2020. június 5. péntek Fatime

Már az időjárás-előrejelzést is veszélyezteti a járvány: ez nagyobb baj, mint hinnénk


Sok más mellett a koronavírus már az időjárás-előrejelzéseket is veszélyezteti, a Meteorológiai Világszervezet szerint ugyanis fennakadások lehetnek a időjárás-állomások fenntartásában, ez pedig a mezőgazdaság és a földgázpiac számára katasztrófával érhet fel.

A Meteorológiai Világszervezet szerint bajba kerülhet az időjárás-előrejelzés, amennyiben sokáig fennmaradnak a koronavírus miatti lezárások, ezek miatt ugyanis nehezen lehet karbantartani a mérőállomásokat  - írja a Bloomberg. 

A pontos időjárás-előrejelzések az olyan nyersanyagpiacokon számít kiemelt fontosságúnak, mint a mezőgazdaság, földgáz, áram és szénpiac.

Az időjárás-állomások rendszerint gyűjtenek be éghajlati adatokat a kereskedelmi repülőjáratoktól is, de azzal, hogy a világ jó részén gyakorlatilag alig repülnek repülők, ez a plusz forrás odalett. A genfi központú szervezet 193 ország és terület számára nyújt éghajlati adatokat, ezekre támaszkodva készíti sok ország saját időjárás-előrejelzését.

Szerencsére a rendszer java része automatizálva van, így egyelőre nem volt fennakadás az adatáramlásban, de azzal, hogy egyre kevesebb adatot tudnak a repülőgépektől begyűjteni (mint szélirány, szélsebesség, időjárási viszonyok), egyre kevésbé lesznek megbízhatóak az adatot - figyelmeztet a szervezet. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a koronavírus miatti lezárások a felszíni megfigyeléseket is nehezíti a szakemberek számára, mivel nem tudnak eljutni az egyes mérőállomásokhoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Átalakul a gyermekgyógyászat: nagy tehertől szabadulhatnak meg a szülők
Nem kell többé egy banális panasszal azonnal az orvoshoz rohanni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk