18 °C Budapest

Ez a legnépszerűbb oltás a világon: 61 országban használják már

2021. február 17. 12:02

A világon jelenleg 8 különböző vakcinával oltják a lakosságot: a Pfizer, a Moderna, az Astra Zeneca, a Szuptnyik, a Covaxin és a kínai oltóanyagok.  A világ átoltottsági aránya 2,2 százalék volt a tegnapi napon, Magyarországon pedig már meghaladta a 3 százalékot. A legfrissebb összesített adatokból az is kiderül, mely oltóanyagokat használják a legtöbb országban.

Világszerte immár több mint 172 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját a február 16-i adatok alapján, tehát száz emberből 2,2. Hazánkban az oltottak aránya Kásler Miklós legutóbbi beszámolója szerint átlépte a 3 százalékot. Magyarországon jelenleg öt oltóanyag van jelen, miután tegnap megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából is - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Azonban jelenleg már nyolc oltást használnak világszerte, amelyek mindegyikéhez két adag szükséges (ez várhatóan megváltozik az elkövetkező hetekben, amikor a Johnson & Johnson egyadagos vakcinája jóváhagyást kap).

A Pfizer BioNTech oltóanyag a legelterjedtebb a világon, összesen 61 országban használják már.

 - áll a Statista cikkében. Ez mint ismeretes, a két mRNS vakcina egyike, és a III. fázisú vizsgálatokban 95 százalékos hatékonyságúnak találtak. Ezt azóta Izrael is megerősítette gyakorlati tapasztalatok alapján: a kormány nagy mennyiségű vakcinát szerzett be, és cserébe a hatékonyságával kapcsolatos információkat megosztotta a gyártóval és az egészségügyi szervezetettekl. A Clalit Health Services, az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója közzétette több mint félmillió, teljesen beoltott izraeli állampolgár vizsgálatának eredményét, amely szerint a Pfizer oltása 94 százalékos védelmet nyújt a koronavírussal szemben.

A Moderna által előállított másik mRNS vakcina 94 százalékosos hatékonyságúnak bizonyult a III. fázis vizsgálataiban, és 27 országban alkalmazzák. Nagy reményeket fűztek az AstraZeneca vakcinájához alacsony költsége és könnyebb tárolása miatt, bár vitatottnak bizonyult néhány országban: Németországban és Lengyelországban csak 65 éves kor alatt alkalmazzák az adatok hiányára hivatkozva. Jelenleg 41 országban érhető el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különféle kínai vakcinákat 10, 6, illetve 2 országban használják a legfrissebb adatok szerint, az orosz Szpitnyikot, amelyről a The Lancet című tudományos folyóirat nagyon elismerően ír, 9 országban. A Statista cikke megemlíti, hogy Magyarország is köztük van, annak ellenére, hogy Brüsszel nem hagyta jóvá a használatát, sőt, hazánk hamarosan a kínai oltóanyagot is beveti. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy az összes Covid-19 oltást örömmel fogadják az EU-ban, miután jóváhagyást kapnak.

Ezt kapják a legidősebbek

Az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik. Az "oltócsapatok" visszatérnek a szociális intézményekbe és folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása is - jegyezte meg. Az osztályvezető azt kérte, az oltóanyagokról csak megbízható forrásokból tájékozódjanak, és éljenek a védőoltás lehetőségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm