Percről percre: legfontosabb hírek április 1-jén, szerdán a koronavírus járványról

2020. április 1. 08:00

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Mind a négy személy szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Cikkünk folyamatosan, percről-percre frissül!2020.04.02 06:56Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírusról április 2-ánPercről percre tudósításunk itt folytatódik!

2020.04.01 22:04
Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 509-cel 4032-re emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti. Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 57 ezer (ez előző napi 52 ezerhez képest), kórházban 24 639 Covid-19-beteget ápolnak, 1882-vel többet, mint 24 órával ezelőtt. Közülük 6017-en vannak intenzív osztályokon, ez 452-vel több, mint az előző nap. Az adatok azonban nem teljesek, miután az idősotthonokban elhunytak és megbetegedettek számát nem tartalmazza.

2020.04.01 21:59
WHO: a fertőzés exponenciálisan terjed, a halálesetek száma megközelíti az 50 ezret

Aggodalmát fejezte ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a COVID-19 járvány gyors kiszélesedése és globális terjedése miatt. A járvány immár 205 országot és területet érint. "Az elmúlt öt hétben az igazolt fertőzöttek száma közel exponenciálisan növekedett, az elmúlt héten megkettőződött a halálesetek száma" - mondta Genfben tartott virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója, "A következő napokban elérjük a világban az 1 millió megerősített fertőzést és az 50 ezer halálesetet" - tette hozzá Tedrosz.

Sok más mellett a koronavírus már az időjárás-előrejelzéseket is veszélyezteti, a Meteorológiai Világszervezet szerint ugyanis fennakadások lehetnek a időjárás-állomások fenntartásában, ez pedig a mezőgazdaság és a földgázpiac számára katasztrófával érhet fel.

2020.04.01 21:13
Olasz kormányfő: nem enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken

A kijárási korlátozás enyhítése az eddig megtett erőfeszítések megsemmisítését jelentené Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerda esti bejelentése szerint. Conte megerősítette az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt eddig bevezetett óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az eddigi lépések meghozták az eredményt, mivel a járványgörbe stabilizálódott. Jelenleg azonban még "nem engedhetjük meg magunknak az óvintézkedések enyhítését, mivel súlyos árat fizetnénk érte" - tette hozzá.

Úgy vélte, a kijárási korlátozás és a nem létfontosságú termelés leállítása fokozatos feloldásának esetleges dátumáról csakis a fertőzés alakulásának függvényében dönthetnek. Cunaminak nevezte a járvány következményeit az európai gazdaság számára. Az EU eddigi eszközei Giuseppe Conte szerint alkalmatlanok a súlyos következmények elhárítására.

Rendkívül magas Olaszországban a koronavírus miatt a halálozási arány, jóval magasabb, mint más országokban, ez pedig világszerte foglalkoztatja a kutatókat, tudósokat. Az olasz egészségügyi minisztérium most egy új érvvel állt elő.

2020.04.01 19:29
Németországban legalább a tavaszi szünet végéig fenntartják a korlátozásokat

Németországban legalább az iskolai tavaszi szünet végéig, április 19-ig fenntartják az emberek egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak csökkentésére a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be szerdán Berlinben Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A házi karanténban tartózkodó kancellár a telefonkonferencia után tartott telefon-sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mind a 16 tartományban egységesen meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat április 19-ig. Így az idei húsvét közös ünneplés és családlátogatás nélkül telik el Németországban.

2020.04.01 19:27
Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek

Lydia Bourouiba, a Massachussettsi Műszaki Egyetem professzora évek óta kutatja a köhögés, tüsszentés és a kilégzés aerodinamikáját az egyetem folyadékdinamikával és betegségek terjesztésével foglalkozó laboratóriumában. Azt találta, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel és kilégzéssel kibocsátott, gázokkal teli felhő akár 8,2 méteres távolságba is elér. Az amerikai járványügyi központ (CDC) kétméteres távolság tartását ajánlja az emberek között az új koronavírus okozta járvány idején.

2020.04.01 19:24
Terjed a kór Latin-Amerikában, Mexikóban csaknem 30 egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Tovább terjedt szerdára az új típusú koronavírus Latin-Amerikában, Mexikóban csaknem 30 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, Jair Bolsonaro brazil elnök pedig szemlátomást hangnemet váltott a járvánnyal összefüggő nyilatkozataiban, és össznemzeti kiegyezést sürgetett a betegség elleni harcban. Az Egyesült Államokkal határos észak-mexikói Coahuila államban dolgozó, 29 orvos és ápoló koronavírus-tesztje pozitív lett - közölte az állami egészségügyi tárca a Reuters hírügynökséggel. Mexikóban a legutóbbi adatok szerint 1215 ember fertőződött meg koronavírussal, az általa okozott betegségbe 29-en haltak bele. A mexikói kormány kedden közölte, hogy megkezdi a klinikai kísérleteket azokkal a gyógyszerekkel, amelyek neve világszerte felmerült a koronavírussal szembeni lehetséges kezelés gyanánt. 

Brazíliában a legfrissebb adatok szerint 5717 fertőzöttről és 201 halálesetről tudni. Jair Bolsonaro elnök össznemzeti kiegyezést sürgetett az "életek és állások" megmentése érdekében is, ami hírügynökségek szerint hangnemváltást jelent a korábbi nyilatkozataihoz képest. Az államfő nemrégiben még arról beszélt, hogy az egyes szövetségi kormányzók által bevezetett korlátozó intézkedések - karanténok, iskolák és üzletek bezárása - nagyobb válságot okozhatnak a gazdaságban, mint maga a járvány. Most szemlátomást finomított álláspontján. 

Argentínában a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ezret, a betegségbe 27 ember halt bele eddig. 

Panamában nemi alapon vezettek be kijárási tilalmat. A férfiak és a nők szerdától kezdve különböző napokon hagyhatják csak el otthonaikat. A döntés értelmében a nők hétfőnként, szerdánként és péntekenként, a férfiak pedig keddenként, csütörtökönként és szombatonként mehetnek ki. Vasárnap viszont bizonyos kivételekkel mindenkinek otthon kell maradnia. 

Hondurasban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma elérte a 10-et, az országban 172 megbetegedést jegyeztek fel eddig. 

A kubai kormány kedden bejelentette a kereskedelmi és charterjáratok felfüggesztését, és távozásra kérte területi vizeiről a külföldi hajókat, mindezt a koronavírus terjedésének megfékezésével indokolva. A karibi szigetországban 186 esetben diagnosztizálták a betegséget, amelybe hatan haltak bele eddig.

2020.04.01 19:19
Átmeneti kórházakat alakítanak ki Indiában, több szakértő a házikarantént bírálja

India több államában stadionokban alakítanak ki kórházakat az új típusú koronavírussal fertőzöttek részére, az indiai államvasutak pedig szerdán bejelentette, hogy mintegy 20 ezer vasúti kocsit egészségügyi ellátóhellyé alakít át. Segélyszervezetek az 1,3 milliárd lakosú ország egészében érvényben lévő karantén hajléktalanokra gyakorolt hatása miatt aggódnak. Az indiai államvasutak közleménye szerint az átalakított "karanténkocsik" összesen 320 ezer beteget tudnak majd fogadni. Arvind Kedzsrival, Újdelhi államminisztere bejelentette, hogy átmeneti kórházat rendeznek be a főváros egyik stadionjából, és több más állam kormánya hasonló intézkedésre készül.

2020.04.01 19:18
Csökken a kórházban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké Olaszországban

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett. A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után.

A koronavírus járvány legelső gazdasági áldozata a turizmus és a vendéglátás volt, melyek szinte egyik pillanatról a másikra álltak bele a földbe. A miniszterelnök első mentőcsomagja ugyan már az ő helyzetüket is megkönnyítette, az ágazat szereplői azonban további intézkedéseket várnak a kormánytól. Össze is állítottak egy részletes javaslatcsomagot.

Mint arra néhányszor már felhívtuk a figyelmet, ha van a koronavírus-járványnak pozitív hozadéka, akkor az az, hogy szerte a világon csökken a károsanyag-kibocsátás. Az alábbi felvétel tanúsága szerint így van ez Angliában és Franciaországban is.

2020.04.01 16:53
Moszkvában mobilalkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgását, az utcára lépéshez QR-kód kell

Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását - jelentette be szerdán Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője. Az Eho Moszkvi rádióadónak adott nyilatkozatában Liszenko azt mondta, hogy az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket. A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az "önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat.

2020.04.01 16:49
Bulgária, Örményország, Kirgizisztán

Koronavírussal fertőződött meg a bolgár parlament (nemzetgyűlés) egyik képviselője, a parlament képviselőin és alkalmazottain sürgősen koronavírus-tesztet fognak elvégezni - közölte Cveta Karajancseva, a nemzetgyűlés elnöke. A bolgár kormány szerdán azt javasolta a parlamentnek, hogy május 13-ig hosszabbítsa meg a március 13-án életbe léptetett szükségállapotot. A balkáni országban a helyi operatív törzs szerdai adatai szerint 412-en fertőződtek meg koronavírussal, a betegségből eddig 20 ember gyógyult ki, 8-an életüket veszítették. 

Örményországban Armen Szárkiszján elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi mobiltelefon-előfizetők tartózkodási helyének meghatározását abból a célból, hogy megfékezzék a vírus terjedését - közölte az államfő sajtószolgálata. A parlament által kedden elfogadott törvénytervezet értelmében az örmény válságtörzs felhatalmazást kap telefonhívások nyomon követésére, hogy gyorsan meg tudják határozni annak a személynek a helyzetét, aki koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba. Az intézkedés csak a rendkívüli állapot fennálltának végéig marad érvényben. Tigran Avinján, az örményországi rendkívüli állapotért felelős miniszterelnök-helyettes szintén megelőzés céljából úgy határozott, hogy felfüggeszti a fővárosi metróhálózat működését április 12-ig. Örményországban eddig 571 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és hárman belehaltak a betegségbe. 

Kirgizisztánban szerdán a parlament jóváhagyta az előző nap nem kielégítő tevékenységük miatt leváltott Altinaj Omurbekova miniszterelnök-helyettes és Koszmoszbek Csolponbajev egészségügyi miniszter utódául a miniszterelnök által javasolt személyeket. Az új miniszterelnök-helyettes Aida Iszmailova, az egészségügyi miniszter pedig Szabirzsan Abdikarimov lett. A legutóbbi adatok szerint Kirgizisztánban 111 ember fertőződött meg koronavírussal, halálos áldozat nem volt, három ember kigyógyult a betegségből.

2020.04.01 16:38
Egy nap alatt 563-mal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerda délutáni tájékoztatása szerint eddig 2352-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A szerdán bejelentett 563 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján szerda délelőttig az előző napi 25 150-ről 4324-gyel 29 474-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Az utóbbi időben nagyon komoly impulzusok érik a csomagolóipart, amelyek hatására az ágazat várhatóan jelentősen átalakul, korábban elindult folyamatai felgyorsulnak. Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti a szegmenst a környezetbarát alapanyagok használatára. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi járványhelyzet a globális ellátási láncok - környezetvédelmi szempontból szintén előnyös - kiváltását hozhatja magával.

2020.04.01 15:41
Az EU államilag támogatott, rövidített munkaidős rendszert javasol

Az Európai Bizottság államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszer bevezetését javasolja, amely a munkahely megőrzést célozza, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés alatt. Az előterjesztést Ursula Von der Leyen elnök jelentette be: "A javaslat lényege, hogy a vállaltok annak ellenére is fizetnek alkalmazottiaknak, hogy nem nyereségesek. A válság ideje alatt az alkalmazottaknak lehetősége nyílik a továbbképzésre és olyan új képességek megszerzésére, amelyekből a vállaltok is profitálhatnak." Hozzátette: hasonló kezdeményezések több EU-tagállamban hasznosnak bizonyultak, a 2008-as pénzügyi válság alatt. A kezdeményezés célja elsősorban Spanyolország és Olaszország támogatása, ahol a járvány a legjobban elterjedt, és ahol a válság előtt is magas volt a munkanélküliek aránya.

Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását. Az Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (EMVITIS) felületén szakmai előszűrést követően közvetlenül a legnagyobb magyar tőkealapok és inkubátorházak befektetőihez juthatnak el a projektek gazdái. A hiánypótló digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni, hogy bárki részesülhessen az ország gazdasági talpra állásának sikeréből.

Szerdán hat repülőgép érkezik Budapestre, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak Kínából - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A tárcavezető kifejtette: a világjárvánnyal szembeni védekezés egyik frontja az egészségügy. Az egészségügyi védekezés nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy a megfelelő számú és a megfelelő minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók - közölte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
2020.04.01 14:17
Így majd nem lesz tömeg a BKV-n

A BKK a fővárosi közösségi közlekedésben ma reggel tapasztaltak alapján április 2-től, csütörtöktől gyakoribb járatindulást biztosít számos vonalon. A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól. 

Április 1-jén reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, de frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közösségi közlekedési rend lépett életbe a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ számos dolgozója figyelte a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát a ma hajnali, reggeli órákban és a közösségi médiában is sok visszajelzést kaptunk a járatok utasszámát illetően. A tapasztalatok alapján már április 2-án, csütörtökön reggeltől sűrítik a járatindulást számos vonalon, kiemelten a hajnali, reggeli órákban a dél-pesti térségben.

Elkezdődött: bár csak a március felét érintették a vírus miatt bevezetek korlátozások, és a válság is csak most kezd kerekedni, de már most csökkenést mutatnak az autó forgalomba helyezések Magyarországon. A Pénzcentrum gyorselemzése a Datahouse legfrissebb adatai alapján.

A járványellenes intézkedések gazdasági következményeinek köszönhetően felgyorsulhat Németországban a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari és közigazgatási digitalizáció az informatikai ágazati vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom tanulmánya szerint.

2020.04.01 13:31
Gyorsuló ütemben nő a diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Szlovákiában az utóbbi időszakban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma gyorsuló ütemben emelkedik, a múlt héten átlagban napi kevesebb mint húsz, vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden pedig már 27 volt. Ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől megemelték a naponta elvégzett vírustesztek számát, a keddi adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 877 tesztet végeztek el, ami több mint a duplája a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 9077 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 8697 bizonyult negatívnak.

2020.04.01 13:26
Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A új koronavírus okozta járvány miatt bevezetett korlátozások első 50 napjában sok nappal késleltethették a kórokozó Vuhan városán - a kiinduló ponton - kívüli terjedését, ezzel akadályozhatták meg az óriási esetszámot. A tanulmányban közölt eredmények segíthetik azokat az országokat, amelyek még a járvány korai szakaszában járnak.

A March Madness az amerikai egyetemi kosárlabdázás csúcseseménye egy normál évben. A 64 csapatos bajnoki döntő az idén elmaradt. A részvénypiacokon viszont cserébe megkaptuk a márciusi őrületet. Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanása csak egy lenyomata a befektetői hangulatváltozásnak. A megapánik mélypontján még a LVMH-csoportba vetett bizalom is elillant. És akkor még a kereskedési könyvekbe történő beállásról - vagy be nem állásról - ne is beszéljünk...

