Thunder storm over the city.

Foghatják a fejüket a magyar háztulajok: rengeteg otthont vágott tönkre a hétvégi vihar, milliárdos a kár

2023. február 6. 15:33

Idén ismét már az év második hónapja is extrém időjárást hozott és tömeges károkat okozott az ingatlanokban. A Groupama Biztosítóhoz hétfő délig mintegy 1500 vihar miatti bejelentés érkezett, az eddig bejelentett károk 120 millió forintra becsülhetők. A károk felmérése nagy erőkkel zajlik. A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot. Az Aegon Magyarországhoz még ennél is több, közel 3000, viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett hétfőn 16 óráig.  A várható összes kár ennél a biztosítónál elérheti az 500 millió forintot.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek tömeges bejelentése még a további napokban is várható, így összességében a Groupama Biztosító a hétvégi viharok kapcsán lényegesen nagyobb, akár a háromezret is meghaladó bejelentésre számít, melynek kárösszege elérheti az 500 millió forintot is.

A bejelentések legnagyobb számban Baranya, Somogy, Fejér, Tolna, Veszprém vármegyékből érkeztek. A vihar nagyon sok helyen megbontotta a tetőket, vagy leszakított egyes épületelemeket, udvaron elhelyezett tárgyakat kapott fel és azt nekisodorva okozott kárt vagyontárgyakban. Fákat döntött ki, illetve udvaron lévő kerti pavilonokat, gyerekjátékokat tépázott meg. A károk átlagos értéke ezidáig mintegy 85 ezer Ft. A Groupama szakértői már az elmúlt hétvégén megkezdték a károk felmérését.

Fontos, hogy a károk észlelése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket az ügyfelek. Természetesen a nyaralók esetében, melyeket jellemzően a vihar utáni hétvégén ellenőriznek a tulajdonosok, arra számítanak a biztosító szakemberei, hogy később érkeznek a bejelentések. A biztosítótársaság szakemberei folyamatosan végzik a károk felmérését, a Groupama Biztosító kiemelt figyelmet fordít a mielőbbi kárrendezésre.

A bejelentett károkat gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján vagy az azt követő napon kifizetik, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság. A biztosító a munkatársait átcsoportosította a vihar által leginkább érintett területekre, hogy lehetővé tegye a még gördülékenyebb és gyorsabb ügyintézést. A biztosító többek között videós kárszemlével tudja kezelni az ügyfelek átlagosnál nagyobb számú kárbejelentéseit.

Generali: közel 2500  bejelentés érkezett

A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot. Az erős szél fákat döntött ki, sok esetben utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek a fák. Szinte minden vármegyét érintett az erős szél, a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak. Ugyanezt támasztják alá a Generali adatai is. Eddig a kárbejelentések zöme Baranya, Somogy és Tolna vármegyéből érkezett: Pécs, Kaposvár, Veszprém és környékük szenvedte meg leginkább az erős szélvihart.

Aegon: az 500 millió forintot is elérheti a hétvégi viharkár

Az egész országra lecsapó vihar nyomán a piacvezető lakásbiztosítóhoz hétvége óta közel háromezren jelentettek be kárigényt. A tomboló szél a Baranya és a Somogy megyében élőknél okozta a legnagyobb gondot, innen érkezett a bejelentések közel harmada. A városok közül a legtöbb káresetet Kaposvárról (132), Pécsről (122), illetve Budapestről (114) jelentették a biztosítónál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Aegon Magyarország szakértői még legalább 4000 további esetre számítanak, becslésük szerint a teljes kárérték elérheti az 500 millió forintot. A bejelentések 96 százalékánál a szélvihar, két százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosítótársaság kiemelte, folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán. Azt kérik ügyfeleiktől, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Az Aegon Magyarország a mostani esetek kapcsán is hangsúlyozza a kármegelőzés fontosságát, felhívva a figyelmet az előrelátásra, az óvatosságra is, mivel tapasztalataik szerint a károk nagy része odafigyeléssel, felkészüléssel megelőzhető lenne. Vihar esetén javasolják a járművek fedett helyen történő tárolását, az ablakok zárva tartását. Mindemellett fontos az elektronikai berendezések védelme; érdemes túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról. Fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?