7 °C Budapest

Jön a 75%-os nyugdíjadó: unokáink sem fogják fizetni?

2010. december 1. 05:20

Egy dolgozóra negyven év múlva három nyugdíjas jut majd 2050-re a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár néhány évvel történő felemelése esetén is nyugdíjba vonulnak a Ratkó-unokák. Fejtörést okozhat majd a jogalkotóknak, hogy míg az 1970-es évek második felében 160-195 ezer gyermek született évente, addig az ő nyugdíjba vonulásakor (még ha mindenki munkát talál, akkor is) legfeljebb 70 ezren lépnek majd a magyar munkaerőpiacra. Nagy kérdés, hogy amennyiben a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulék mellett is évi 500 milliárd forintos rés tátong a nyugdíjkasszán és körülbelül 3 000 milliárd forint magánnyugdíjpénztári vagyont kell "államosítani" a rendszer fenntarthatóság érdekében, akkor mekkora lesz a nyugdíjadó mértéke 2050-ben. 75%?

Akit még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy átlépjen az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradjon a magánnyugdíjpénztárban, az azon is elkezdheti törni a fejét, hogy miből lesz vajon a nyugdíja 20 vagy 40 év múlva. Rossz hír a férfiaknak, hogy jelenleg három férfiből csak kettő éli meg az érvényben lévő nyugdíjkorhatárt, a nők 8-9 évvel tovább élnek. A napjaink slágereire az évszázad közepén a nyugdíjasklubokban táncoló hölgyek közül sokan nem találnak majd az ellenkező nemet képviselő párt maguknak.

Az állami rendszerbe visszakényszerített emberek abban reménykedhetnek, hogy mire nyugdíjasok lesznek, lesz annyi járulékfizető (nyugdíjadó-fizető), amennyi kitermeli az akkori nyugdíjakat. A magánnyugdíjpénztárban maradók ráadásul lemondhatnak a jelenleg 24%-os munkáltatói nyugdíjjárulékról, amit a kormány át is keresztelt nyugdíjadóvá.

Magyarország lakossága az 1981 és 2009 közötti időszakban a születések alacsony és a halálozások magas számának együttes következményeként 700 ezer fővel csökkent. A lélekszám apadását az utóbbi évtizedben a nemzetközi vándorlás pozitív mérlege enyhíti ugyan, de ez önmagában nem megoldás a munkaerőpiac- és a nyugdíjrendszer problémáira.

Forrás: Demográfiai Portré 2009


Jelenleg minden ötödik állampolgár 60 év feletti, minden hatodik már a 65. születésnapját is betöltötte. 2007-ben fordult a kocka, azóta több a 60 év feletti, mint a 20 év alatti lakos. Amennyiben marad a jelenlegi 1,35-ös átlagos gyermekszám és a nők a jelenlegi 29 helyett átlagosan 31 évesen fognak szülni, akkor 2030-ig a népesség száma további félmillió fővel csökken, az idősek (a legalább 60 évesek) aránya pedig megközelíti a 30%-ot, így több mint másfélszer annyi lesz az idősek, mint a 20 éven aluliak száma.

Nyugdíj 40 év után: újabb kedvezmények a láthatáron!

A Ratkó-korszakot követő évtizedben némileg mérséklődött a születésszám, akkor 130-155 ezer, a '70-es években 150-195 ezer, a '80-as években 123-148 ezer gyermek született évente Magyarországon. A rendszerváltást követő évben 125 ezer, 2000-ben már csak 97,5 ezer gyermek látta meg a napvilágot, idén talán - első alkalommal fordulhat elő az a szégyen, hogy - még a 90 ezret sem éri el a születésszám. Amennyiben folytatódik a jelenlegi trend, akkor húsz év múlva alig 70 ezer, 2050 környékén alig 50 ezer gyermek születik majd. Eközben a 60 év felettiek lélekszáma a jelenlegi 2 millióról akár 3 millióra is emelkedhet majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

CIB: a nyugdíjunkról saját magunknak kell gondoskodni

A CIB Bank előadói bemutatták, hogy a magyar állami pillér egyensúlytalanságai miatt az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülnie. A jelenlegi szabályok szerint a többség a bruttó jövedelmének 42%-át fogja nagyjából megkapni 35 év munkaviszony után - kötelező pénztártagság esetén -, ez pedig komoly visszaesést jelent. Az embereknek a különbözetet (vagy annak egy részét) saját forrásból kell előteremteniük, és ha kellően távol vagyunk a nyugdíjtól, akkor nem is kell csillagászati összegeket félre tennünk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem