A Vienna Insurance Group belép a török biztosítási piacra

Pénzcentrum
2007. március 23. 09:45

A Vienna Insurance Group belép a török biztosítási piacra. A TBIH Financial Services Group N.V. (TBIH), amelyben a Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group többségi tulajdonos, egy 81,5 mill. dolláros (kb. 62 mill. euro) vételi szerződést írt alá az eddig többségi tulajdonos török Dogan Sirketler Grubu Holding A.S. (Dogan) céggel, a Ray Sigorta A.S. 58,2 %-nak megszerzésére. A Dogan - Törökországban az egyik legnagyobb ipari csoport - továbbra is megtartja a Ray Sigorta A.S. cégbeli részesedésének 20%-t. A maradék részvény pedig szórványtulajdon.

"Ezzel a tranzakcióval a Vienna Insurance Group az első osztrák biztosítási konszern, mely Törökországban tevékenykedik. Ez az ország 70 millió feletti lakosával a közép-, kelet-európai régió legnagyobb és legtöbbet ígérő piacai közé tartozik és az elmúlt években egy dinamikus gazdasági fejlődést mutatott fel." - vélekedik Dr. Günter Geyer, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója. " "A piacon erős jelenléttel bíró Ray Sigorta vállalaton keresztül részesülhetünk az ország erős biztosításpiaci növekedéséből, hisz Törökország egy olyan ország, ahol a biztosítások tekintetében még kiaknázatlan a piac.

A továbbiakban a TBIH egy nyilvános, 30,5 mill. dolláros (kb. 23 mill. euró) vételi ajánlatot tesz a Ray Sigorta A.S. 22%-nyi szórványtulajdonban lévő részvényeinek átvételére. Ehhez tartozik egy a Ray Sigorta A.S. törzstőkéjének 30 mill. dollárra történő emeléséről szóló megállapodás.

A tranzakció a szükséges előkészületek, valamint a hatósági engedélyek megszerzésének kitételével lezárult.

A Ray Sigorta A.S. egy tőzsdén jegyzett, török biztosítótársaság isztambuli székhellyel, amely 220 munkatársat foglalkoztat. Az 1958-ban alapított cég a nem-élet területen - súlyozottan a gépjárműbiztosítások területén - tevékenykedik, és a 2006-os üzleti évben az előzetes számok alapján 180 mill. dollár (kb. 136 mill. euro) díjbevételt ért el. Ez az előző évhez képest mintegy 30%-os növekedésnek felel meg.

5 területi igazgatóságával és kb. 530 képviselőből álló hálózatával a Ray Sigorta az egész országra kiterjedő, jól kiépített értékesítési struktúrával rendelkezik.

A török biztosítási piac

A török biztosítási piac 2006-ban az előzetes adatok alapján 6,6 mrd. dollar (5 mrd. Euro) díjbevételt könyvelhetett el, és ez 13%-os növekedést jelent. Törökország díjbevétele (a GDP %-ban) 1,6%, szemben az érettebb nyugat-európai piacok 8,6%-val, így Törökországnak még sok időre lesz szüksége a felzárkózáshoz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19