16 °C Budapest

Ezért volt könnyű célpont Olaszország a koronavírusnak? Lehet benne igazság

2020. április 1. 20:00

Rendkívül magas Olaszországban a koronavírus miatt a halálozási arány, jóval magasabb, mint más országokban, ez pedig világszerte foglalkoztatja a kutatókat, tudósokat. Az olasz egészségügyi minisztérium most egy új érvvel állt elő.

Olaszországban továbbra is tombol a koronavírus-járvány, ezzel az Európai ország továbbra is a globális járvány egyik gócpontja. Bár az valamelyest optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt napokban már csökkent az új megbetegedések száma, azonban még mindig arról beszélünk, hogy hétfőn és kedden is közel 4000 volt az új fertőzöttek száma. Tegnapig 12 428-an haltak meg az országban a koronavírus miatt, a fertőzöttek száma pedig 105 792-re emelkedett. 

Ami viszont továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az ehunytak száma még mindig magas, és sajnos egyelőre nem látszik, hogy a napi statisztikákban csökkenést látnánk, a vasárnapi 756 után hétfőn 812-en, kedden pedig 837-en haltak meg a koronavírus miatt. Ami miatt az olasz járványügyi helyzet kiemelkedő, és sajnos kiemelkedően tragikus, hogy rendkívül magas a halálozások száma a fertőzöttekéhez viszonyítva. A halálozási ráta kiugróan magas, ami világszerte felkeltette a járványügyi szakértők, tudósok érdeklődését, ugyanis ez az arány jóval magasabb, mint más országokban.

Több elmélet is született azzal kapcsolatban, hogy miért szed olyan sok áldozatot Olaszországban a koronavírus-járvány, korábban úgy vélték, ezek lehetnek a háttérben: 

  • Az olaszországi gócpontok elsősorban urbanizált, rendkívül sűrűn lakott régiókban voltak, ahol a közvetlen társas érintkezés is sűrűbb.
  • Az olasz társadalom elöregedett, a lakosság 25 százaléka 60 év feletti.
  • Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is relatíve alacsony számú tesztelést hajtottak végre, így nehéz lokalizálni és megállítani a vírus terjedését, és a magas ismeretlen esetszám mellett a halálozási ráta automatikusan nagyobbnak tűnik.
  • Az olasz szokások is segíthetik a vírus terjedését, vasárnaponként összegyűlik a család, az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A mobiltelefonok cellainformációiból látszott, hogy főleg a járvány kezdeti szakaszában az olaszok egy része nem tartotta be a karantént, elhagyták otthonaikat.

Most egy újabb érv is előkerült a kiugróan magas halálozási ráta alátámasztására:

Az olasz egészségügyi minisztérium szerint a kirakó egyik darabja az, hogy Olaszországban a koronavírus-járvány terjedése előtt enyhe volt az influenzaszezon, ami azzal járt, hogy relatíve kevés áldozatot szedett az influenza, ez azonban összességében megágyazott egy agresszívebb járvány, a koronavírus-pandémia pusztításának. Tavaly novembertől idén januárig az enyhe lefutású influenza-szezonban kevesebb idős, krónikus megbetegedéssel küzdő ember halt meg Olaszországban, ez pedig potenciálisan több lehetséges áldozatot hagyott a koronavírusnak, derült ki 19 olasz város adatainak elemzéséből.

Csak ez az egy tényező természetesen önmagában nem magyarázza a rendkívül sok halottat és a magas halálozási rátát, de hozzájárulhat a trendekhez.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem