25 °C Budapest
A car traveling on a highway or motorway. The road is the North Circular in London.

Ketyeg az óra: fontos határidőre figyelmesztetnek, 2,8 millió autós érintett

2022. január 26. 17:36

2,8 millió éves autópálya-matrica jár le január 31-én, ez a nap a mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő. Már online is válthatunk új matricát.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint 2022. január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le. Sokan hagyják az utolsó pillanatra az új évi éves úthasználati jogosultságuk megvásárlását, január utolsó két napján rendre 200 ezer körül van az éves országos és megyei matricavásárlások száma. Január 31-én jár le a mentességek és kedvezmények igénybe vételéhez kapcsolódó bejelentési határidő is.

Mostanáig megközelíti az egymilliót a 2022-es évre érvényes éves országos és megyei autópályamatrica-vásárlások száma. Eddig nagyjából 300 ezer darab éves országos és több mint 700 ezer darab megyei vignetta talált gazdára, mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója, aki hozzátette:

Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre értékesített éves vignettamennyiség 65 százalékát még nem vették meg a közlekedők. Így azoknak, akik rendszeresen az éves úthasználati jogosultságokkal közlekednek, már csak néhány napjuk van az idei évi e-matricájuk beszerzésére.

A 2021-re megváltott éves országos és megyei matricák csak 2022. január 31-ig használhatóak.
Bár a 2022-es évre elkelt éves országos és megyei matricák száma bő 10 százalékkal meghaladja a tavalyi ugyanilyen adatot, a járványhelyzet ellenére növekvő e-matrica vásárlási kedvre tekintettel idén is nagyjából 200 ezer e-matrica vásárlásra számít a NÚSZ Zrt. a hónap utolsó két napjára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mentesség például olyan járművekre vonatkozik, mint a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.
A kedvezmény pedig a nagycsaládosokat és a mozgáskorlátozottakat érinti, ők a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot. A részleges díjmentességhez kapcsolódóan a január 31-i határidő a nagycsaládosokat érinti, míg a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, mert az ő jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg.

Autópálya-matrica vásárlásához a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. most is – mint mindig – a saját, mobiltelefonra is optimalizált weboldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?