35 °C Budapest
Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

2020. április 17. 14:45

Magabiztos az MKB Bank a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. A bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment - saját elmondása szerint - eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Ma délután egy sajtónyilvános videokonferencia keretében ismertette az MKB Bank a 2019-es év eredményeit. A 2016-os privatizáció óta jelentős fejlesztéseket értek el mind a hatékonyság tekintetében, de a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelten fontos digitalizáció területén is. Elsősorban az aktuális koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban emelték ki, hogy 1700 dolgozójukból 1100 kollégájuk online végzi a munkáját március eleje óta. A  maradék 600 nem online dolgozó kolléga mind ügyfelekkel foglalkozik, így nem lehetőség számukra a home office. De térjünk is rá, a főbb fejleményekre.

Az elmúlt évek legfontosabb feladatai a költségek csökkentése és a digitalizáció voltak:

  • 2016-ban a bank privatizációs munkálatait vitték végbe.
  • 2017-ben egy új, piacképes üzleti stratégia fejlesztésén volt a hangsúly.
  • 2018 a digitális átállás éve volt.
  • 2019-ben pedig a tőzsdére lépés, és az EU előírásoknak való megefelelés volt a figyelem központjában.

Milyen bank ma az MKB?

Az MKB Bank több más bankkal ellentétben tulajdonképpen anticiklikusan működött az elmúlt 5 éves időszakban. Amikor a gazdaság felfele ívelt, nekik a hatékonyság növelésére kellett fókuszálniuk, és nem a piaci részesedésük növelésére. Úgy vélik ez maximálisan sikerült is, mivel a következő területeken jelentős fejlődést értek el:

  • A 2015-ös több, mint 63 milliárd forintos veszteség helyett, a tavalyi évben már egy masszív 44 milliárd forintos nyereséget produkáltak. Ez a 2018-as évhez képest is egy markáns 75 százalékos növekedés.
  • A költségeiket 52,9 milliárd forintról sikeresen csökkentették több, mint 22 százalékkal 41,2 milliárd forintra.
  • A nem teljesítő kitettségek területén is drasztikus csökkentést sikerült végbevinniük, a 2015-ös 263,2 milliárd forintnyi rossz állományt radikálisan 42,8 milliárd forintra zsugorították. Ezzel egy megközelítőleg 4,3 százalékos NPE rátát elérve, ami a 4 százalékos szektorátlag körül mozog. 
  • A tőkemegfelelés területén is két számjegyű erősödést értek el, azaz 11,3 százalékról majdnem megduplázva 22,58 százalékosra emelték.

Úgy vélik azt, hogy jó vagy rossz bank lett-e az MKB az elmúlt 5 évben, azt az elkövetkező évtizedek megmutatják majd. Hatékonyan és gyorsan képesek reagálni a változásokra, ami a mai helyzetben kiemelten fontos, hiszen átváltozik az egész bankszektor. 

Digitális előrelépések

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet kezelni tudjuk - kezdte Balog Ádám. Szerencsére évekkel ezelőtt megkezdődött egy erős digitalizáció, ami komoly beruházásokkal járt. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban nem mindig azt kell tenni, ami egyből látványos eredményt ad, hanem azt, ami hosszú távon jó eredményt hoz

- emelte ki ezzel kapcsolatban Balog. Ennek a filozófiának köszönhetően erős digitális bankká tudtak válni az elmúlt években. Ez a bank most készen van, és meg teszünk mindent annak érdekében, hogy a kanyarban előzzünk - fűzte hozzá a vezérigazgató. Egyelőre úgy látják, hogy van lehetőség a fejlődésre, és a piaci részesedés növelésére.

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet tudjuk kezelni - mondta Balog. Az elmúlt években jellemző volt az akut növekvő trend anélkül, hogy a piaci részesedés növelése lett volna cél, pusztán belső átalakulással. Tudtuk, hogy egyszer bekövetezik a digitalizáció, de nem gondoltuk, hogy pont ilyen körülmények között fog - tette hozzá Balog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?