2020. október 30. péntek Alfonz

Mi lesz a tízes tojások sorsa? Az EU betiltaná


Az Európa Parlament legújabb javaslata értelmében jövőre megszűnne az olyan élelmiszerek forgalmazása, melyeken darabszám jelöli a mennyiséget, helyette EU-szerte a termék tömegét kell megadni.


Ez tehát azt jelenti, hogy eltűnnének a polcokról a 10 darabos tojásos dobozok, a négyesével csomagolt almák, mivel ezek súlya nem egységes.

Múlthéten módosító javaslatot is benyújtottak a parlamentnek, melyben azt kérték, hogy az egyes tagállamok maguk dönthessék el, hogy mely élelmiszernél engedélyezik továbbra is a darabszám szerinti megjelölést, ezt azonban elutasították, vagyis ha érvénybe lép a rendelet, egységesen minden államra nézve kötelező érvényű lesz.

Ez az élelmiszeripar számára jelentős többletkiadást jelentene, hiszen minden egyes terméket külön le kell majd mérni, hogy a csomagok súlya egyforma legyen. Egy brit magazin, a The Grocer által megkérdezett élelmiszeripari szakértők teljes értelmetlenségnek nevezték a kezdeményezést, amivel évtizedes hagyományokkal mennek szemben, hiszen tojást mindig is darabszámra vásároltak az emberek, nem grammra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó