2020. június 3. szerda Klotild

Karrier vagy szülés? Években mérhető, melyiket választják a magyar nők


A magyar nők átlagosan 1 évvel korábban szüli meg első gyermeküket, mint az Európai Uniós átlag. Ezzel az eredménnyel mi még mindig inkább egy fiatalon szülő társadalomnak számítunk, mindannak ellenére, hogy nálunk is folyamatosan, és jelentős mértékben emelkedik ezeknek a nőknek az átlagéletkora.

Az Európai Unióban egy nő átlagosan 28,8 évesen adott életet első gyermekének 2013-ban, 2018-ra ez a szám már 29,3 évre emelkedett. Az életkor-emelkedés ráadásul az EU valamennyi tagállamát érintette, igaz eltérő mértékben. 

A legnagyobb növekedés Észtországban következett be a fent is említett, 5 éves periódus alatt, ez idő alatt ugyanis 1,2 évvel nőtt az országban az első gyermeküket váró anyák átlagéletkora. Egészen pontosan 26,5 évről 27,7 évesre. Az észteket balti szomszédjai követték, Lettország és Litvánia, ahol 1,1 évvel nőtt az első gyermeküket váró anyák születéskor betöltött életkora. 

Eközben a lista másik végén, Szlovákiában Svédországban csupán 0,2 évet nőtt az anyák átlagéletkor első gyermekük születési időpontjában, miközben Csehországban és Szlovéniában 0,3-al. 

Magyarországon 5 év leforgása alatt egyébként fél évvel nőtt az első gyermeküket szülő nők születéskor betöltött átlagéletkora. Ez 2013-ban 27,7 év volt, 2018-ban viszont már 28,2. Érdemes megjegyezni azt is, hogy 2008-ba Magyarországon átlagosan 27,2 évesen szülték első gyermeküket az anyák. 10 év alatt tehát az ő átlagéletkoruk 1 évvel nőtt. 

A grafikonon jól látható, hogy Magyarországon 5 év leforgása alatt éppen ugyanannyival nőtt a nők átlagéletkora első gyermekük születésekor, mint az EU-ban átlagosan.

Mit jelent ez Európában?

Az EU-ban egyértelműen Olaszországban és Spanyolországban átlagosan a legmagasabb azoknak a nőknek az átlagéletkora, akik első gyermeküket szülik. 2018-ban Olaszországban 31,2 év volt ez az átlagéletkor, Spanyolországban 31 év. De ugyancsak 30 éves koruk szülik átlagosan első gyermeküket a luxembourgi, ír és görög nők is. 

Ezzel szemben csupán két EU-s ország van, ahol átlagosan 27 év alatt szülnek először a nők. Ez Románia és Bulgári. Az EU átlag egyébként 29,3 év volt 2018-ban. A bulgár adat tehát 2 évvel ez alatt van. De mi a helyzet Magyarországon?

Ahogy látszik, hazánkban egy nő átlagosan 28,2 éves, amikor első gyermekét szüli. Ez egészen pontosan egy évvel van az EU-átlag alatt. A környező országok közül Ausztriában és Horvátországban és Szlovéniában is magasabb ez a szám. Ausztriában 1,3 évvel, Szlovéniában és Horvátországban 0,6-al. Szlovákiában és Romániában azonban átlagosan fiatalabban szülnek az anyák, mint nálunk. 

Ha nézzük a statisztikákat, akkor elmondható, hogy minél nyugatabbra vagy északabbra (kivéve Baltikum) tekintünk, annál később szülnek a nők, és minél keletebbre "utazunk", úgy megyünk be szép lassan a 28 éves átlagéletkor alá. 

A magyar anyákhoz leginkább a cseh anyák hasonlítanak ami az első gyermek vállalásakor betöltött átlagéletkorukat illeti, őket a francia kismamák követik ezen a téren.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Rengeteg sofőrt keresnek: 600 ezres fizetés, 8 általános is elég
Ahhoz képest is sok pénz ez, milyenek a körülmények?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos