12 °C Budapest

Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

2020. április 17. 14:45

Magabiztos az MKB Bank a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. A bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment - saját elmondása szerint - eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Ma délután egy sajtónyilvános videokonferencia keretében ismertette az MKB Bank a 2019-es év eredményeit. A 2016-os privatizáció óta jelentős fejlesztéseket értek el mind a hatékonyság tekintetében, de a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelten fontos digitalizáció területén is. Elsősorban az aktuális koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban emelték ki, hogy 1700 dolgozójukból 1100 kollégájuk online végzi a munkáját március eleje óta. A  maradék 600 nem online dolgozó kolléga mind ügyfelekkel foglalkozik, így nem lehetőség számukra a home office. De térjünk is rá, a főbb fejleményekre.

Az elmúlt évek legfontosabb feladatai a költségek csökkentése és a digitalizáció voltak:

  • 2016-ban a bank privatizációs munkálatait vitték végbe.
  • 2017-ben egy új, piacképes üzleti stratégia fejlesztésén volt a hangsúly.
  • 2018 a digitális átállás éve volt.
  • 2019-ben pedig a tőzsdére lépés, és az EU előírásoknak való megefelelés volt a figyelem központjában.

Milyen bank ma az MKB?

Az MKB Bank több más bankkal ellentétben tulajdonképpen anticiklikusan működött az elmúlt 5 éves időszakban. Amikor a gazdaság felfele ívelt, nekik a hatékonyság növelésére kellett fókuszálniuk, és nem a piaci részesedésük növelésére. Úgy vélik ez maximálisan sikerült is, mivel a következő területeken jelentős fejlődést értek el:

  • A 2015-ös több, mint 63 milliárd forintos veszteség helyett, a tavalyi évben már egy masszív 44 milliárd forintos nyereséget produkáltak. Ez a 2018-as évhez képest is egy markáns 75 százalékos növekedés.
  • A költségeiket 52,9 milliárd forintról sikeresen csökkentették több, mint 22 százalékkal 41,2 milliárd forintra.
  • A nem teljesítő kitettségek területén is drasztikus csökkentést sikerült végbevinniük, a 2015-ös 263,2 milliárd forintnyi rossz állományt radikálisan 42,8 milliárd forintra zsugorították. Ezzel egy megközelítőleg 4,3 százalékos NPE rátát elérve, ami a 4 százalékos szektorátlag körül mozog. 
  • A tőkemegfelelés területén is két számjegyű erősödést értek el, azaz 11,3 százalékról majdnem megduplázva 22,58 százalékosra emelték.

Úgy vélik azt, hogy jó vagy rossz bank lett-e az MKB az elmúlt 5 évben, azt az elkövetkező évtizedek megmutatják majd. Hatékonyan és gyorsan képesek reagálni a változásokra, ami a mai helyzetben kiemelten fontos, hiszen átváltozik az egész bankszektor. 

Digitális előrelépések

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet kezelni tudjuk - kezdte Balog Ádám. Szerencsére évekkel ezelőtt megkezdődött egy erős digitalizáció, ami komoly beruházásokkal járt. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban nem mindig azt kell tenni, ami egyből látványos eredményt ad, hanem azt, ami hosszú távon jó eredményt hoz

- emelte ki ezzel kapcsolatban Balog. Ennek a filozófiának köszönhetően erős digitális bankká tudtak válni az elmúlt években. Ez a bank most készen van, és meg teszünk mindent annak érdekében, hogy a kanyarban előzzünk - fűzte hozzá a vezérigazgató. Egyelőre úgy látják, hogy van lehetőség a fejlődésre, és a piaci részesedés növelésére.

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet tudjuk kezelni - mondta Balog. Az elmúlt években jellemző volt az akut növekvő trend anélkül, hogy a piaci részesedés növelése lett volna cél, pusztán belső átalakulással. Tudtuk, hogy egyszer bekövetezik a digitalizáció, de nem gondoltuk, hogy pont ilyen körülmények között fog - tette hozzá Balog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm