12 °C Budapest
Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

2020. április 17. 14:45

Magabiztos az MKB Bank a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. A bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment - saját elmondása szerint - eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Ma délután egy sajtónyilvános videokonferencia keretében ismertette az MKB Bank a 2019-es év eredményeit. A 2016-os privatizáció óta jelentős fejlesztéseket értek el mind a hatékonyság tekintetében, de a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelten fontos digitalizáció területén is. Elsősorban az aktuális koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban emelték ki, hogy 1700 dolgozójukból 1100 kollégájuk online végzi a munkáját március eleje óta. A  maradék 600 nem online dolgozó kolléga mind ügyfelekkel foglalkozik, így nem lehetőség számukra a home office. De térjünk is rá, a főbb fejleményekre.

Az elmúlt évek legfontosabb feladatai a költségek csökkentése és a digitalizáció voltak:

  • 2016-ban a bank privatizációs munkálatait vitték végbe.
  • 2017-ben egy új, piacképes üzleti stratégia fejlesztésén volt a hangsúly.
  • 2018 a digitális átállás éve volt.
  • 2019-ben pedig a tőzsdére lépés, és az EU előírásoknak való megefelelés volt a figyelem központjában.

Milyen bank ma az MKB?

Az MKB Bank több más bankkal ellentétben tulajdonképpen anticiklikusan működött az elmúlt 5 éves időszakban. Amikor a gazdaság felfele ívelt, nekik a hatékonyság növelésére kellett fókuszálniuk, és nem a piaci részesedésük növelésére. Úgy vélik ez maximálisan sikerült is, mivel a következő területeken jelentős fejlődést értek el:

  • A 2015-ös több, mint 63 milliárd forintos veszteség helyett, a tavalyi évben már egy masszív 44 milliárd forintos nyereséget produkáltak. Ez a 2018-as évhez képest is egy markáns 75 százalékos növekedés.
  • A költségeiket 52,9 milliárd forintról sikeresen csökkentették több, mint 22 százalékkal 41,2 milliárd forintra.
  • A nem teljesítő kitettségek területén is drasztikus csökkentést sikerült végbevinniük, a 2015-ös 263,2 milliárd forintnyi rossz állományt radikálisan 42,8 milliárd forintra zsugorították. Ezzel egy megközelítőleg 4,3 százalékos NPE rátát elérve, ami a 4 százalékos szektorátlag körül mozog. 
  • A tőkemegfelelés területén is két számjegyű erősödést értek el, azaz 11,3 százalékról majdnem megduplázva 22,58 százalékosra emelték.

Úgy vélik azt, hogy jó vagy rossz bank lett-e az MKB az elmúlt 5 évben, azt az elkövetkező évtizedek megmutatják majd. Hatékonyan és gyorsan képesek reagálni a változásokra, ami a mai helyzetben kiemelten fontos, hiszen átváltozik az egész bankszektor. 

Digitális előrelépések

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet kezelni tudjuk - kezdte Balog Ádám. Szerencsére évekkel ezelőtt megkezdődött egy erős digitalizáció, ami komoly beruházásokkal járt. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban nem mindig azt kell tenni, ami egyből látványos eredményt ad, hanem azt, ami hosszú távon jó eredményt hoz

- emelte ki ezzel kapcsolatban Balog. Ennek a filozófiának köszönhetően erős digitális bankká tudtak válni az elmúlt években. Ez a bank most készen van, és meg teszünk mindent annak érdekében, hogy a kanyarban előzzünk - fűzte hozzá a vezérigazgató. Egyelőre úgy látják, hogy van lehetőség a fejlődésre, és a piaci részesedés növelésére.

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet tudjuk kezelni - mondta Balog. Az elmúlt években jellemző volt az akut növekvő trend anélkül, hogy a piaci részesedés növelése lett volna cél, pusztán belső átalakulással. Tudtuk, hogy egyszer bekövetezik a digitalizáció, de nem gondoltuk, hogy pont ilyen körülmények között fog - tette hozzá Balog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06