20 °C Budapest
Airplane parked at gate at sunset at Seoul Incheon International Airport, South Korea

Elképesztő égi háború zajlik körülöttünk: óriási veszélyben vannak a WizzAir, Ryanair gépei is

2024. április 24. 08:57

Rengeteg repülőjáratot érintettek orosz eredetűnek vélt bizonyos elektronikus zavarások, amelyek veszélyeztették a légi biztonságot a műholdas navigációs rendszerek használhatatlanná válása által - tudósított a The Sun.

Az elmúlt időszakban több ezer repülőjárat került veszélybe feltételezett orosz elektronikus zavarások miatt, amelyek a légiközlekedési források szerint komoly fenyegetést jelentenek a légi biztonságra. Ezek az akciók a műholdas navigációs rendszereket tesznek használhatatlanná, ami miatt a repülőgépek nem képesek pontosan meghatározni pozíciójukat, és hamis adatok alapján kényszerülhetnek manőverezésre.

A Ryanair és a Wizz Air járatai voltak leginkább érintettek az ügyben, előbbi 2 309, utóbbi 1 368 járatot jelentett műholdas navigációs problémák miatt. További érintettek között szerepelnek a British Airways, Jet2, EasyJet és TUI járatai is. Az incidensek hátterében álló zavarásokat az oroszoknak tulajdonítják.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) támadásnak minősítette ezeket a tevékenységeket és csúcstalálkozót hívott össze a globális légitársaságok képviselőivel a fenyegetés kezelése érdekében. A GPSJAM.org kutatóival együttműködve végzett elemzés rámutatott arra, hogy bizonyos területeken - mint például a Balti-tengeren - jelentős számú repülőgép jelentett alacsony navigációs pontosságot.

A védelmi tisztviselők szerint Oroszország régóta alkalmazza ezt a technikát zaklatás céljából különösen NATO-határ menti területeken és olyan helyeken, mint Kalinyingrád. A zavarás hatása nem csak Európára korlátozódik; Ukrajnában is zajlik hasonló tevékenység.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem