21 °C Budapest

Tízmilliókkal ment a bankba TBSZ-t nyitni, pedig nyugdíj előtt áll

2011. január 27. 13:02

A hosszú távú megtakarítást adómentességgel honoráló tartós befektetési számla (TBSZ) egy évvel ezelőtti létrehozása fontos befektetői igényre adott választ. A konstrukció első éve sikeresnek bizonyult: a Budapest Bank számításai szerint a háztartások betétekben és befektetési alapokban lévő vagyonának mintegy 4-5%-a került át a TBSZ-re. A bank 2 300 számlanyitással és közel 22 milliárd forintnyi vagyonnal zárta az első évet, és a TBSZ számlák átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. A januártól bevezetett személyi jövedelemadó-változásoknak illetve az öngondoskodás szerepének várható tudatosodása nyomán a pénzintézet a TBSZ iránti érdeklődés folyamatos növekedésére számít a jövőben.

Alig egy év alatt több mint 22 milliárd forint került a Budapest Bank által tavaly februárban elindított tartós befektetési számlákra. Mintegy 2 300 betéti vagy értékpapír alapú szerződést kötöttek a pénzintézetnél, ahol - a piaci trendeknek megfelelően - a vagyon kb. 5%-a került át a tartós befektetési számlákra. A TBSZ iránt egész évben folyamatos volt az érdeklődés, bár a többi adókedvezménnyel támogatott megtakarítási termékhez hasonlóan az év vége felé itt is tapasztalható volt egy nagyobb felfutás (a banknál lévő teljes TBSZ-en kezelt vagyon 35%-át ekkor helyezték a számlákra).

 

A Budapest Bank TBSZ állományának alakulása 2010-ben


A banknál eleinte a kifejezetten magas, több tízmillió forintos megtakarítással rendelkező ügyfelek nyitottak TBSZ-t, majd fokozatosan a kisebb, de több milliós megtakarítással rendelkező ügyfelek körében is egyre népszerűbbé vált a konstrukció. Az egyes számlákon elhelyezett megtakarítások átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. Hozzávetőlegesen felerészben betéti, felerészben értékpapír alapú TBSZ-t nyitottak az ügyfelek, és voltak, akik mindkét (betéti és értékpapír) számlát megnyitották. Akinek a kockázatvállalási hajlandósága alapvetően alacsony, jellemzően a TBSZ-en sem tér el ettől, ugyanakkor ezen számlák esetében a hosszabb időhorizontból adódóan jellemző, hogy az ügyfelek egy része az átlagosan valamelyest magasabb kockázati szintet enged meg magának.

Ugyanez a kockázatvállalási hajlandóság figyelhető meg a banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében is. A TBSZ egy évvel ezelőtti megjelenése jelentősen nem befolyásolta a NYESZ népszerűségét, bár az ügyfelek érdeklődésének fókuszában jelenleg egyértelműen a TBSZ áll. A banknál vezetett kétezer NYESZ-számlán elhelyezett vagyon elérte a 6,7 milliárd forintot. Mintegy 80%-ban azok érdeklődnek ezen konstrukció iránt, akik 10 éven belül nyugdíjba mennek, vagy már jelenleg is nyugdíjasok, de a fiatalabb korosztályban is egyre többen vannak, akik a rendszeres megtakarítás és öngondoskodás fontosságát felismerve, valamint a konstrukcióhoz tartozó állami támogatás előnyeit kihasználva veszik igénybe a NYESZ-t.


Fatér Gyula

"A háztartások 8 000 - 10 000 milliárd forint értékű, betétekben és befektetési alapokban található vagyonának körülbelül 4-5%-a került át egy év alatt TBSZ-re, ami igen sikeres kezdete az új megtakarítási formának, hiszen a hosszú távú megtakarítások ilyen mértékű felfutására a kamatadó bevezetése óta nem volt példa" - mondta el Fatér Gyula, Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja. "Idén a személyi jövedelemadó-változások és az öngondoskodás előtérbe kerülése nyomán a megtakarítási kedv további erősödésére, és ezzel együtt a TBSZ-en keresztül befektetett vagyon megtöbbszöröződésre számítunk. Ennek nyomán úgy véljük, hogy hosszabb távon a TBSZ-ek számának és vagyonának növekedése a lakosság megtakarítási hajlandóságának fokmérője lehet" - tette hozzá a szakember.

A bank tanácsadói gyakorlott és kezdő takarékoskodóknak egyaránt segítenek abban, hogy olyan megtakarítási formát válasszanak, amely tökéletesen illeszkedik az egyéni terveikhez és életcéljaikhoz. A különböző hosszú távú megtakarítási lehetőségek, mint a TBSZ, a NYESZ vagy az önkéntes nyugdíjpénztár kitűnően kiegészíthetik egymást akár adóoptimalizálás tekintetében, akár azért, mert e konstrukciók időhorizontja nem azonos és a részletszabályok is eltérőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarításban még nem jártas ügyfeleknek a pénzintézet a Lépésről-lépésre nevű szolgáltatását ajánlja, amely egy automatikus és rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító befektetési számla. Ezen az ügyfelek havi rendszerességgel, külön ügyintézés nélkül, kedvezményes tranzakciós díjjal helyezhetik el megtakarításaikat értékpapírokba a bank befektetési alapjain keresztül. A számlára utalt összeg automatikusan befektetésre kerül. A szolgáltatás rugalmas, hiszen a befektetés vagy megtakarítás időpontját, összegét és a befektetési alapot ki-ki igényei szerint, szabadon határozhatja meg.

A bank átlagosnál magasabb megtakarítással rendelkező prémiumbanki és privátbanki (Money+) ügyfeleit a fentieken túl személyes tanácsadással, befektetési konzultációval is segíti a hosszú távú megtakarítási stratégia kialakításában.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm