2 °C Budapest
Thunder storm over the city.

Foghatják a fejüket a magyar háztulajok: rengeteg otthont vágott tönkre a hétvégi vihar, milliárdos a kár

2023. február 6. 15:33

Idén ismét már az év második hónapja is extrém időjárást hozott és tömeges károkat okozott az ingatlanokban. A Groupama Biztosítóhoz hétfő délig mintegy 1500 vihar miatti bejelentés érkezett, az eddig bejelentett károk 120 millió forintra becsülhetők. A károk felmérése nagy erőkkel zajlik. A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot. Az Aegon Magyarországhoz még ennél is több, közel 3000, viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett hétfőn 16 óráig.  A várható összes kár ennél a biztosítónál elérheti az 500 millió forintot.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek tömeges bejelentése még a további napokban is várható, így összességében a Groupama Biztosító a hétvégi viharok kapcsán lényegesen nagyobb, akár a háromezret is meghaladó bejelentésre számít, melynek kárösszege elérheti az 500 millió forintot is.

A bejelentések legnagyobb számban Baranya, Somogy, Fejér, Tolna, Veszprém vármegyékből érkeztek. A vihar nagyon sok helyen megbontotta a tetőket, vagy leszakított egyes épületelemeket, udvaron elhelyezett tárgyakat kapott fel és azt nekisodorva okozott kárt vagyontárgyakban. Fákat döntött ki, illetve udvaron lévő kerti pavilonokat, gyerekjátékokat tépázott meg. A károk átlagos értéke ezidáig mintegy 85 ezer Ft. A Groupama szakértői már az elmúlt hétvégén megkezdték a károk felmérését.

Fontos, hogy a károk észlelése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket az ügyfelek. Természetesen a nyaralók esetében, melyeket jellemzően a vihar utáni hétvégén ellenőriznek a tulajdonosok, arra számítanak a biztosító szakemberei, hogy később érkeznek a bejelentések. A biztosítótársaság szakemberei folyamatosan végzik a károk felmérését, a Groupama Biztosító kiemelt figyelmet fordít a mielőbbi kárrendezésre.

A bejelentett károkat gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján vagy az azt követő napon kifizetik, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság. A biztosító a munkatársait átcsoportosította a vihar által leginkább érintett területekre, hogy lehetővé tegye a még gördülékenyebb és gyorsabb ügyintézést. A biztosító többek között videós kárszemlével tudja kezelni az ügyfelek átlagosnál nagyobb számú kárbejelentéseit.

Generali: közel 2500  bejelentés érkezett

A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot. Az erős szél fákat döntött ki, sok esetben utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek a fák. Szinte minden vármegyét érintett az erős szél, a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak. Ugyanezt támasztják alá a Generali adatai is. Eddig a kárbejelentések zöme Baranya, Somogy és Tolna vármegyéből érkezett: Pécs, Kaposvár, Veszprém és környékük szenvedte meg leginkább az erős szélvihart.

Aegon: az 500 millió forintot is elérheti a hétvégi viharkár

Az egész országra lecsapó vihar nyomán a piacvezető lakásbiztosítóhoz hétvége óta közel háromezren jelentettek be kárigényt. A tomboló szél a Baranya és a Somogy megyében élőknél okozta a legnagyobb gondot, innen érkezett a bejelentések közel harmada. A városok közül a legtöbb káresetet Kaposvárról (132), Pécsről (122), illetve Budapestről (114) jelentették a biztosítónál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aegon Magyarország szakértői még legalább 4000 további esetre számítanak, becslésük szerint a teljes kárérték elérheti az 500 millió forintot. A bejelentések 96 százalékánál a szélvihar, két százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat.

A biztosítótársaság kiemelte, folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán. Azt kérik ügyfeleiktől, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Az Aegon Magyarország a mostani esetek kapcsán is hangsúlyozza a kármegelőzés fontosságát, felhívva a figyelmet az előrelátásra, az óvatosságra is, mivel tapasztalataik szerint a károk nagy része odafigyeléssel, felkészüléssel megelőzhető lenne. Vihar esetén javasolják a járművek fedett helyen történő tárolását, az ablakok zárva tartását. Mindemellett fontos az elektronikai berendezések védelme; érdemes túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról. Fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm