 750 ezer forintba kerül, a cementes csípőprotézis műtét 1,5 millió forintba, a cement nélküli pedig ugyancsak 1 millió 750 ezer forintba kerül.

A Duna Medicalnál mind a térd-, mind a csípőprotézis műtét Csípőprotézis 1 millió 749 ezer forintba kerül. A TritonLife Róbert Kórházban csak a protézis beültetés 1 millió 799 ezer forintba kerül, és még az implantátumot is ki kell fizetni. Itt alkalmaznak egy különleges eljárást is: ez a Birmingham felszínpótló csípőprotézis műtét. Ennek ára már borsosabb, 1 millió 999 ezer forint. A Dr. Rose csípő- és térprotézis beültetést, illetve cserét (implantátum nélkül) is 2 millió 200 ezer forinttól végez. 

Az árlisták alapján belátható, hogy akár egy kisebb beavatkozásról legyen szó - mint az epehólyag eltávolítás, vagy a sérvműtét -, akár nagyobb műtétről, egy átlagos magyarnak nagy kiadást jelent majd. Az utolsó friss adatok szerint Magyarországon a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 288 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 297 100 forintot ért el. Tehát egy sérv- vagy epeműtét az olcsóbb magánklinikákon is többe kerül, mint egy havi nettó átlagfizetés. Nem is beszélve a csípő- és térprotézis műtétekről: minimum egy havi nettó átlagbér ötszörösét kérik el a magánkórházakban. Pedig a legtöbb magyar fél év alatt sem keres meg 1,5 millió forintot - illetve nincs annyi megtakarításra, hogy ekkora összeget elköltsön egy műtétre. Akinek nem telik rá, vagy nincs olyan biztosítása, amely fedezné a költségeket - tehát a lakosság nagy részének - marad a hosszú várakozás. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem