2020. október 20. kedd Vendel

Tej, kenyér, tejföl: fogadjunk, eddig te is rosszul tároltad, tönkre is mentek


A magyar családok jócskán tudnak pazarolni, ha ételkidobásról van szó. Kevesen realizálják ugyanakkor, hogy ilyenkor gyakorlatilag nyíltszíni pénzégetést folytatnak saját tárcájuk kárára. Éppen ezért kulcsfontosságú olyan praktikák elsajátítási, melyek az életek helyes tárolásárára tanítják meg az embereket. Ezek közül mutatunk most 5 tippet, amivel megelőzhetjük a legtöbb gyümölcs, zöldség, tejföl, joghurt, egyéb tejtermék, valamint a kenyér kukában landolását is.

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki a kukába évente. Az élelmiszerhulladékok több mint fele ráadásul a háztartásokból kerül ki. Ez pedig azon túl, hogy rendkívül pazarló, igazán pénzégető magatartás is. Hiszen az az étel, ami majdan a kukába végzi, gyakorlatilag kidobott forintbankók az ablakon. 

És hát ki akarná szándékosan a szemét dobni a pénzét? Persze, hogy senki! Éppen ezért mutatunk most 5 tárolási tippet, hogy az egyes élelmiszereket hosszabb ideig el tudjuk tartani, így azok nem romlanak meg idő előtt.

Szószhalál

Eszméletlenül frusztráló érzés, mikor a hűtőben még látjuk, hogy van tejföl, majonéz, ketchup, joghurt ám amikor értük nyúlunk, konstatáljuk, hogy a megbontott dobozokban lévő szószok bizony penészedni kezdtek vagy egyszerűen csak büdösek. Ekkor jöhet a kuka!

Ezt azonban könnyedén megelőzhetjük úgy, hogy az első használat után, bármilyen szószról, krémről legyen is szó, a maradékot egy kisebb, zárható tárolóba helyezzük. A kevesebb levegőnek hála, a bontott termékünk kevesebb baktériumnak lesz kitéve, így tovább eláll. A trükk tehát az, hogy ne sajnáljunk felszerelkezni zárható, műanyag tárolókkal, hamar behozzák az árukat a nem kidobott, hanem elfogyasztott termékeken. 

Kenyérhűtés

Sokan élnek már most is ezzel a praktikával, de aki nem, és sorra azt tapasztalja, hogy a kenyere bepenészedik, avas ízű lesz, az kezdje el hűtőben tárolni a kenyerét. Főleg a nyári hónapokban! A kenyeret érdemes szeletekre vágva hűteni, akár fagyasztani is. A lényeg, hogy a kiengedésüket követően egyből használjunk kenyérpirítót. Az ilyen kenyerek is tökéletesek lesznek szendvicsekhez, pirítósnak, arról nem is beszélve, hogy mennyire könnyű lesz majd őket vajazni!

Tejterméket csak így

Fontos, hogy bármilyen termékről is legyen szó azt természetesen csak hűtve tároljuk. Na de az sem mindegy, hogy a hűtőben pontosan hol. A tejtermékeket ugyanis érdemes a hűtők belső polcain tárolni, közelebb a hűtő hátuljához. Itt van ugyanis a leghűvösebb. Már ha nincs nagyon alacsony fokozatra véve a hűtőnk (mert akkor sehol sincs hideg a hűtőben!!!)! Plusz tippként érdemes azt is megfogadni, hogy ha valamilyen friss tejterméket vagy friss húst tárolunk a hűtőben, abban ne legyen 4 foknál magasabb a hőmérséklet. 

Ajtóba például azért ne tartsunk tejterméket, mert a gyakori ajtónyitásnak köszönhetően ott ingadozik leginkább a hőmérséklet, ott érheti a friss tejtermékünket a legtöbb meleg hőhatás. Törekedjünk tehát arra, hogy a tejtermékeket beljebb és lent tartsuk, ezzel is elősegítve, hogy azok ne romoljanak meg. 

Hűtési kisokos

Az biztos, hogy a hűtés a legtöbb élelmiszer esetében hosszabb élethosszt szavatol, de nem mindent lehet hűteni. A gyümölcsök és zöldségek általában jól kezelik a hideget, jól tarthatók a hűtőben, ám ez például a trópusi gyümölcsökre nem feltétlenül igaz. A banán hidegben például sejtkárosodást szenved, bőrbarnító kemikáliákat szabadít fel magában, az avokádó pedig nem érik meg, ha azt 7 fok alatt tárolja az ember, ráadásul a citrusféléken is barna foltos bőr alakulhat ki, ha rosszul hűtve tároljuk őket.

Ezeket a gyümölcsöket, valamint a tököt, paradicsomot, uborkát, dinnyét, paprikát és az ananászt is legjobb ha 10 fokos hőmérséklet felett tároljuk, valamilyen nem hűtött, de hűvös helyen. Ugyanígy a burgonyát is. De persze a legtöbb zöldség még így is jobban fog működni a hűtőben, például a saláták, répák, káposzták és a többi. Tanuljuk ezt meg, és akkor kevesebb zöldség, gyümölcs fog esztétikai hiba vagy romlás miatt a kukában landolni. 

Mentsd a fűszereidet

Érdemes megtanulni, hogy a fűszereket semmi esetre se tegyük hűtőbe. Azok, valamint a szárított gyógynövények ugyanis jobban megőrzik az ízüket ha egy szekrényben, sötét, hűvös helyen tároljuk őket. A hűtő általában rontja ezen élelmiszerek ízét. Vásárlás, illetve a csomag felbontása után ráadásul érdemes őket légmentesen zárható tárolókba áthelyezni.

Amikor pedig a használatra alkalmas kisebb tárolókból kifogyunk, akkor a zártakból után tudunk pótolni éppen akkora mennyiségben, aminek nem fog elillanni az aromája, mert egyszerűen nem lesz rá ideje. Nem kell tehát többé egész csomagnyi mustármagot, majoránnát vagy kakukkfüvet kidobni, ezek ugyanis nem is túl olcsó fűszerek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó