24 °C Budapest
Így hallgattatnák el a tanárokat: még felmondással sem szabadulnának

Így hallgattatnák el a tanárokat: még felmondással sem szabadulnának

2019. október 10. 09:04

Az egyik tankerület titoktartási nyilatkozatot íratna alá a pedagógusokkal, nem beszélhetnének sem a béreikről, sem más, a feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényről, adatról, információról: azokat titokként kell kezelniük, és harmadik személy számára nem hozzáférhetővé tenni.

Néhány héttel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata elindított egy kampányt, amelybe bekapcsolódva rengeteg pedagógus állt nyilvánosság elé, arcukat is vállalva, fotókon közzétéve az esetenként megalázóan alacsony nettó bérüket.

A Székesfehérvári Tankerületben már semmit nem bíznának a véletlenre, írta a Népszava: a titoktartási nyilatkozatot íratnának alá a tanárokkal, amely azután is érvényben maradna, hogy a munkaviszony megszűnt. Ettől pedig csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság "a titok" kiadására kötelez, ellenkező esetben fegyelmi eljárást indítanak.

A Székesfehérvári Tankerület nem az első: hasonló előírásokkal próbálkoztak nemrég a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban is. Ott az új munkaköri leírásban szabták volna meg, hogyan kell viselkedniük a tanároknak, azonban - lehetséges, hogy a sajtóvisszhang hatására - a centrum végül visszakozott.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmondta a nyilatkozattal kapcsolatban, hogy az ilyen fokú szigor jogsértő lehet: nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról (mint például a munkaerőhiány és az azzal járó anomáliák), hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Az érdekvédő szerint nem közalkalmazottaktól, hanem köztisztviselőktől lenne elvárható az, amire a székesfehérvári tanárokat köteleznék, de míg a köztisztviselőknek jár hallgatási díj, a pedagógusoknak szóló nyilatkozatban erről szó sincs.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

APSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária mindenkit óva int, hogy a nyilatkozatot aláírja: a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat. Valamint elmondta, hogy bár a nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség megszegése súlyos fegyelmi vétségnek minősül, amelynek esetén alkalmazhatóak a közalkalmazotti törvényben (Kjt.) meghatározott jogkövetkezmények is, a Kjt. fegyelmi felelősséggel kapcsolatos rendelkezéseit 2012. július 1-től hatályon kívül helyezték.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?