Háborúznak a magyar biztosítók: hol lesznek ők 10 év múlva?

Pénzcentrum
2017. március 2. 13:26

A bankok mellett a biztosítók működésére is jelentős hatással van a fintech cégek megjelenése. Egyesek szerint az új technológiák megjelenése egyenesen pénzt húz ki a biztosítók zsebéből, de olyan is van, aki szerint ez inkább a bevételük növekedését segíti elő. A legtöbben viszont amellett teszik le a voksukat, hogy költségcsökkenéssel jár majd a fintech cégek betörése a biztosítási piacra, azonban az kérdéses, hogy ezen milyen arányban osztoznak az ügyfelek és a szolgáltatók.

Háború van, a háború pedig úgy kezdődik, hogy információt szerzünk. A fintech cégek pedig a biztosítók előtt járnak sok szempontból

 - kezdte előadását Boros Péter, Quattrosoft Kft. műszaki igazgatója a Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján.

Ennek több oka is van a szakember szerint, a legfontosabb, hogy sokkal gyorsabban reagálnak a biztosítók, míg a kis fintech cégek szinte azonnali választ tudnak adni az emberek igényeire. Persze a technológia fejlődése más szempontból is jó az ügyfeleknek, mivel az értékesítés költségei szinte teljesen lefaragható, így a fintech cégek akár 15-20 százalékkal olcsóbb termékeket is kínálhatnak.

Mivel egyelőre nem széles körben elterjedtek a fintech megoldások, ezért a biztosítók digitalizálással akár meg is előzhetik azt, hogy a jövőben a mostani nagy biztosítók helyett más cégeket válasszunk. Németországban például már van olyan nagy bank, amely fintech cégeket szolgál ki, mivel saját ügyfeleket sokkal nehezebben szerez.

Mit mondanak erre a biztosítók?

Előfordulhat, hogy olyan helyről próbálkoznak betörni a piacra, amely sokkal kevésbé ellenőrizhet, amely hordoz magában kockázatokat

 - mondta Nagy Koppány, az MNB igazgatója.

A fintech cégek általában egy kisebb szeletet vágnak ki maguknak a biztosítási értékláncból

 - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divízióvezetője. Az új fintech cégek túlnyomó többsége viszont peer to peer, vagyis két felhasználó közötti tranzakcióra épít. Ezek viszont a biztosítók központi tevékenységét nem érintik. Emiatt viszont lehet, hogy a biztosítók profitjából elvesznek, de több mint valószínű, hogy hosszútávon szükség lesz a biztosítókra.

Csak az árral lehet ügyfeleket csábítani?

Az persze fontos kérdés, hogy vajon csak az ár számít, vagy egyéb kérdések is egy biztosítás megkötésekor. A biztosítók azonban inkább egy szolgáltatást adnak el, nemcsak egy terméket, emiatt pedig a biztosítók tudnak pluszt nyújtani a fintech cégek ajánlatához képest.

Az a nehéz a biztosításoknál, hogy a szolgáltatást később kapja meg az ügyfél, mint ahogy ezt kifizeti

 - mondta Nagy Koppány. Fontos ugyanis, hogy a biztosítótól milyen szolgáltatást kapunk például kárrendezéskor. Sokat számít ugyanis, hogy egy lakásbiztosításnál milyen hamar kapjuk meg a biztosítási összeget, amiből a lakáskárunkat kifizethetjük.

A mobilalkalmazások terén azonban van még hova fejlődni

 - mondta Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója. A mobilalkalmazások ugyanis könnyíthetik a kárbejelentést, a díjfizetést is. Németországban egyébként van olyan fintech cég, amely 40 százalékos visszatérítést is adhat az ügyfélnek, ha nincs kára. Persze ennek vannak kockázatai: emiatt az ügyfél lehet, hogy be sem jelenti a kárt, ami viszont sokba kerülhet neki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyik biztosításoknál jöhetnek a fintechek?

A konferencia résztvevőit megkérdezték arról is, hogyan nézhet ki a biztosítások és a tintech összefonódása 10 év múlva, illetve, melyik biztosításoknál törhet elő a digitalizáció.

Elsősorban a nagy munkaigényű biztosításoknál törhetnek be leginkább a fintech cégek

- mondta Boros Péter. Ez elsősorban ez a lakossági termékek körében jöhet el. Elsősorban a casco és kgfb díjakon faraghatnak a fintech megoldások, ezután pedig a vagyon és felelősségbiztosítások lehetnek a következő biztosítások, ahol a fintecheh faraghatnak a díjakból. Ez utóbbi elsősorban a lakásbiztosítások terén lehet jó.

Nagy Koppány szerint a kárbejelentési procedúrán lehet sokat megspórolni, így az ilyen megoldásokat kínáló fintech cégek lehetnek a nyertesei a digitalizációnak.

A mindennapi biztosítással kapcsolatos szolgáltatását nyújtó cégek léphetnek elő, ugyanis nemcsak a költségcsökkentés fontos az ügyfeleknek

- tette hozzá Sebestyén László.

Milyen hatása lesz ennek a biztosítási piacra?

A konferencia résztvevőinek nagy része szerint (46 százalék) a biztosítások költségcsökkentése lehet az eredménye a fintech cégek megjelenésének. Persze kérdés, hogy ez a csökkenés mekkora részben oszlik majd meg a szolgáltatók és az ügyfelek között. Sokan tették le a voksukat arra is (17 százalék), hogy a fintech cégek megjelenése egyenesen a szolgáltatók díjbevétel-növekedését hozza majd el hosszútávon.

Milyen szabályozások változhatnak?

A szabályozások változása is kérdéses lehet. A korábbi kiemelt befektetői információk (KIID), amelyek eredetileg 1 oldalasak voltak, mára gyakorlatilag egy füzetté nőttek. Ez viszont az ügyfelek döntését megnehezítik, sőt, akár el is tántoríthatják őket a biztosítás megkötésétől.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17