5 °C Budapest

Tényleg ezért van annyi baleset a magyar autópályákon?

2015. július 27. 18:03

A jobbra tartási kötelezettség elmulasztása nemcsak szabálytalan, hanem balesetveszélyes is - hívta fel az autósok figyelmét az InfoRádió Aréna című műsorában Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a múlt héten jelentette be, hogy az M7-es autópályán táblákkal emlékezteti az autósokat a jobbra tartási kötelezettségre.

A KRESZ szerint azon az úttesten, ahol az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van, ott a folyamatos közlekedésre szinte mindig a külső, a jobb szélső sávot kell használni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta, a jobbra tartási kötelezettség elmulasztása nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes is.

Hiszen arra kényszerítik a gyorsabban haladókat, hogy vagy szabálytalanul jobbról előzzék meg a szintén szabálytalanul középen haladókat, ez sem jó, vagy pedig arra, hogy a harmadik, legbelső forgalmi sávban előzzenek, ez meg azért nem jó, mert ott általában még gyorsabban jön valaki, és ebből vannak forgalmi konfliktusok. Összességében tehát ez egy rendkívül veszélyes dolog, kevésbé fontos az, hogy szabálytalan, a nagyobb baj az, hogy nem biztonságos, kifejezetten balesetveszélyes

- hangsúlyozta Óberling József.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a megengedett sebességhatárt túllépő külföldi rendszámú autók tulajdonosainak is csekket küldenek a lakóhelyükre.

Hatályba lépett az az uniós irányelv, és a tagállamok ezt már alkalmazzák is, hogy a járműnyilvántartásban szereplő üzembentartói adatokat automatikusan megkapjuk. Függetlenül attól tehát, hogy a gépkocsit Németországban, Ausztriában, Szlovákiában vagy Lengyelországban helyezték forgalomba, és ilyen vagy olyan rendszám van rajta, az üzembentartója ugyanúgy megkapja a csekket, ahogy a magyar

- közölte Óberling József ezredes.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzátette, aki nem fizeti ki a bírságot, az bekerül a magyar rendőrség adatbázisába, és a következő Magyarországra utazáskor a hatóság az autó közlekedését hátráltatja a forgalomban a bírság kifizetéséig.

Óberling József elmondta:

már van olyan magyar állampolgár, aki más országból kapott büntetést. A tagállamok maguk határozzák meg a bírságok mértékét, ezek a magyaréhoz hasonlók, ennél kisebb összegekről nem beszélhetünk. 72 euró körül van a határ, amit egy állam nekiáll behajtani, mert úgy számolják, hogy ennek költségei különben térülnek meg. Magyarországon ilyen számítás nincs, ha kiszabtak egy bírságot, az állam törekszik is azt behajtani.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?