Na, ezért ne hagyj senkit a kocsiban a tűző napon: halál is lehet a felelőtlenség vége

Na, ezért ne hagyj senkit a kocsiban a tűző napon: halál is lehet a felelőtlenség vége

2021. június 29. 16:45

Tudjuk, minden évben számtalan cikk születik arról, hogy ebben a hőségben nem szabad állatot, gyereket a parkoló autóban hagyni, de mint ahogy azt a legutóbbi, nagy felháborodást keltő váci eset mutatja, sokaknak még mindig nem sikerült megérteni, miért is olyan veszélyes ez. Pedig a kísérletek szerint még kánikula sem kell ahhoz, hogy 50 fokosra forrósodjon a parkoló autó levegője - képzeld milyen lehet így a hőségriadóban.

Már kisebb hőmérsékletnél is pokoli beszállni egy napon álló autóba, a vörös kódos hőségriadó alatt pedig gyakorlatilag elviselhetetlen akár egy percet is eltölteni egy zárt, parkoló kocsiban. Mégis évről évre hallani olyanokról, akik gyereküket, vagy állatukat hagyják a tűzforró autóban.

Legutóbb egy váci eset keltett nagy felháborodást: az anyuka hisztiző kislányát hagyta kint egy bevásárlóközpont parkolójában, ameddig ő beugrott a boltba. Szerencsére nem lett komoly baj, mire a járókelők segítséget hívtak volna, az édesanya visszatért.

Bár a gyerek megúszta ép bőrrel, a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a 41 éves nővel szemben kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Percek alatt felforr a levegő

Egy korábbi kísérlettel igazolták, hogy az autó belseje már napsütéses 21 fokban is képes akár 50 Celsius-fokig felmelegedni, miközben 38 fokos hőségben már komoly veszélye van a hőgutának, ami súlyos, akár halálos következményekkel járhat.

Hőguta pedig akkor következik be, amikor a szervezetünk belső hőmérséklete tartósan 37 Celsius-fok felett van, és képtelenek vagyunk az önhűtésre - tehát nem tudunk izzadni. A pulzus és a légzésszám megemelkedik, miközben a vérnyomás csökken és a bőr elsápad, esetleg kékes színűre változik. Végül a szervek nem kapnak elég vért és bekövetkezik a halál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nan ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy

NE HAGYJUNK SENKIT A TŰZŐ NAPON A KOCSIBAN, AKÁR EMBER, AKÁR ÁLLAT! Nincs olyan, hogy csak öt percre, vagy csak beszaladok valamiért a boltba!

Ha a szép szó esetleg nem elég, nézd meg a Pénzcentrum korábbi emberkísérletét:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?