7 °C Budapest
Young woman learning how to drive a car. About 20 years old, Caucasian female.

Luxus lett a jogosítvány 2023-ra: horror pénzbe kerül, mire volán mögé ülhet valaki

2023. május 15. 08:32

Átlagosan 305 ezer forintba kerülhet egy B kategóriás jogosítvány, de ez az összeg sokszor bőven meghaladhatja az 500 ezer forintot is. Az árak miatt pedig sokan igénybe veszik az állami támogatást, és annak segítségével leteszik az elméleti vizsgát, de utána nem folytatják a tanulást – számolt be a 24.hu.

2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány megszerzése a KSH legfrissebb adatai szerint, ami jelentős áremelkedést mutat még 2 éves viszonylatban is: 2020 végén 216 300 forint volt az átlag. Ráadásul azt nem tudhatjuk előre, hogy pontosan mennyi is lesz a végösszeg, hiszen sokszor akár a félmillió forintot is meghaladhatja az összköltség.

Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke szerint pedig nem ritka, hogy akár 500 ezer forintnál is többet kelljen költeniük a tanulóknak, mire megszerzik a B kategóriás jogosítványukat. Elméletben ugyanis 29 óra szükséges ahhoz, hogy elmehessenek vizsgázni, de gyakorlatban ez inkább 50-60 óra, ami több mint 100 ezer forinttal megdobja a költségeket. Ráadásul, ha megbukik valaki, akkor az újabb 50-100 ezer forintos költség. Ez pedig még egy optimista becslés, hiszen könnyen 10 ezer forint fölött lehet az oktatók órabére.

Az áremelkedés miatt a tavalyi év ezen időszakhoz viszonyítva körülbelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható a tanulók számában

– emelte ki Jovánovics. Értelemszerűen pedig a szakoktatókat is rosszul érinti a kiesés, akiknek ráadásul a kiadásaik is jócskán megnőttek az elmúlt egy évben: nőttek a szervízdíjak, módosult a kata és az üzemanyagárak is az egekbe szöktek. Ráadásul az áraikon nem tudnak csökkenteni és ezzel több diákot vállalni, hiszen nem érné meg nekik ilyen kiadások mellett.

Jovánkovics elmondta, hogy a fiatalok a tapasztalatai alapján minél hamarabb szeretnének jogosítványt, amivel párhuzamosan egy új trend is megjelent a piacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Legfrissebb tapasztalataink alapján a 20 év alatti tanulók szülei megfinanszírozzák az elméleti képzés díját és a vizsga díját, tekintettel arra, hogy állami támogatással visszaigényelhetnek 25 ezer forintot. Az elméleti vizsga után viszont nem minden szülőnek van lehetősége kifizetni a gyakorlati képzést, így a tanulók élnek a jogszabály adta lehetőséggel, amelynek értelmében 2 év áll rendelkezésére, hogy a gyakorlati képzést elvégezzék és ezt követően a vizsgát letegyék

– emelte ki a szakember, rámutatva arra, hogy ez alapvetően gondot okot az autósiskoláknak, hiszen nem keletkezik bevétel az ilyen utat választó diákokból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm