Ezeket az idősotthonokat már letesztelték: további vizsgálatok várhatók

2020. április 28. 21:55

A fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó - budapesti és vidéki - telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést - közölte Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén. Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek - mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

Karácsony Gergely jelezte, a főváros régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének feltétele a maszkviselés általánossá tétele és a tömeges tesztelés lehet. Ezt a két utat nagyon helyesen jelölte ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megtartott online tudományos konferencia is - tette hozzá a főpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a kormány egy fertőzöttséget mutató reprezentatív tesztelési folyamatot is elindít.

A szociális intézményekről szólva a főpolgármester arról beszélt, az első perctől tudták, hogy elsősorban az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra kell figyelni. Hozzátette: már akkor elkezdték a felkészülést a nehéz időszakra, amikor még semmilyen központi jogszabály és útmutatás sem született. A kezdetektől azt tartották a legnagyobb kockázatnak, hogy nyilvánvalóan az egészségügyi intézmények lesznek a járvány első gócpontjai, ahova a kórházi ápolásban részesülő ellátottakon keresztül juthat be a koronavírus. Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza - emelte ki.

A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe 

- hangsúlyozta. Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva akkor még elutasították a kéréseiket - mondta Karácsony Gergely. Közölte azt is, hogy a főváros saját forrásból tesztelési programot indított az idősotthonaiban.

A járvány elleni közös védekezésben a legnagyobb problémának azt látja, hogy a főváros a kormányzattól és a központi operatív törzstől kevés információt kap - közölte, megjegyezve, hogy volt egy pozitív fordulat, amikor meghívták a kormányülésre. Szólt arról is, hogy a fővárosi operatív törzs megalakulása után levélben keresték meg az országos törzset, kérve a kapcsolatfelvételt. Az ügyeleti központ vezetője azt válaszolta, hogy a védekezéssel kapcsolatban feladatuk nem keletkezett, ha erre sor kerül, akkor haladéktalanul tájékoztatják. Azóta nem kaptak újabb levelet - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány feladata, hogy biztosítsa a fővárosi szociális ellátás anyagi fedezetét, és ezt meg is teszi. Idén hatmilliárd forintot ad Budapestnek, hogy megfelelő szintű idősellátást biztosítson a település - közölte. A járványhelyzetben nagyon fontos az összefogás. A különböző szervek más-más politikai táborhoz tartoznak, de most közösen kell küzdeniük a koronavírus ellen. Az emberek minél gyorsabb intézkedéseket várnak, és a kabinet gyorsan lépett - hangoztatta.

Karácsony Gergely elmondta, a főváros kétmillió maszkot vásárolt, ebből jutott a máltai szeretetszolgálatnak, a kerületeknek és sok nem fővárosi intézménynek is. A főpolgármester közölte, tízezer tesztet fognak elvégezni a fővárosi intézményekben, és eddig egymilliárd forintot költöttek a védekezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem