2 °C Budapest

Ezért vagyunk összeszerelő ország: az EU-ban kevés olcsóbb munkaerő van a magyarnál

2020. április 1. 10:04

Az Európai Unióban bődületes különbségek mutatkoznak az egyes tagországban tapasztalható munkaórák átlagos költségének tekintetében. Ha forintosítva vizsgáljuk, akkor bár az EU-ban átlagosan 9 946 forintjában kerül a munkáltatóknak 1 órányi munka, ám a sereghajtó Bulgáriában egy átlagos munkaóra költsége csupán 2 155 forint, míg Dániában 16 051. Magyarországon pedig mindösszesen 3 555 forint, ami az EU negyedik legalacsonyabb száma, holtversenyben Lettországgal.

Az Európai Unió teljes gazdaságát nézve (kivéve a mezőgazdaságot és a közigazgatást) a munkaórák óránkénti költsége átlagosan 27,7 euró volt - derült ki az Eurostat frissen kiadott jelentéséből. Ez azt jelenti forintosítva, hogy a március 31-i hivatalos euro devizaárfolyammal (MNB) számolva, tavaly az EU-ban egy munkaóra átlagos költsége

9 946 forint volt.

Ez az átlagos költség azonban - emeli ki az Eurostat - jócskán félrevezető lehet, ugyanis ha a statisztikák mögé nézünk, láthatóvá válik, milyen bődületese különbségek mutatkoznak egyes országok között. A lista tökutolsó helyén álló Bulgáriában például mindösszesen 6 euró egy munkaóra átlagos költsége, ez mindössze 2 155 forint, ami az EU-s átlag majd ötöde. De ugyanígy kirívóan olcsó egy munkaóra Romániában és Litvániában is. Előbbiben 7,7 euró (2765 forint), utóbbiban 9,4 euró (3375 forint). És sajnálatos módon mi magyarok sem maradtunk ki a sereghajtásból. Olyannyira nem, hogy

az Európai Unióban holtversenyben a lettekkel, nálunk a negyedik legalacsonyabb egy munkaóra átlagos költsége.

Az Eurostat statisztikája szerint mindösszesen 9,9 euró, ami a mostani rekord gyenge forinttal számolva is mindösszesen 3 555 forint. Ez az EU-s átlag majd harmada. Ám az éllovasokéhoz képest sehol sincs.

A statisztikákból jól kiolvasható, hogy az éllovas Dániában egy munkaóra átlagos költsége 16 051 forint (44,7 euro), ez pontosan 7,4-szerese annak, amennyit Bulgáriában fizetnek egy munkaóra után. A dán adat egyébként a Magyarországon tapasztalható átlagos munkaóra költségének 4,5-szerese.

Az éllovasokéhoz hasonló, kirívóan magas munkaóra költségeket lehet találni még Luxemburgban és Belgiumban is. Mindkét országban átalagosan 14 938 forintba (41,6 euro) került egy átlagos munkaóra költsége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a helyzet a szomszédban?

Érdemes megnézni azt is, hogy Magyarország szomszédságában miként alakultak tavaly az átlagos munkaóra költségek. Nálunk olcsóbb munkaerőt a közvetlen szomszédjaink közül csak Romániában találni. Keleti szomszédunknál ugyanis 2019-ben egy átlagos munkaóra költsége 2 765 forint volt. Ez egyébkén 790 forinttal kevesebb a magyar költségeknél, ami euróban kifejezve 2,2 eurónyi eltérést jelent. Romániával azonban véget is ért azon szomszédjaink sora, ahol olcsóbb a munkaerő a magyarénál.

Így tehát Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és természetesen Ausztriában is magasabb volt 2019-ben egy munkaóra átlagos költsége. Horvátországban egy órányi munka költsége 3 986 forint volt, Szlovákiában ugyanakkor már 4 489. Északi szomszédunknál tehát egy munkaóráért átlagosan 934 forinttal kellett többet fizetniük a munkáltatóknak, ami 2,6 eurónyi eltérés munkaóránként. 

Szlovénia ugyanakkor már jóval drágább, mint Magyarország. Egy átlagos munkaóra költsége itt 6 823 forint volt, ami már 1,9-szerese a magyar adaténak. Ausztria pedig még ennél is előrébb végzett. Közvetlen EU-s szomszédjaink közül egyedüliként ráadásul az EU-s átlagot is bőven verve, az összetett lista - elölről - 8. helyén végzett. Nyugati szomszédunknál ugyanis egy munkaóra átlagos költsége 12 460 forint volt, ez például már 3,5-szerese a Magyarországon tapasztalhatónak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm