20 °C Budapest

Tízmilliókkal ment a bankba TBSZ-t nyitni, pedig nyugdíj előtt áll

2011. január 27. 13:02

A hosszú távú megtakarítást adómentességgel honoráló tartós befektetési számla (TBSZ) egy évvel ezelőtti létrehozása fontos befektetői igényre adott választ. A konstrukció első éve sikeresnek bizonyult: a Budapest Bank számításai szerint a háztartások betétekben és befektetési alapokban lévő vagyonának mintegy 4-5%-a került át a TBSZ-re. A bank 2 300 számlanyitással és közel 22 milliárd forintnyi vagyonnal zárta az első évet, és a TBSZ számlák átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. A januártól bevezetett személyi jövedelemadó-változásoknak illetve az öngondoskodás szerepének várható tudatosodása nyomán a pénzintézet a TBSZ iránti érdeklődés folyamatos növekedésére számít a jövőben.

Alig egy év alatt több mint 22 milliárd forint került a Budapest Bank által tavaly februárban elindított tartós befektetési számlákra. Mintegy 2 300 betéti vagy értékpapír alapú szerződést kötöttek a pénzintézetnél, ahol - a piaci trendeknek megfelelően - a vagyon kb. 5%-a került át a tartós befektetési számlákra. A TBSZ iránt egész évben folyamatos volt az érdeklődés, bár a többi adókedvezménnyel támogatott megtakarítási termékhez hasonlóan az év vége felé itt is tapasztalható volt egy nagyobb felfutás (a banknál lévő teljes TBSZ-en kezelt vagyon 35%-át ekkor helyezték a számlákra).

 

A Budapest Bank TBSZ állományának alakulása 2010-ben


A banknál eleinte a kifejezetten magas, több tízmillió forintos megtakarítással rendelkező ügyfelek nyitottak TBSZ-t, majd fokozatosan a kisebb, de több milliós megtakarítással rendelkező ügyfelek körében is egyre népszerűbbé vált a konstrukció. Az egyes számlákon elhelyezett megtakarítások átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. Hozzávetőlegesen felerészben betéti, felerészben értékpapír alapú TBSZ-t nyitottak az ügyfelek, és voltak, akik mindkét (betéti és értékpapír) számlát megnyitották. Akinek a kockázatvállalási hajlandósága alapvetően alacsony, jellemzően a TBSZ-en sem tér el ettől, ugyanakkor ezen számlák esetében a hosszabb időhorizontból adódóan jellemző, hogy az ügyfelek egy része az átlagosan valamelyest magasabb kockázati szintet enged meg magának.

Ugyanez a kockázatvállalási hajlandóság figyelhető meg a banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében is. A TBSZ egy évvel ezelőtti megjelenése jelentősen nem befolyásolta a NYESZ népszerűségét, bár az ügyfelek érdeklődésének fókuszában jelenleg egyértelműen a TBSZ áll. A banknál vezetett kétezer NYESZ-számlán elhelyezett vagyon elérte a 6,7 milliárd forintot. Mintegy 80%-ban azok érdeklődnek ezen konstrukció iránt, akik 10 éven belül nyugdíjba mennek, vagy már jelenleg is nyugdíjasok, de a fiatalabb korosztályban is egyre többen vannak, akik a rendszeres megtakarítás és öngondoskodás fontosságát felismerve, valamint a konstrukcióhoz tartozó állami támogatás előnyeit kihasználva veszik igénybe a NYESZ-t.


Fatér Gyula

"A háztartások 8 000 - 10 000 milliárd forint értékű, betétekben és befektetési alapokban található vagyonának körülbelül 4-5%-a került át egy év alatt TBSZ-re, ami igen sikeres kezdete az új megtakarítási formának, hiszen a hosszú távú megtakarítások ilyen mértékű felfutására a kamatadó bevezetése óta nem volt példa" - mondta el Fatér Gyula, Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja. "Idén a személyi jövedelemadó-változások és az öngondoskodás előtérbe kerülése nyomán a megtakarítási kedv további erősödésére, és ezzel együtt a TBSZ-en keresztül befektetett vagyon megtöbbszöröződésre számítunk. Ennek nyomán úgy véljük, hogy hosszabb távon a TBSZ-ek számának és vagyonának növekedése a lakosság megtakarítási hajlandóságának fokmérője lehet" - tette hozzá a szakember.

A bank tanácsadói gyakorlott és kezdő takarékoskodóknak egyaránt segítenek abban, hogy olyan megtakarítási formát válasszanak, amely tökéletesen illeszkedik az egyéni terveikhez és életcéljaikhoz. A különböző hosszú távú megtakarítási lehetőségek, mint a TBSZ, a NYESZ vagy az önkéntes nyugdíjpénztár kitűnően kiegészíthetik egymást akár adóoptimalizálás tekintetében, akár azért, mert e konstrukciók időhorizontja nem azonos és a részletszabályok is eltérőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarításban még nem jártas ügyfeleknek a pénzintézet a Lépésről-lépésre nevű szolgáltatását ajánlja, amely egy automatikus és rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító befektetési számla. Ezen az ügyfelek havi rendszerességgel, külön ügyintézés nélkül, kedvezményes tranzakciós díjjal helyezhetik el megtakarításaikat értékpapírokba a bank befektetési alapjain keresztül. A számlára utalt összeg automatikusan befektetésre kerül. A szolgáltatás rugalmas, hiszen a befektetés vagy megtakarítás időpontját, összegét és a befektetési alapot ki-ki igényei szerint, szabadon határozhatja meg.

A bank átlagosnál magasabb megtakarítással rendelkező prémiumbanki és privátbanki (Money+) ügyfeleit a fentieken túl személyes tanácsadással, befektetési konzultációval is segíti a hosszú távú megtakarítási stratégia kialakításában.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?