16 °C Budapest

Kőkemény drágulás jött el 2020-ra: ez kerül 270 százalékkal többe a boltokban

2020. január 7. 05:39

Egyes termékek ára brutálisan kilőtt az elmúlt évtized során. Úgyhogy itt volt az ideje, hogy ezeket a csúcsdrágulásokat most mind lajstromba szedjük. A csúcsdrágulás elsőszámú nyertese a frottírtörülköző volt, ezért 2,7-szer kell manapság több pénzt kiadni, mint 2010-ben. A törcsi mellett azonban a cigaretta ára is brutálisan megszaladt, és akkor a ponty kilós áráról vagy a mozijegyekről nem is beszéltünk. Mutatjuk a listát, mely 21 magyar termék/szolgáltatás ára nőtt a legtöbbet 10 év leforgása alatt.

Pontosan egy hete léptünk a 21. század új évtizedébe, ami tökéletes alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk, mit is hagytunk magunk mögött. A Pénzcentrumon többek között például vizsgáltuk azt, milyen gazdasági folyamatok befolyásoltákpéldául döntően a magyarok életét az elmúlt tíz évben, de vizsgáltuk azt is, hogy a közelmúlt eseményeiből milyen mintázatokat figyelhettünk meg, melyek segítségével tudatosabb pénzügyi döntéseket hozhatunk a jövőben.

Mindezek után most arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt tíz évben mely, bárki által megvásárolható termékek ára növekedett a leginkább Magyarországon. Nevezetesen, mik azok a használati cikkek vagy élelmiszerek, amik a leginkább drágultak az elmúlt évtizedben. Ennek megfigyelésére a KSH idevágó statisztikáit használtunk, a hivatalnak 2010-2018-ig vannak pontos adatai az egyes termékek, szolgáltatások éves átlagárát illetően, a 2019-es számokat pedig a legfrissebb azaz, a tavaly novemberi közzététel alapján használtuk fel. Ez utóbbiak tehát nem az éves átlagárat mutatják, de mégis sokatmondó adatnak minősülnek. 

Lesz itt ne mulass!

A KSH majdnem 100 - jobbára - termék, és szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát kíséri figyelemmel évtizedeken átívelően. Ezek között rengeteg alapélelmiszer található, de a listán szerepelnek dohányáruk, alkoholok, de még az LCD-tévék is. Ebből a listából gyűjtöttük ki úgy az adatokat, hogy megtudjuk, vajon mely termékekért kell az előttünk álló évtized elején jóval többet fizetnünk, mint az előző évtizedben. 

A legdurvábbak

Ahogy a statisztikákból látszik, egy évtized leforgása alatt nem csalás, nem ámítás a frottírtörülköző (70x140 cm-es) drágult a legbrutálisabban hazánkban. Ami a törcsi esetében majdnem háromszoros drágulást jelent. 2019 novemberében egészen pontosan 2,7-szer többet kellett fizetni ezért a termékért, mint 2010-ben. Ugyancsak brutálisan drágult, és ezzel a második helyen végzett a pontyszelet vagy filé kilója, aminek az ára egy évtized alatt 2,3-szorosára nőtt. A rangsor bronzérmese pedig a Symphonia cigaretta lett, a maga 2,2-szeres drágulásával. 

Ezt nem sokkal követte a negyedik helyen a multiples mozijegyár, szombat este, itt szintén 2,2-szeres volt a drágulás. Az 5-6. helyre is egy-egy cigarettamárka jutott be egyaránt 1,6-szoros árdrágulással. A 10-es listára azonban felfért még egy zöldség és egy gyümölcs is, egy kiló burgonya ára átlagosan 1,7-szerese volt tavaly novemberben, mint 2010-ben, míg a narancs kilójának ára átlagosan 1,6-szorosára nőtt. A törcsin kívül még egy használati tárgy fért föl a top 10-es drágulási listára, ami nevezetesen a Magyar Nők Lapja volt, ennek darabjáért majd 1,7-szer annyit kellett fizetni néhány hónapja, mint 2010-ben.

Az összes árat tartalmazó listán látni, hogy bár arányaiban a burgonya kilós ára például jócskán megnőtt, értékben ez a növekedés azért jóval elmarad például a törülköző vagy éppen a multiplex mozijegy áráétól. Az összesített listáról az is kiderül, hogy a KSH statisztikáiban szereplő mintegy száz termék és szolgáltatása közül 6 terméknek nőtt az ára a kétszeresénél is többer, de további 72 olyan termék is van, aminek az ára legalább egyszer annyival többe kerül most, mint 2010-ben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A futottak még is sok

A gigászi változások okán megnéztük azt is, hogy hány olyan termék volt, aminek 150 vagy annál több százalékkal növekedett az ára 10 év leforgása alatt. A listán összesen a top 10-et leszámítva még 11 versenyzőt találtunk:

A listán látszik, nemcsak a mozijegyek drágultak brutálisan, hanem a múzeumi belépőjegyek is, utóbbiak átlagosan 1,6-szor kerültek többe tavaly novemberben, mint 2010-ben. A fűtési szezon kellős közepén érdemes szót ejteni arról is, hogy az összesített listán 12. helyen volt a legnagyobbat dráguló termékek listáján az egységes fűrészelt tűzifa 100 kilója is, ezért ugyanis 1,6-szor kell most többet fizetni, mint az előző évtized elején.

A Magyar Nők Lapján túl, egy darab Nemzeti Sport jócskán többe kerül mostanság, mint 2010-ben, a növekedés egészen pontosan egy évtized alatt több mint 60 százalékos volt. Hogy az ételekről se feledkezzünk meg, simán top 20-as a drágulási listán a párizsi felvágott kilója, ennek az átlagára ugyanis több mint másfélszer akkora, mint 2010-ben volt. Ugyancsak sokat drágult az olaszfelvágott is, ennek a kilós ára 65 százalékkal magasabb manapság, mint 10 éve.

A top 21 legjobban dráguló, a KSH által gyűjtött termékek és szolgáltatások listájára egyetlen szolgáltatás fért fel csupán, ez pedig nem más, mint a férfi hajvágás. Aminek következtében a magyar férfiaknak bizony több mint másfélszer annyit kell otthagyni a fodrászuknál, mint a boldog békeévnek számító 2010-ben. És hogy a pontos árváltozásokat is lássuk:

Mire jött rá a pénztárcánk 10 év alatt?

  • A frottírtörülköző brutálisan megdrágult
  • Rossz világ jött a cigarettázókra, a legtöbb termék ára ugyanis az égbe lőtt
  • Drágább lett a kultúra, nevezetesen moziba és múzeumba is sokkal drágább elmenni manapság, mint 10 éve
  • Az zöldségek ára közül toronymagasan a burgonyáé lőtt ki a leginkább, míg a gyümölcsök közül a narancs és az alma drágult nagyot
  • Az amúgy sem túl halas magyar nemzet - a hal áfájának csökkentése után ráadásul - pokoli pontyárakkal találta szembe magát
  • A felvágottak kedvelői is megszívták, a párizsi és az olaszfelvágott ára is több mint másfélszeresére nőtt
  • Aki még olvas újságot, az is ráfázott, már ha a Nők Lapjáról vagy éppen a Nemzeti Sportról van szó
  • A fával és brikettel fűtők is megérezték az elmúlt évtizedet, jóval drágább lett nekik mára a fűtőanyag beszerzése
  • Na, és a férfiak is pórul jártak, jóval mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha azt akarják, hogy frissen vágott hajuk legyen

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem