22 °C Budapest

Tízmilliókkal ment a bankba TBSZ-t nyitni, pedig nyugdíj előtt áll

2011. január 27. 13:02

A hosszú távú megtakarítást adómentességgel honoráló tartós befektetési számla (TBSZ) egy évvel ezelőtti létrehozása fontos befektetői igényre adott választ. A konstrukció első éve sikeresnek bizonyult: a Budapest Bank számításai szerint a háztartások betétekben és befektetési alapokban lévő vagyonának mintegy 4-5%-a került át a TBSZ-re. A bank 2 300 számlanyitással és közel 22 milliárd forintnyi vagyonnal zárta az első évet, és a TBSZ számlák átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. A januártól bevezetett személyi jövedelemadó-változásoknak illetve az öngondoskodás szerepének várható tudatosodása nyomán a pénzintézet a TBSZ iránti érdeklődés folyamatos növekedésére számít a jövőben.

Alig egy év alatt több mint 22 milliárd forint került a Budapest Bank által tavaly februárban elindított tartós befektetési számlákra. Mintegy 2 300 betéti vagy értékpapír alapú szerződést kötöttek a pénzintézetnél, ahol - a piaci trendeknek megfelelően - a vagyon kb. 5%-a került át a tartós befektetési számlákra. A TBSZ iránt egész évben folyamatos volt az érdeklődés, bár a többi adókedvezménnyel támogatott megtakarítási termékhez hasonlóan az év vége felé itt is tapasztalható volt egy nagyobb felfutás (a banknál lévő teljes TBSZ-en kezelt vagyon 35%-át ekkor helyezték a számlákra).

 

A Budapest Bank TBSZ állományának alakulása 2010-ben


A banknál eleinte a kifejezetten magas, több tízmillió forintos megtakarítással rendelkező ügyfelek nyitottak TBSZ-t, majd fokozatosan a kisebb, de több milliós megtakarítással rendelkező ügyfelek körében is egyre népszerűbbé vált a konstrukció. Az egyes számlákon elhelyezett megtakarítások átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. Hozzávetőlegesen felerészben betéti, felerészben értékpapír alapú TBSZ-t nyitottak az ügyfelek, és voltak, akik mindkét (betéti és értékpapír) számlát megnyitották. Akinek a kockázatvállalási hajlandósága alapvetően alacsony, jellemzően a TBSZ-en sem tér el ettől, ugyanakkor ezen számlák esetében a hosszabb időhorizontból adódóan jellemző, hogy az ügyfelek egy része az átlagosan valamelyest magasabb kockázati szintet enged meg magának.

Ugyanez a kockázatvállalási hajlandóság figyelhető meg a banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében is. A TBSZ egy évvel ezelőtti megjelenése jelentősen nem befolyásolta a NYESZ népszerűségét, bár az ügyfelek érdeklődésének fókuszában jelenleg egyértelműen a TBSZ áll. A banknál vezetett kétezer NYESZ-számlán elhelyezett vagyon elérte a 6,7 milliárd forintot. Mintegy 80%-ban azok érdeklődnek ezen konstrukció iránt, akik 10 éven belül nyugdíjba mennek, vagy már jelenleg is nyugdíjasok, de a fiatalabb korosztályban is egyre többen vannak, akik a rendszeres megtakarítás és öngondoskodás fontosságát felismerve, valamint a konstrukcióhoz tartozó állami támogatás előnyeit kihasználva veszik igénybe a NYESZ-t.


Fatér Gyula

"A háztartások 8 000 - 10 000 milliárd forint értékű, betétekben és befektetési alapokban található vagyonának körülbelül 4-5%-a került át egy év alatt TBSZ-re, ami igen sikeres kezdete az új megtakarítási formának, hiszen a hosszú távú megtakarítások ilyen mértékű felfutására a kamatadó bevezetése óta nem volt példa" - mondta el Fatér Gyula, Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja. "Idén a személyi jövedelemadó-változások és az öngondoskodás előtérbe kerülése nyomán a megtakarítási kedv további erősödésére, és ezzel együtt a TBSZ-en keresztül befektetett vagyon megtöbbszöröződésre számítunk. Ennek nyomán úgy véljük, hogy hosszabb távon a TBSZ-ek számának és vagyonának növekedése a lakosság megtakarítási hajlandóságának fokmérője lehet" - tette hozzá a szakember.

A bank tanácsadói gyakorlott és kezdő takarékoskodóknak egyaránt segítenek abban, hogy olyan megtakarítási formát válasszanak, amely tökéletesen illeszkedik az egyéni terveikhez és életcéljaikhoz. A különböző hosszú távú megtakarítási lehetőségek, mint a TBSZ, a NYESZ vagy az önkéntes nyugdíjpénztár kitűnően kiegészíthetik egymást akár adóoptimalizálás tekintetében, akár azért, mert e konstrukciók időhorizontja nem azonos és a részletszabályok is eltérőek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megtakarításban még nem jártas ügyfeleknek a pénzintézet a Lépésről-lépésre nevű szolgáltatását ajánlja, amely egy automatikus és rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító befektetési számla. Ezen az ügyfelek havi rendszerességgel, külön ügyintézés nélkül, kedvezményes tranzakciós díjjal helyezhetik el megtakarításaikat értékpapírokba a bank befektetési alapjain keresztül. A számlára utalt összeg automatikusan befektetésre kerül. A szolgáltatás rugalmas, hiszen a befektetés vagy megtakarítás időpontját, összegét és a befektetési alapot ki-ki igényei szerint, szabadon határozhatja meg.

A bank átlagosnál magasabb megtakarítással rendelkező prémiumbanki és privátbanki (Money+) ügyfeleit a fentieken túl személyes tanácsadással, befektetési konzultációval is segíti a hosszú távú megtakarítási stratégia kialakításában.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?