A 2023-asnál jelentősen alacsonyabbak az idei húsvéti szezonban az ünnepi asztal legkeresettebb, legkedveltebb termékeinek árai.
A magyar családok jócskán tudnak pazarolni, ha ételkidobásról van szó. Kevesen realizálják ugyanakkor, hogy ilyenkor gyakorlatilag nyíltszíni pénzégetést folytatnak saját tárcájuk kárára. Éppen ezért kulcsfontosságú olyan praktikák elsajátítási, melyek az életek helyes tárolásárára tanítják meg az embereket. Ezek közül mutatunk most 5 tippet, amivel megelőzhetjük a legtöbb gyümölcs, zöldség, tejföl, joghurt, egyéb tejtermék, valamint a kenyér kukában landolását is.
A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki a kukába évente. Az élelmiszerhulladékok több mint fele ráadásul a háztartásokból kerül ki. Ez pedig azon túl, hogy rendkívül pazarló, igazán pénzégető magatartás is. Hiszen az az étel, ami majdan a kukába végzi, gyakorlatilag kidobott forintbankók az ablakon.
És hát ki akarná szándékosan a szemét dobni a pénzét? Persze, hogy senki! Éppen ezért mutatunk most 5 tárolási tippet, hogy az egyes élelmiszereket hosszabb ideig el tudjuk tartani, így azok nem romlanak meg idő előtt.
Szószhalál
Eszméletlenül frusztráló érzés, mikor a hűtőben még látjuk, hogy van tejföl, majonéz, ketchup, joghurt ám amikor értük nyúlunk, konstatáljuk, hogy a megbontott dobozokban lévő szószok bizony penészedni kezdtek vagy egyszerűen csak büdösek. Ekkor jöhet a kuka!
Ezt azonban könnyedén megelőzhetjük úgy, hogy az első használat után, bármilyen szószról, krémről legyen is szó, a maradékot egy kisebb, zárható tárolóba helyezzük. A kevesebb levegőnek hála, a bontott termékünk kevesebb baktériumnak lesz kitéve, így tovább eláll. A trükk tehát az, hogy ne sajnáljunk felszerelkezni zárható, műanyag tárolókkal, hamar behozzák az árukat a nem kidobott, hanem elfogyasztott termékeken.
Kenyérhűtés
Sokan élnek már most is ezzel a praktikával, de aki nem, és sorra azt tapasztalja, hogy a kenyere bepenészedik, avas ízű lesz, az kezdje el hűtőben tárolni a kenyerét. Főleg a nyári hónapokban! A kenyeret érdemes szeletekre vágva hűteni, akár fagyasztani is. A lényeg, hogy a kiengedésüket követően egyből használjunk kenyérpirítót. Az ilyen kenyerek is tökéletesek lesznek szendvicsekhez, pirítósnak, arról nem is beszélve, hogy mennyire könnyű lesz majd őket vajazni!
Tejterméket csak így
Fontos, hogy bármilyen termékről is legyen szó azt természetesen csak hűtve tároljuk. Na de az sem mindegy, hogy a hűtőben pontosan hol. A tejtermékeket ugyanis érdemes a hűtők belső polcain tárolni, közelebb a hűtő hátuljához. Itt van ugyanis a leghűvösebb. Már ha nincs nagyon alacsony fokozatra véve a hűtőnk (mert akkor sehol sincs hideg a hűtőben!!!)! Plusz tippként érdemes azt is megfogadni, hogy ha valamilyen friss tejterméket vagy friss húst tárolunk a hűtőben, abban ne legyen 4 foknál magasabb a hőmérséklet.
Ajtóba például azért ne tartsunk tejterméket, mert a gyakori ajtónyitásnak köszönhetően ott ingadozik leginkább a hőmérséklet, ott érheti a friss tejtermékünket a legtöbb meleg hőhatás. Törekedjünk tehát arra, hogy a tejtermékeket beljebb és lent tartsuk, ezzel is elősegítve, hogy azok ne romoljanak meg.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hűtési kisokos
Az biztos, hogy a hűtés a legtöbb élelmiszer esetében hosszabb élethosszt szavatol, de nem mindent lehet hűteni. A gyümölcsök és zöldségek általában jól kezelik a hideget, jól tarthatók a hűtőben, ám ez például a trópusi gyümölcsökre nem feltétlenül igaz. A banán hidegben például sejtkárosodást szenved, bőrbarnító kemikáliákat szabadít fel magában, az avokádó pedig nem érik meg, ha azt 7 fok alatt tárolja az ember, ráadásul a citrusféléken is barna foltos bőr alakulhat ki, ha rosszul hűtve tároljuk őket.
Ezeket a gyümölcsöket, valamint a tököt, paradicsomot, uborkát, dinnyét, paprikát és az ananászt is legjobb ha 10 fokos hőmérséklet felett tároljuk, valamilyen nem hűtött, de hűvös helyen. Ugyanígy a burgonyát is. De persze a legtöbb zöldség még így is jobban fog működni a hűtőben, például a saláták, répák, káposzták és a többi. Tanuljuk ezt meg, és akkor kevesebb zöldség, gyümölcs fog esztétikai hiba vagy romlás miatt a kukában landolni.
Mentsd a fűszereidet
Érdemes megtanulni, hogy a fűszereket semmi esetre se tegyük hűtőbe. Azok, valamint a szárított gyógynövények ugyanis jobban megőrzik az ízüket ha egy szekrényben, sötét, hűvös helyen tároljuk őket. A hűtő általában rontja ezen élelmiszerek ízét. Vásárlás, illetve a csomag felbontása után ráadásul érdemes őket légmentesen zárható tárolókba áthelyezni.
Amikor pedig a használatra alkalmas kisebb tárolókból kifogyunk, akkor a zártakból után tudunk pótolni éppen akkora mennyiségben, aminek nem fog elillanni az aromája, mert egyszerűen nem lesz rá ideje. Nem kell tehát többé egész csomagnyi mustármagot, majoránnát vagy kakukkfüvet kidobni, ezek ugyanis nem is túl olcsó fűszerek.
Hallottál már a "6-tól 1-ig" módszerről? Az élelmiszerboltok ellensége: őrült sokat spórolhatsz vele
A séf korábban sokat költött élelmiszerekre, de ez a módszer jelentős változást hozott az életében.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Így vásárolj 50 százalékkal olcsóbban az ALDI-ban: itt az ételpazarlás vége
Az ALDI Magyarország kiterjesztette élelmiszermentési programját.
- Jelentősen átalakítja a szülészeteket a kormány - a nap hírei
- Telt ház előtt játszik a magyar fociválogatott pénteken
- Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között
- Az eddigi külügyminiszter alakít kormányt Bulgáriában
- Váratlan előnyét találták meg a Covid-oltásoknak
- IPC: Gázában éhínség szintű az élelmiszerhiány