15 °C Budapest
Taxi car on the street at night

Kemény világ jött a pesti taxisokra: ezzel kell szembenézniük a tarifaemelés után

2022. június 2. 09:16

Május 9-től ismét emelkedtek a taxik tarifái Budapesten. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: minden drágulás után tapasztalható visszaesés az utasok számában, ám a trend rövid idő alatt vissza szokott állni a megszokottra.

Súlyosan érintette a koronavírus-járvány a taxis cégeket is: Metál Zoltán az Inforádióban azt mondta, hogy Budapesten a 2019-es 7 ezerről 5 ezer főre csökkent a sofőrök száma, és még mindig nem tapasztalható a visszavándorlás: ma körülbelül 5100 taxis rója a főváros útjait. A létszámemelkedés mindenesetre ha lassan is, de újra elindult, a pandémia alatt másba fogó, most visszatérő taxisok éppen az adminisztratív dolgaikat intézik, így hamarosan elkezdhet újra nőni a sofőrök száma.

A tarifaemelésről Metál azt mondta: minden emeléskor tapasztalható egy körülbelül 10-15 százalékos visszaesés az utasok számában, ám ez rövid időn belül vissza szokott állni az áremelés előtti értékre. Május 9-től az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj 100 forintra nőtt. A fuvarok csökkenése ráadásul társaságonként változó, olyan is előfordul, hogy egy adott cég semmit nem is érez belőle.

Az interjúban szóba kerültek a magas tagdíjak is, melyeket a sofőrök egyre inkább sokallnak. Ezzel kapcsolatban Metál Zoltán azt mondta, hogy miután már egy ideje a minimálisra csökkent az utcai leintések száma, a taxisok jó része valamilyen fuvarszervező céggel van kapcsolatban, akik vagy állandó díjat kérnek, vagy jutalékot a fuvarok után, így munka is több van a taxisoknak, ha ilyennel szerződnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?