2020.04.01 12:31
Csehországban újra gyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Csehországban ismét közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés első három esetét egy hónapja, március 1-jén diagnosztizálták Csehországban. A legtöbb fertőzött, mintegy 900, Prágában van, ahol százezer lakosra több mint 60 fertőzés esik. A fővárost körülölelő Közép-Csehországi régióban az esetek száma meghaladta a 430-at. A legkevesebb esetet Dél-Morvaországban mutatják ki, ahol százezer lakosra jelenleg 16 fertőzött jut.

2020.04.01 12:24
A tünetmentes fertőzések száma többszöröse a tünetekkel járó esetek számának Kínában

A napi tünetmentes fertőzések száma több mint háromszorosa volt a panaszokkal járó új esetek számának kedden Kínában, ahol a korábban érvényben lévő nyilvántartási irányelvek alapján az új koronavírus által megfertőződött, de szimptóma nélküli esetek számát nem tették nyilvánossá. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán első alkalommal jelentette az újonnan diagnosztizált panaszmentes fertőzöttek számát is a napi adatok között: 130 ilyen esetet regisztráltak kedden. A bizottság közlése szerint ezzel a jelenleg orvosi megfigyelés alatt álló tünetmentes fertőzöttek száma az országban 1367-re emelkedett.

2020.04.01 12:20
Olaszországban április 13-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Április 13-ig meghosszabbítja az olasz kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket - jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter. Olaszországban március 10-től kezdtek életbe léptetni szigorú járványellenes óvintézkedéseket: bezártak az iskolák, a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok és a gyárak, betiltották a rendezvényeket, illetve utazási tilalmat vezettek be. A vesztegzár miatt az olaszok három hete csak munkavégzés céljából, illetve élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat. Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán közölte, hogy a kormány 25 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoz ki a gazdasági károk enyhítésére.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: az egész ország minden megyéjében, bármelyik településen jelen lehet a vírus. Továbbra is kérnek mindenkit, aki megteheti, hogy maradjanak otthon. Tartsuk be a kijárási korlátozás rendelkezéseit és a karantén szabályait. A már diagnosztizált betegek között a tünetek súlyossága a következőképpen alakul: 25 százalék tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket mutat, 5 százalék (17 fő) lélegeztető gépen van, és 6 százalék egyéb intenzív ellátásra szorul.

2020.04.01 11:13
Németországban továbbra is viszonylag lassú a terjedés, Luxemburgban egyre több a fertőzött

Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik. Kedd délelőtt 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel - 7,3 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek. A Covid-19 betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. 

Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595-en fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint a fertőzések száma azonban, folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban. 

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírus-tesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben elhunytak száma 23.

Az Európai Unióban bődületes különbségek mutatkoznak az egyes tagországban tapasztalható munkaórák átlagos költségének tekintetében. Ha forintosítva vizsgáljuk, akkor bár az EU-ban átlagosan 9 946 forintjában kerül a munkáltatóknak 1 órányi munka, ám a sereghajtó Bulgáriában egy átlagos munkaóra költsége csupán 2 155 forint, míg Dániában 16 051. Magyarországon pedig mindösszesen 3 555 forint, ami az EU negyedik legalacsonyabb száma, holtversenyben Lettországgal.

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével - derült ki egy friss online felmérésből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek. Az eredményekből az is kiderül, hogy a jelzáloghitelek vagy a fogyasztási kölcsönök törlesztését tervezik-e többen a moratórium idején.

2020.04.01 10:02
Farkas Örs: további szigorítások várhatók

A vírus már az egész országban jelen van, potenciálisan bárki megfertőződhet, ezért a legtöbbet úgy tehetik az emberek, ha otthon maradnak - mondta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerda reggel az m1-en. A szóvivő elmondta, ha az Operatív Törzs úgy ítéli meg, hogy a terjedés felgyorsult, akkor további szigorítások várhatók, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az eddig bevezetett intézkedések - mint a kijárási korlátozás -, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így az ellátórendszer megfelelően tudja kezelni a helyzetet.

2020.04.01 09:28
Biztosított az ingázók átkelése az osztrák-magyar határszakaszon, valamint Balassagyarmatnál

Szerdától az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók; reggel 6 órától Balassagyarmatnál is átkelhetnek a szlovák-magyar határ mentén élők - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az internetes oldalán. Mint írták, továbbra is biztosított Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen.

2020.04.01 09:18
Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre mintegy 74 ezerrel 859 796-ra nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 42 341-en vesztették életüket, az utóbbi egy napban körülbelül 4500-an. A gyógyultak száma 178 301, a kedd reggelinél 12 ezerrel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 180 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Az új koronavírus miatti halálozásokról szóló kormányzati, egészségügyi kommunikáció visszatérő eleme, hogy a magyarországi áldozatok többsége idős és krónikus betegségben szenvedett. Miután közzétették a részletes adatokat, látszik, hogy az áldozatok - tizenkét férfi és nyolc nő - átlagéletkora 72,65 év, köztük négyen (20%) voltak 65 évnél fiatalabbak. A 20 elhunyt közül egynél nincs adat alapbetegségről, 15-nek volt a keringési rendszert érintő problémája, míg légúti baja négynek (a kettő egyszerre is előfordult).

Idegeket borzoló kezdéssel indult az év a húsipar szempontjából. Januárban a sertéspestissel kellett megküzdeni a gazdáknak, aztán jött a madárinfluenza. A jelenleg is terjedő koronavírus-járvány most a munkavállalók és a cégek szempontjából is megnehezítheti a termelés menetét. Felmerül tehát a kérdés, mi lesz idén azokkal a beruházásokkal, amelyekre az idei évben készültek a piaci szereplők.

A kormányzati tájékoztató oldalra kedden felkerültek az adatok megyei bontásban, ma reggel a friss adatokat is láthatjuk az új térképen. A kormányzat eddig adatvédelmi indokokra hivatkozva semmilyen információt nem közölt arról, hogy az ország egyes területein hogyan alakul az igazolt koronavírusos esetek száma, Müller Cecília országos tisztifőorvos még az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján is csak annyit mondott, hogy a fertőzöttek egyenletesen oszlanak el az egész országban.

A négy új elhunytról tudható, hogy mind 65 felettiek, két nő és két férfi beteg esett áldozatul mára a betegségnek. Részletesebben: egy 86 éves nő beteg, akinek alapbetegsége mindössze a magas vérnyomás volt, egy 67 éves nő beteg, szintén magas vérnyomással és ISZB-vel, vagyis iszkémiás szívbetegsége volt. Egy 66 éves férfi beteg sem élte túl a fertőzést, neki szív- és érrendszeri megbetegedése, idült reumás szívbetegsége, és degenaratív ("kopásos") gerincbetegsége volt, illetve egy 91 éves férfibeteg is életét veszítette, akinek az alapbetegségei között volt szív- és érrendszeri megbetegedés, magas vérnyomás, idült reumás szívbetegség, és agyi érbetegség is.

Több mint két hete van érvényben a vészhelyzet Magyarországon: aki teheti, otthonról dolgozik, és amúgy sem nagyon megy sehova. Ilyenkor szokott beütni az unalom is: sokan a virtuális világba menekülnek, valamilyen konzolos játékkal ütik el az időt. A Pénzcentrum megkérdezte a nagyobb, elektronikai cikkekkel is foglalkozó áruházakat, hogy mennyire fogynak a játékkonzolok a járvány idején. Volt olyan bolt, ahol majdnem ötszöröse volt ezeknek a forgalma tavaly ilyenkorhoz képest. A játékok is nagyon mennek, és akkor még az előfizetésekről nem is beszéltünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm